sunnuntai 6. maaliskuuta 2022

HAIL ROCK N ROLL No 1/2 (3 /4) 2022

 


Internet alkaa olla jo varttuneellakin RAC-sukupolvella niin itsestäänselvyys, ettei se osaa edes kaivata paperisia alan lehtiä. Ehkä kannattaisi, sillä paperisessa formaatissa on oma eksklusiivinen lumonsa, joka kaikille avoimesta ja "ilmaisesta" Internet-tarjonnasta puuttuu. 

Jostain syystä Puolassa tehdään korkeatasoisia radikaalirockin nelivärijulkaisuja. Takavuosina maassa on julkaistu maailmalla tunnettuja (lue: englanninkielisiä) lehtiä kuten Nadsat, Rock Against Communism ja Homo Superior. Hail Rock N Roll on Kaupparatsu Frangenia lainatakseni "kokonaisedullinen levypaketti", sillä täysin värillisen (no pun intended) lehden kylkiäisenä tulee myös kaksi cd-levyä. Samaa kytkykauppaa on tosin harjoitettu ennenkin, sillä Nadsatin ja Rock Against Communismin mukana tuli aina kokoelma-cd. 

Ensimmäiset RAC:n laatujulkaisut Resistance (Kanada/USA) ja Nordland (Ruotsi) saivat 1990-luvulla suitsutuksen ohella osakseen myös vihaista nurinaa. Kilpailevan firman Combat 18:n skribentit kutsuivat lehtiä alentavasti white powerin Playboyksi, jolla viitattiin aviisien kiiltäviin sivuihin ja värikuviin. C18 eli rupuisessa diy-punk-maailmassa, jossa laadun katsottiin olevan itsensä myymistä. Onneksi tästä bunkkeri-asenteesta ollaan päästy jo ajat sitten eroon.

Hail Rock n Roll on paksu pahvikantinen läpyskä, mutta luettavaa siinä ei ole lopulta niin paljon kuin sivumäärä lupaa, sillä kaksikielisen (puola/englanti) lehden aivan kaikkia juttuja ei ole käännetty englanniksi. Uupumaan jäävät mm. Bronsonin ja Jolly Rogersin haastattelut. Viihdyttävimmät ja informatiivisimmat haastattelut tarjoaa Jocke Karlsson, PWA ja Kraftschlag. Vain haastatteluja sisältävän lehden muut artistit ovat Fortress, Rahowa/Ûberfolk, H8Machine, Ultima Frontiera, Legitime Violence, Sokyra Peruna ja Beatdown Brigade.

Kaikista haastatelluista bändeistä löytyy aiemmin julkaistu esitys (Fortressilta kaksi) mukana tulevalta Defend R.A.C. vol 2 -levyltä. Cd-levy sisältää myös ylimääräiset esitykset puolaisbändeiltä Obled, Kontratak, Legion Twierdzy Wroclaw ja Bruno TBG. Toinen kytky-cd, puolalaisen Omerta-yhtyeen albumi Syn Nienawiści (2020), on tyypillistä uuden sukupolven metallista pullistelua, josta puuttuu ikävä kyllä omaperäisyys. Ei huono, mutta ei mieleenjääväkään. Kokonaisuutena lehti- ja levypaketti on kuitenkin ehdottomasti hankinnan arvoinen pläjäys.

Arvio: RL

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

MAINOS: Ukkometso 4.5.2024!