sunnuntai 24. huhtikuuta 2022

Fifty Years of Not Giving A Fuck - A Tribute to Muke from Mistreat 2xCD (D88 Records, 2022)


Muken puolisatataa vuotta kestäneen taivalluksen kunniaksi kotimainen D88 distro päätti julkaista tulevan syntymäpäiväsankarin kunniaksi kansainvälisen kiitoslevyn, joka prosessin edetessä paisui kahden cd-albumin mittaiseksi kokonaisuudeksi. Ilman ulkomaan apujakin paketti on selvästi onnistuneempi kattaus kuin nelisen vuotta sitten julkaistu Mistreatin 30-vuotista uraa muistava  Mistreated Songs : Finnish Tribute To 30 Years Of Mistreat. Hienosta hankkeesta huolimatta arvion alkuun on annettava pientä kritiikkiä kliseisestä kansikuvasta lippuineen ja vaakunoineen. Luulisi, että muutakin kuvastoa löytyisi kuin ne ensimmäisinä mieleen tulevat.

Ykköslevyn kahdeksen ensimmäistä esitystä on varattu ulkomaalaisille nimille, mutta tällaiseen vieraskoreuteen ei oikeastaan löydy perustetta, sen verran kovia ovat härmän jannujen Mistreat-tulkinnat. Ratkaisun voi ymmärtää vain julkaisun kansainvälisille markkinoille suunnatulla myynnillä, jonka vuoksi tunnetut bändit kuten Blue Eyed Devils (USA) ja Code 291 & Vinterdis (Ruotsi) on pantu ensimmäisinä näytille. Takuuvarmaa työtä molemmilta, mutta eivät levyn varsinaisia kohokohtia, vaikka BED:in tulkinta "We're ready" -kappaleesta yhdistääkin jännästi bändin perussoundiin kuuluvaa metallisen hardcoren chunkchunk-riffittelyä Mistreatin melodisuuteen.

Ulkomaalaisista yhtyeistä parhaiten onnistuvat ykkös-cd:llä argentiinalainen Muerte y Calaveras ("88 No Remorse"), saksalainen sooloartisti Barny ("These days") ja ennen paria suomalaisnimeä levyn päättävä kanadalais-unkarilainen Sons of Odin, joka versioi sykähdyttävästi Mistreatin harvoihin balladeihin kuuluvan esityksen "Heritage". Odinin poikien laulajan äänestä ei voi erehtyä ja Griffinin matala ja syvä baritoni pääsee kerrankin oikeuksiinsa. Kakkos-cd:llä parhaat ulkomalaisesitykset tarjoaa virolainen PWA hauskasti kulkevalla rock-a-billyllään "Troubles", paljon hehkutettu uusi australialaisryhmä The Yardbombs puolestaan revittelee kunnolla versioidessaan kappaleen "Sound of Violence" samoin kuin espanjalainen Thumbscrew, joka ottaa irti kaiken melodisesta popballadista "Skinhead girl". 

Albumin isänmaan toivoissa ei ole valittamista, sillä kaikki kymmenen bändiä tulkitsevat Muken tuotantoa omaan soundiin istuvalla tavallaan. Ykköslevyllä soittava Pagan Skull tekee vähemmän yllättävästi levypaketin erikoisimman tulkinnan versioidessaan Mistreatin ikivihreän "Uhrimieli sankaruus". Biisin kyllä tunnistaa helposti Mistreatiksi, mutta sovitus on taattua PS avantgardismia. Levyn toisena erikoisuutena on helppo pitää Stormheitin popmaisesti herkistelevää Raivopäät-coveria "Mirandan kyyneleet". Vastaavasti luupäisintä kotimaan osastoa edustavat ykköslevyllä White Minority ("To die for") ja Sniper ("Hang the Scum"). Kakkoslevyllä Valkoiset Paholaiset esittää metallisella RAC-soundillaan miehekkään vakuuttavasti klassikkovedon "Time to ponder", kun taas Goatmoon ("I hate faggots") ja Rusty Nailbomb ("Veteran") veivaavat vimmaista hatecorea.

Omasta soundistaan poikkeavaa tavaraa tarjoaa Marder, jonka tulkinta Raivopäiden rallista "Aika kuolla" ei olekaan metallista hatecorea, vaan radioystävällistä perusrockia lähestyvä esitys pienellä punk kierteellä. Levyn hulvattominta kohkausta on varmasti Sniper & Joukkohauta versioidessaan hoilotuksen "Ei armoa". Kappaleen väliin on sovitettu  AC/DC:n "Back in Black" riffejä ja onpa mukaan ujutettu jopa Leevi & The Leavingsin vanhasta Urheiluruudun tunnarista tuttu "Sadan markan seteli -instrumentaalin sävelkuvio. Levypaketin päättää Vapaudenristi, joka on kääntänyt pari Mistreatin englannikielistä klassikkoa suomeksi. Laulu "Chains of Shame" on kääntynyt muotoon "Häpeän kahleet", jonka Vaparit esittävät tyyllilleen uskollisina karskin romuluisella otteella. Balladi "State Of My Land" tottelee suoraan nimeä "Maani tila" ja kuuluu Vapaudenristin onnistuneisimpiin herkistelyihin. 

Mojova paketti on oiva kunnioitus syntymäpäiväsankarille, joka on tehnyt vuosikymmenten saatossa niin monta unohtumatonta rallia, että ne muistetaan myös maamme rajojen ulkopuolella. Jos alan noviisille pitäisi suositella yksi monista Mistreat-tribuuteista, olisi tämä heittämällä ykkössuositus.

Arvio: RL

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

MAINOS: Ukkometso 4.5.2024!