torstai 28. tammikuuta 2016

UKONVASAMA – Vapaan kansan sotahuuto; Nro 8, 1/Joulukuu 2015


Mitä enemmän internet on vallannut tiedottamista. sitä pienemmäksi ovat käyneet markkinoiden ehdolla toimivien lehtien elinmahdollisuudet. Valitettavasti tämä on näkynyt myös lähtökohtaisesti ei-kaupallisen vastakulttuurin julkaisuissa. Tämä on sääli, sillä omaehtoinen lehtien tekemisen traditio syntyi jo 1970-luvun lopulla, jolloin punkin Do-it-yourself -eetoksen  synnyttämä omakustannelehti-buumi levisi myös muihin vaihtoehtokulttuureihin. 

Jo 1980-luvun puolivälissä Euroopassa oli vahva RAC-lehtiskene, joka saavutti Suomen viimeistään vuonna 1991 jolloin julkaistiin maamme ensimmäinen rotutietoinen rocklehti Skullhead, joka tosin muuttui heti ykkösnumeron jälkeen labiilin ”SS-kirjailjan” omaksi poliittiseksi projektiksi. Joka tapauksessa 1990-luku oli zine-julkaisujen kulta-aikaa RAC-liikkeessä niin Suomessa kuin muuallakin. Tuon vuosikymmenen kotimaisista julkaisuista mainitsemisen arvoisia ovat ainakin Pro Patria, Ainaskin, Kalevan Soturi, ISB, Valmiina sotaan ja Veri & Kunnia. Edes internetin voittokulku ei lannistanut 2000-luvun alkupuolella lehdentekijöitä, vaan maasamme ilmestyi monia laadukkaita RAC-skeneen kallellaan olevia zinejä kuten  Voice!, Miekan Päivä, Voice of Divided, 4 Ässää, SHF ja Blood & Honour Suomi.

Tällä vuosikymmenellä julkaisutoiminta on yksittäisiä lehtikokeiluja lukuunottamatta tyrehtynyt lähes täysin, kunnes vuoden 2015 alussa alkoi ilmestyä kuin puskista A5-kokoinen Ukonvasama-niminen RAC-zine, jota tehdään käsittääkseni Turun suunnalla. Kopiokoneella painettu perinteinen zinejulkaisu noudattaa tuttua RAC-lehtien linjaa eli mukana on poliittisia artikkeleita & uutisia, levyarvosteluja ja bändihaastatteluja. Muista alan lehdistä poiketen joka numerossa on pitkä elokuva-arvio, mikä onkin mukava lisä rockpainotteisessa julkaisussa. Viimeisin joulukuun numero pitää sisällään uutispalstan maailmalta ja Suomesta, levyarviot (Minu Kamp / Pagan Skull, Straight Arm Salute, Skyforger, Malevolent Creation, Circle of Dawn, Division Triad / WAR88), Cirlce of Dawn -haastattelun, elokuva-arvostelun (Conan Barbaari), keikkaraportin joulukuulta (Mistreat + Marder + Pagan Skull) ja kirja-arvion (Julius Evola: Metaphysics of War). 

Ukonvasama on puoluepoliittisesti riippumaton lehti, mutta liputtaa avoimesti erilaisten ruohonjuuritason liikeiden kuten Rajat Kiinni! -kansalaisliikkeen ja Suomen vastarintaliikeen puolesta.  Vanhan liiton zineihin verrattuna Ukonvasamassa on pari poikkeuksellista piirrettä, jonka toivosin jatkuvan: ilmestymistaajuus ja ilmaisuus. Viime vuonna lehti ilmestyi peräti kahdeksan kertaan, määrä, johon ei ole yltänyt yksikään maamme RAC-lehti vuoden aikana. Toivottavasti tämä julkaisutahti säilyy myös tänä vuonna! 

Lehteä voi kysellä puskaradion kautta ja kavereilta jotka tietävät. Ummikkokin löytää lehden kunhan kysyy kansallismielisistä kaupoista kuten Sakaramiina, Europe Erwache ja SVL:n Koti. Kuten monissa muissakin asioissa, nopeat syövät hitaat, joten distroista lehti on saattanut jo loppua. Onneksi uusia numeroita pitäisi tämänkin vuoden aikana ilmestyä säännöllisesti, joten kyselyä kannattaa jatkaa. Ukonvasama löytyy nyt myös Facebookista:  https://www.facebook.com/ukonvasamazine/

Arvio: RL

KORSO EASTER FEST 31.3.2024

MISTREAT! Rock Bear järjesti pääsiäis viikonlopulle neljän päivän tapahtuman. Torstai ja lauantai olivat perinteisempää Black Metalia. Perja...