torstai 29. marraskuuta 2018

22.11.2018 Jyväskylä: Nécropole (Ranska), Vapaudenristi, Pagan Skull


(Edit 6.3.2021: livevideot poistuneet toistaiseksi netistä)

Ranskalainen Black Metal yhtye Nécropole saapui toista kertaa minikiertueelle Suomeen. Vähän keikkoja soittanut yhtye levyttää Suomalaiselle Northern Heritage levy-yhtiölle ja on alusta alkaen saanut Suomessa huomiota ja arvostusta.

Edellisellä kerralla oli sekä julkiset keikat sekä yksi pienemmän profiilin keikka jota ei mainostettu kaikelle kansalle avoimeksi. Sama traditio jatkui tällä kertaa. Viime kerralla kotimaisten Black Metal bändien lisäksi Nécropole soitti genret sekoittavalla festivaalilla jossa oli nähtävissä harsh noisesta rituaalimusiikkiin. Tällä kertaa genre cross-overia Jyväskylään torstai iltaan buukatulla keikalla jossa soitti Vapaudenristi ja Pagan Skull.

Näinä päivinä moni baari valittaa, ettei arki-illoille riitä väkeä. Puskaradion kautta tiedotuksen hoitava vaihtoehtoinen keikkapaikka ei ole etulyöntiasemassa suhteessa kaupunkien julkisiin keikkatiloihin. Siitä huolimatta Pagan Skullin aloittaessa ihmisiä oli ilmestynyt kiitettävä määrä paikalle. Yllätykseksi, autoja oli ajanut paikalle pääkaupunkiseutua myöten! Moni lähiökuppila olisi tyytyväinen jos saisi arkena edes tusinan ihmistä istumaan iltaa, unelmoimatta että kauempaa tultaisiin paikalle. Johtuen pääesiintyjästä, yleisö koostui tavallista enemmän metallin kuuntelijoista. Moni pääsi ensimmäistä kertaa näkemään Pagan Skull keikan. Yhtyeen tiukentunut soitanta ja kappaleiden laaja skaala yllättää yksittäisten vanhojen kappaleiden youtube kuuntelijat. Nykymuotoinen Pagan Skull on petrannut kaikilla osa-alueilla. Yhteen ehdoton valtti on tinkimätön omaperäisyys. Toisin kuin tyypillistä NSBM sahausta tai yksinkertaista RAC hapuilua soittavat projektit, Pagan Skull onnistuu kappale toisensa jälkeen laajentamaan ja uudistamaan linjaansa. Jäykän tyylipuhtauden sijaan yhtye rönsyilee moneen suuntaan, tavalla jota ei kuulla sääntöjä seuraavilta ja helpon menestyksen reseptejä etsiviltä yhtyeiltä. Pagan Skull jatkaa taatusti mielipiteitä jakavana yhtyeenä, mutta uusien keikkojen myötä yhä useammat ovat vakuuttuneet erinomaisuudesta.

Osa Vapaudenristin kokoonpanosta saapui suoraan autosta lavalle. Työpäivän jälkeinen Suomen halki ajaminen ei tahtia hidastanut. Reilu puolituntinen kokosi sekä vanhaa tuttua materiaalia että 2019 alkupuolella ilmestyvän Valkoiset Paholaiset split levyn kappaleita. Yhtyeen soitto on tiukentunut, mutta mukaan mahtui pientä tunarointia joka muistuttaa vuosia sitten mediassa ansaitusta ”löysä äärioikeistorock” arvonimestä

Osalle on ollut ihmetys miksi Nécropolen kaltainen melodinen Black Metal yhtye päätyy soittamaan tällaiselle keikalle? Kannanotot tai sanoitusten sisältö eivät ole poliittisia. Kysymys kuuluukin, tarvitseeko riippumattomissa keikkatiloissa soittavien jakaa jokin tarkka poliittinen agenda? Nécropolen kappaleissa esitetty maailmankuva ylittää modernin maailman politiikan. Se katsoo tämän hetken kansallisvaltioiden sijaan Euroopan alkulähteille.

I was captive of the void, lost, Surrounded in black haze
But the darkness weighs no more
When one knows to walk towards the dawn
I raise the standard, rising from the rubble
I awake the cursed heroes
Final battle for the penultimate truth
I will tear down the veil
(…)
Thus sing I the return of Astraea
Of justice and Nemesis
Of the ancient saturnine reign
By a new race of Men came from Heavens
Lesson was taken from Prometheus
To guide the steps of Boreas’kin
Hybris overcome by the Heroic deed
Relics of the Golden Age, by Alcaeus restored.

Yhtyeen musiikissa läsnä oleva voitokkuus ja vahvuus on läsnä sanoituksissa. Voima, kunnia, oikeudenmukaisuus ja muut hyveet ovat läsnä vahvemmin kuin Black Metal musiikille tyypillinen dekadentti karkeus. Koska Nécropole sai vastaansa kauhistuneet antifasistit ja räikeän punaiset kommunistit, se kertoo selvästi: Totuutta ja oikeudenmukaisuutta vastustaa ne kierot ja ala-arvoiset olennot jotka tietävät saavansa jonain päivänä ansioidensa vuoksi oikeudenmukaisen kohtalon.

