maanantai 8. marraskuuta 2021

CIRCLE OF DAWN / SIELUNVIHOLLINEN / SUDENTAIVAL / REIDH - BAR ROCK BEAR 6.11.2021

Circle of Dawn
Sudentaival
Sielunvihollinen
Reidh



Rock Bear veti sallittujen kiintiöiden rajoissa tuvan täyteen. Heti ovien avautuessa, baariin oli pakkautunut enemmän ihmisiä kuin pitkään aikaan.

Reidh aloitti illan soittamalla melodista Black Metallia, jossa on aikakaudelle tyypillisiä piirteitä. Yksinkertaisten taustasointujen päälle kudottuja melodioita ja kurkkua raastava ääntely liikkuu energisen metallin ja pienien radikaali rock -vivahteiden välillä. Samalla suunnalla operoi enemmän Black Metal perintöön nojaava Goatmoon ja melodinen ja rockaava Sielunvihollinen. Reidhin materiaalista tulee synkän Black Metallin sijaan ensisijaisesti mieleen Ensiferumin kaltaiset kepeitä melodioita rääkyen lauluun yhdistävät metallibändit. Valkoisissa hihattomissa paidoissa musisoineet miehet olivat vähäeleisiä, mutta etenkin uusi lead-kitaristi soitti näppärästi soolo-osuuksilta kuulostavia kitarakuvioita.

Sudentaival keikat ovat olleet taattua kohkaamista. Laulajan kireä rääkyminen on mielenkiintoista seurattavaa. Puhti ei laske keikan aikana piirun vertaa. Hyviä riffejä ja tarttuvia kappaleita riittää. Yhtyeen uusin, toistaiseksi julkaisematon kappale, tuo mieleen Goatmoonin Voitto tai Valhalla 2 -biisin. Sudentaival on muuten onnistunut rakentamaan yllättävän hienosti omaa ilmettään, jonka suuntaan jatkaminen olisi suotavaa.

Sielunvihollinen omasi aiempia soittajia reilusti suuremman fanikunnan. Jo ennen keikan alkua Rock Bearin keikkatila oli täynnä odottavia ihmisiä, jotka osoittivat suosiota jo intronauhan aikana enemmän kuin edeltävien bändien soittaessa. On helppo ymmärtää mikä Sielunvihollisessa viehättää. Yhtye on lavalla edukseen, yleisön ottavana ja mukaansa tempaavana rockbändinä. Taitavat soittajat, tarttuvat melodiset kappaleet ja laulutapa, jossa suomenkieliset sanoitukset ovat poikkeuksellisen hyvin kuultavissa ja ymmärrettävissä. Yhtye soitti pitkään ja hartaasti, ja yleisö oli mukana menossa alusta loppuun.

Samaa voi sanoa Circle of Dawnin keikasta. Täysi sali odotti keikkaa innolla. Circle of Dawn veti tiukasti ja otti lavan haltuun militantilla ja aggressiivisella asenteella. Pesäpallomailalla tunnelmaa nostattanut laulaja mylvi ja ärisi modernin maailman vastaista sanomaansa melodisen ja eeppisiin mittasuhteisiin kasvavien kappaleiden tahdissa. Kokeellisia välisoittoja, sähköisiä syntikan ääniä, ylimääräisiä perkussioita. Circle of Dawn yhdistelee Black Metaliinsa monia elementtejä, luoden yksilöllistä omaa ilmettään jota kukaan muu ei Suomessa ole tekemässä. Mikäli yhtyeen sanoma olisi yhtään särmättömämpi, se voisi olla kotimaisen Black Metalin juhlittu tapaus. Silloin se ei enää olisi Circle of Dawn. Nyt yhtye on tinkimättömästi oma itsensä, vaikka se olisi esteenä laajemmassa metalli skenessä toimimiselle.

Tämä keikka osoitti, ettei radikaalin Black Metalin tarvitse pyytää lupaa tai hyväksyntää musiikkiteollisuudelta tai kuunnella moralistien närkästyneitä kommentteja. Oman tien kulkeminen on sekä mahdollista että toivottavaa. Keikkapaikat ovat täynnä ihmisiä jotka eivät ole etsimässä yhteiskunnan ja elävän musiikin järjestöjen arvoihin alistuvia lammasmaisia Black Metal yhtyeitä.

Arvio: VY

KORSO EASTER FEST 31.3.2024

MISTREAT! Rock Bear järjesti pääsiäis viikonlopulle neljän päivän tapahtuman. Torstai ja lauantai olivat perinteisempää Black Metalia. Perja...