tiistai 23. syyskuuta 2014

PYLVANAINEN haastattelu

Suomalaista kansallismielistä punkkia soittava Pylvanainen julkaisi juuri ensimmäisen täyspitkänsä "Maamme Raunioilla". Selkeästi demo ajoista parantanut bändi on saanut levydiilin myötä jakelun kuntoon ja levyt ihmisten kuultaville.

"Onhan tuo saanut ihan hyvän vastaanoton, ei ainakaan mitään paskaa ole tullut korviin", kommentoi Pylvanainen. Bändi ei enää aio palata takaisin raakileiden esittelyyn netissä, vaan keskittyy kunnon julkaisuihin. Ensimmäinen studiokokemus oli myös avartava. 

"Se oli todella antoisa: oppi paljon uutta. Avarsi myös näkemystä siitä miten asioita voi tehdä ja miten ei kannata tehdä. Nostihan se myös omaa vaatimus tasoa." Bändillä on myös aikomus keskittyä uusien biisien tekoon, eikä alkaa kierrättämään demoilta tuttua materiaalia.

Suomessa levyn jakelu on tapahtunut aika näkyvästi. Sitä jakelee levykauppaketjut ja yksittäiset levykaupat, perinteisten postimyyntien lisäksi. Tämä herättää kysymyksen olisiko aika vihdoin kypsä sille että kansallismielinen musiikki nousisi alakulttuurin hämäristä osaksi ihan normaalia musiikkitarjontaa?

"Tuo on aika kaksipiippunen juttu. Onhan se hyvä, että levy on esillä. Jos radikaalista musiikista tulisi valtavirtaa niin useampi kuulis sanoman, mutta toisaalta musiikin idea voi vesittyä”. Pylvanainen ei ole musiikissaan lähtenyt tinkimään karkeista sanavalinnoista tai röyhkeästä asenteesta. Levy ei kuitenkaan näytä edustavan mitään tiettyä poliittista linjaa.

Iso osa sanoituksista keskittyy monikulttuurisuuden negatiivisten lieveilmiöiden ruotimiseen. Voisi jopa sanoa että Pylvanainen on yhden asian bändi.

"Noista asioista on ollut helpoin alkaa tekemöön biisejä, Ollaan siinä mielessä perus punk bändi että tehään biisejä aiheista mitkä vituttaa. Isommalla median seurannalla vois alkaa muutkin asiat vituttaa vähän enemmän. Ehkä nää biisit on enemmän tavallisen ihmisen ajatuksia kuin politiikkaa."

"Kapinointi kapinoinnin vuoksi on hiukan hölmöä , kyllä siinä joku aattelinen suunta olisi hyvä olla. Meidän tapauksessa musiikki on luonnillisin tapa kertoa omat näkemykset."

Tuota röyhkeää asennetta varmasti ruokkii mediatarjonta. Usein tuntuu että vastakkainasettelu on täysin tarkoitushakuista ja mitättömistäkin asioista saadaan ihmiset käyttään aikansa netissä raivoamiseen. Bändi ei jaksa enää tuhlata aikaansa moiseen.

"Nyt on ollut seuraaminen vähän vähemmällä. Joka tuutti työntää sitä samaa, joten lievää informaatio ähkyä on pukannut. Ehkä sitä yrittää ammentaa ideoita enemmän materiaalista jota ei medioista löydy."

Vuosien varrella Pylvanainen -nimestä on ollut paljon ihmettelyä. Netissä bändi ilmoitti että nimivalinta oli treenikämpällä tapahtuneen kaljanhuuruisen illan tulos. Netissä tuli esiin myös arvelu että nimi viittaa erääseen sketsisarjan hahmoon. Bändi myöntää: 

"Joo.. kyl se on humalan huuruisen illan tuotosta. Kovasti yritettiin pähkäillä hirveetä listaa sopivasta nimestä, no aamulla oli lapulla alleviivattu ja isolla kirjotettuna pylvanainen. Ohan tuota edelleenkin mietitty et jos sen vaihtais, mut vahvasti näyttää siltä et eipä tule vaihtumaan. "

Nimen lisäksi myös kappaleiden perusrunko säilyy. Moni kappaleista on nopea punk-rock henkistä tavaraa, joissa on erittäin tarttuva kertosäe. Albumilla löytyy myös nopeampi kappale sekä hieman billy vivahteinen veto ja balladi.

"Kai noissa biiseissä aina jotain luonnollista kehitystä tapahtuu. Perus idea tulee biiseissä säilymään. Tietysti biisien tekoon vaikuttaa paljon se mitä sillä hetkellä kuuntelee, et koskaan ei voi tietää jos yllätyksiä tulee."