Yhtye soitti pitkän, ehkä 50 minuuttia ylittävän setin varmalla otteella. Demojen parhaat palat yhdistettynä albumin monimutkaisempiin ja moniulotteisempiin kappaleisiin. Metallisempien riffien yhdistely eeppisiin ja juhlallisiin melodioihin tuo lopputuloksena keikan jota mielummin seuraa katsoen kuin pitissä pyörien.

Black Metal genrenä sisältään mainitun dekadentin lisäksi vahvan eurooppalaisen sielun vivahteen. Tekstien tulkinta valon ja varjon suhteista on kuin tutkia Eurooppalaisen sielun olemusta. Nécropole ei koe itseään ”NSBM” yhtyeenä, eikä niin koeta Black Metallin parissa. Termi on niin popularisoitu, että sen pystyy löytämään jo Suomalaisesta äärioikeistosta tehdyistä yliopistotutkimuksista. Siihen on helppo tarttua, jos joku ulkopuolinen yrittää hankaloittaa yhtyeiden toimintaa.

Antifasistien painostuksen edessä Varjobaari perui Nécropolen esiintymisen vai hetkeä ennen perjantain keikkaa. Miksi vastustajat heräävät vasta viime hetkellä. Miksi keikkaa ei vastusteta jo hyvissä ajoin? Kyseessä on tietoinen strategia. Ei huoli Varjobaarin muuttumisesta fasisteja hyysääväksi kuppilaksi. Tavoite on heittää kapuloita rattaisiin niin myöhään, ettei vaihtoehtoisia paikkoja tai mahdollisuuksia jää. Kyse on tavasta tuottaa mahdollisimman paljon vahinkoa järjestäjille, yhtyeille sekä keikkapaikalle. Haitta sivullisille ei tunnetusti antifasisteja kiinnosta. Varjobaarin tai Bar Rock Bearin keikat olisivat olleet perinteisiä metal keikkoja, paitsi musiikillisesti kiinnostavan erilaisia. Mukana olleet kotimaiset yhtyeet eivät edustaneet millään mittapuulla raadollista tai äärimmäistä metal-musiikkia.

Antifasistit ovat ehtineet juhlia onnistuneensa perumaan keikan. Kuten aina, todellisuus on ettei keikkaa peruttu. Huolimatta vain reilun vuorokauden aikataulusta, se siirrettiin onnistuneesti uuteen paikkaan ja soitettiin innostuneen yleisön edessä. Keikka hervantalaisessa lähiöbaarissa ei ole menestyksen kulminaatio. Lähes mikä tahansa keikkapaikka on parempi valinta Black Metal yhtyeelle. Tunnettuihin baareihin päädytään usein vain helppouden vuoksi. Pienellä vaivalla voi järjestää onnistuneen keikan missä tahansa. Keikan lämmittelijöiksi oli otettu Stormheit ja Vapaudenristi. Kaikki vetivät tällä keikalla parhaat settinsä. Miljöö järjestelyineen oli toimivin. Jos antifasistit juhlivat aiheuttaneensa tyhjän perjantain lähiöbaariin ja pelästyttäneensä pari metal yhtyettä valitsemaan jatkossa tarkemmin kenen kanssa soittavat, nämä saavutukset saa aikaan vain myötähäpeää. Kaikki vahinkoa kärsineet kohteet olivat sivullisia, joiden sympatiat kieroilun jälkeen ei varmasti sada antifasistien laariin. Itse syytettynä olevat tahot pääsivät juhlimaan hyvin menneitä keikkoja ja muistettavaa viikonloppua.

Teksti ja videot: Veriyhteys-kollektiivi

torstai 22. marraskuuta 2018

MINU KAMP haastattelu



Tervetuloa Veriyhteyden haastatteluun. Viimeiset kuulumiset?

-Kiitos kysymästä. Meistä on tulossa vanhempia ja hitaampia.

Edellisestä Minu Kamp julkaisusta on vierähtänyt kolme vuotta. 2015 julkaistu Pagan Skull / Minu Kamp split levy on teidän viimeisin. Onko uutta materiaalia tulossa lähitulevaisuudessa?

-Meillä on tarpeeksi kappaleita uuden albumin julkaisuun, mutta emme pysty lupaamaan milloin levy tulee ilmestymään. Kaikki jäsenet ovat kiinni henkilökohtaisissa elämissään ja asuvat ympäri eteläistä Viroa. Tällä hetkellä on ollut vaikeaa saada kaikki jäsenet yhtä aikaa treenikämpälle soittamaan.

Miten asiat menee Virossa? Onko poliisi ja eduskunta yhtä tiukkoja kuin Suomessa, jossa he ovat alkaneet kieltämään järjestöjä?

-Viron poliitiikassa odotamme kevään parlamenttivaaleja.  On toivoa että konservatiivit tulevat mukaan maan johtamiseen. Siksi toivoimme että poliittinen korrektius tulee olemaan pian historiaa.