Bändi ei ole osana mitään suomen “skeneä”. Siihen on voinut törmätä nahkapää kuvioissa sekä yllättävän usein suomen BM ympyröissä.

"Ei voi puhua mistään selkeästä skinhead bändistä, mutta musiikilliset vaikutteemme tulevat vahvasti siitä suunnasta. Black Metal yhteys on että kaikki kuunnellaan black metallia ja siitä kuulijakunnasta löytyy myös henkilöitä jotka omaa samanlaisia näkemyksiä.

EI voi sanoa et oltais osa mitään skeneä. Saattaa johtua myös siitä, et asustellaan syrjässä josta ei löydy samanhenkistä porukkaa. Ensimmäinen keikka jouduttiin jättään väliin kitaristin perheenlisäyksen takia. Mutta mieleellään keikalle lähdettäisiin. “

Perheenlisäyksistä puheen ollen, toistuva teema joka sanoituksissa esiin, on huoli Suomalaisista lapsista. Saksalainen johtaja aikanaan totesi “kuka omistaa lapset, omistaa tulevaisuuden” ja esim. David Lanen 14 sanaa lauseen sisältö on selkeä. Kyse näyttää teidän teksteissä usein olevan ajatus siitä että kaikki muu ajaa tärkeysjärjestyksessä maan omien lasten hyvinvoinnin yli?

"Onhan se huolestuttavaa, et lapset pienestä pitäen halutaan istuttaa muottiin jonka tehtävä on tuhota heidän identiteetti ja ympäristö. Eikä oikeen ymmärretä kuka vois katsoo sitä hyvällä omallatunnolla."

Usein Suomea verrataan naapurimaihin. Enenemissä määrin naapurimaamme tilanne näyttäytyy mielenvikaisten touhulta. Jos Suomen tilannetta katsoo ja vertaa mikä on tilanne Ruotsissa, näyttää että meillä on itseasiassa tilanne erittäin hyvä. Kun Pylvanainen katoo Ruotsin nykyistä tilaa, näyttääkö se asialta joka osataan välttää kun maan virheet on havaittu, vai pelkkä ennustus painajaisesta joka tulee koskemaan yhtälailla Suomea?

"Nyky-yhteiskunnalla negatiivista kehitystä ei voi välttää. Tuntuu et on tärkeempää kerätä jotain moraalipisteitä, kun huolehtia omista kansalaisista. Ei pitäis tyytyä siihen, että ajatellaan niin, että kun toisilla on asiat hyvin niin meillä olisi hyvin."

Samaa asennetta on levyn lyriikka täynnä. Pylvanaisen levyn tekstit on lähes yksinomaan pessimismiä. Loppuhuipennuksessa “Viimeinen Toive” on ripaus voitokkuutta, mutta myös traaginen uhrautuminen.  “Uusi Aamu” sisältää murskaavan energiaa joka ilmeisesti kertoo Suomen vapaussodan tunnelmista ja väistämättömästä taistelusta, mutta ainoa oikeasti voitokas ja positiivinen kappale levyllä on “Kaukaisuuden Kutsu”! Sanoitukset julistavat “kansa vastaa kutsuun joka kaikuu kaukaisuudesta yli maiden ja merien”. Mihin kansalliseen aatteeseen kappale viittaa? Kuuluuko yli maiden ja merien valkoisen nationalismin kutsuhuuto? Näetkö  sillä suuremman potentiaalin kuin jumittuminen porvarilliseen nationalismiin & nurkkapatriotismiin?

"Ehkä kuitenkin enemmän perinteisempään nationalismiin, mutta tietysti jokainen voi sen tulkita haluamallaan tavalla. Onhan se kuitenkin nähty että nykyinen malli ei toimi. Yli maiden merien viittaa laajempaan yhteistyöhön asiaa koskien."

kiitoksia haastattelusta, Keikoille haluttaisiin kysynnän ja tilanteen mukaan”, kuittaa Pylvanainen haastattelun loppuun.

Veriyhteys haastatteli syyskuussa 2014.

Linkitetty kappale on albumia edeltävän demon ehdoton hitti. Albumia voi maistella täällä:

https://www.youtube.com/watch?v=BOva_rmyoxY

Bändin facebook:

https://www.facebook.com/pylvanainen18

Levy-yhtiön facebook:

https://www.facebook.com/europaerwache

Arvio levystä:

https://veriyhteys14.blogspot.com/2014/09/pylvanainen-maamme-raunioilla-europa.html

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

MAINOS: Ukkometso 4.5.2024!