Olemme kuulleet eräästä Suomalaisesta miehestä joka julkaisi kirjoja Virossa ja poliisi aloitti tutkinnan nähdäkseen onko kyseessä ”viharikos”. Oletteko itse olleet ns. vihapuhelakien uhreina?

-Mitä tulee ”vihapuheeseen”, voimme sanoa ettei musiikkimme tai sanoitukset ole ikinä olleet ongelma poliiseille. 

Miten päädyitte nimeen Minu Kamp? Onko se viittaus Mein Kampf kirjaan ja mitä mieltä olette Adolf Hitleristä?

-Bändin nimi näyttää ja kuulostaa kuin A.H:n Mein Kampf, mutta en ole ikinä lukenut kirjaa. Jos Minu Kamp käännetään suomeksi, se tarkoittaa ”Minun Ryhmä” tai ”Minun Joukko”. Kyseessä on sanaleikki, ja niin kauan kuin nimi ärsyttää liberaaleja, se riittää meille. A.H. ja hänen armeijansa antoi Virolle aseita joilla taistella puna-armeijaa vastaan ja kiitämme häntä siitä. Mutta meillä on omat sankarimme joita ylistää ja muistaa.

Voitko kertoa sanoituksistanne, koska monet ihmiset eivät ymmärrä viron kieltä?

-Monet kappaleista kertoo kärsimyksistä ja urheudesta toisen maailmansodan aikana. Toinen kappaleiden idea on agitoida ihmisiä säilyttämään kulttuurimme ja kansamme. On tärkeää mainita ettemme kirjoita kaikkia sanoituksiamme itse. Kiitokset kuuluu esimerkiksi Tauno Rahnulle ja Ruuben Kaalepille joiden runous koskettaa sieluja.

Miten saatte inspiraation kirjoittaa kappaleita? Kirjat, levyt, jne?

-Resepti kappaleiden tekemiseen on akustinen kitara, hyvät sanoitukset ja jonkin verran olutta.

Luetteko kirjoja? Jos luet, niin suosituksia Veriyhteyden lukijoille?

-Kyllä luemme. Historiaa, tiedettä ja elämänkertoja. Suosittelemme ulkomaalaisille lukemaan meidän vapaussodasta 1918-1920. Tietenkin myös Jaroslav Hašekin The Good Soldier Sveijk. 

Musiikissanne on erilainen saundi verrattuna tyypilliseen RAC musiikkiin. Siinä on omaperäinen Virolainen tunnelma. Miten päädyitte tekemään tämän tyylistä musiikkia?

-Kun olimme nuoria, soitimme erilaisissa punk ja black metal bändeissä. Jossain vaiheessa ymmärsimme että meidän täytyy yhdistää voimat ja tehdä musiikkia jossa on selkeä sanoma ja maailmankatsomus. Emme ymmärtäneet mitään harmoniasta, melodiasta tai temmosta, mutta huomasimme että tietyt soinnut muodostivat harmonioita jotka vetosivat ihmisiin. Pidimme kaiken yksinkertaisena ja kappaleet mahdollistivat yhteislaulun. Tämä varmasti laajensi kansallismielisen rockin yleisöä Virossa. 

Oletteko jäseniä jossain poliittisessa liikkeessä?

-Tällä hetkellä emme kuulu mihinkään liikkeeseen.

Minu Kamp on käynyt Suomessa kaksi kertaa. 2014 sekä 2016. Olette tulossa taas keikalle etelä-suomeen tammikuun viides päivä. Voitko kertoa jotain aiemmista kerroista?

-On todella pitkä ajomatka Viron eteläpuolelta Jyväskylään asti, mutta se oli sen arvoista. Pidimme vieraanvaraisuudesta ja asenteesta.

Pidätkö Suomalaisesta RAC/NSBM yhtyeistä tai Suomalaisesta musiikista yleensä? Mitkä ovat odotuksenne tulevaa keikkaa kohtaan?

-Vaikka teemme musiikkia, emme kuuntele musiikkia kovin paljoa. Tiedämme bändit: Mistreat, Pagan Skull, Marder ja Vapaudenristi. Pidämme heidän saundistaan ja olemme iloisia että saamme soittaa joidenkin heidän kanssa myös tammikuussa. Yleisesti, pohjoismainen metallisaundi on 100 vuotta edellä Viroa. Enkä puhu mistään LORDIsta. Tammikuussa toivomme että sää olisi hyvä, ettei tulla merisairaaksi ennen keikkaa. Toivomme näkevämme ystävällisiä ihmisiä ja nauttia hyvästä RAC musiikista.

Kiitos haastattelusta. Onko jotain lisättävää?

-Toivottavasti näemme teidät tammikuun viides päivä!


KORSO EASTER FEST 31.3.2024

MISTREAT! Rock Bear järjesti pääsiäis viikonlopulle neljän päivän tapahtuman. Torstai ja lauantai olivat perinteisempää Black Metalia. Perja...