tiistai 14. lokakuuta 2014

NOUVELLE CROISADE: 1989 (self-release, 2014)

Yksi tämän vuoden hienoimpia kulttuuritekoja RAC-musiikin saralla on Nouvelle Croisaden LP ”1989”, johon on koottu tämän legendaarisen ranskalaisryhmän vähäinen levytysura kokonaisuudessaan. Mukana ovat Rebelles Européensin julkaisemat biisit ”Debout vol 3” -kokoelmalevyltä (1989) sekä 7” single ”Tu Aimeras”. Levyn B-puolelta löytyy ennen julkaisematon seitsemän biisin demo, joista osa on livebiisejä.

Nykypäivänä epiteetin ”legendaarinen” tai ”kulttibändi” saa turhan heppoisen eväin, mutta Nouvelle Croisaden kohdalla tällaiset mainesanat eivät ole yhtään liiottelua. Syynä ei ole se, että pienten painosten alkuperäislevytykset ovat esim. Discogsissa hinnoissaan, vaan levyt ovat haluttuja siksi, että bändin musiikki on ehdotonta eliittiä 80-luvun ranskalaisessa RAC ja NS-rockissa. Kun Ranska-skenen kaanoniin on yleensä laskettu sellaiset nimet kuin Legion 88, Bunker 84 ja Kontingent 88, on samaan hengenvetoon lausuttava myös Nouvelle Croisade.

Toisin kun monet divaritason aikalaiset, Uusi Ristiretki erottui joukosta tarttuvilla ja monipolvisilla melodioillaan, jotka laulaja Benoit rykäisee ilmoille sellaisella tunteenpalolla, jonka fanaattisuus ei voi olla tarttumatta myös kuulijaan.

Poliittisesti bändi edustaa ranskalaisen uusoikeiston kovaa linjaa ja yhtyeen kappaleissa käsitellään teemoja, jotka ovat tuttuja myös tämän päivän nationalisteille: Euroopan vapauttaminen muukalaisten invaasiosta ("Nouvelle Croisade"), uudesta nuoristosta ("Gardien de l' Ordre"), unohdetusta veriyhteyden ideasta ("Souvenirs effacés"), juutalaisten ylivallasta Euroopassa ja Lähi-idässä ("Le Serpent"). Haasteellisista aiheista huolimatta tekstit eivät ruoki tappiomielialaa, vaan päinvastoin ne pyrkivät lietsomaan kuulijassa optimistista taisteluasennetta kuten kappaleessa "Gardien de l' Ordre":

Kädet avoinna kohti nousevaa aurinkoa

luottavaisena mantereemme tulevaisuudesta

Eurooppa voi olla ylpeä jälkeläisestään

Hän taistelee isiensä aatteen puolesta

jossa menestys on taattu

kanssa lipun jota määrää symboli

Onko se Odal riimu?

Ranskan lilja vai kelttiristi?


(kertosäe):

Sinä olet suojelija,

Suojelija, suojelija, Huomisen Järjestyksen!

jonka kädestä, jonka kädestä (2 x)

nousee kohtalon miekka


He ovat nuoria ja heitä on monta

keskittyneenä ideologiaan

ollakseen vieläkin kunniahimoisempia

saavuttaakseen moraalisen eliitin aseman

uskoa levitetään

uutta sanomaa julistetaan

ja viimeisen taistelun jälkeen

ovat puhtauslait voimassa jälleen

Albumin b-puolen demokappaleet ovat arvokas lisä dokumentissa, joka todistaa, että jo ennen varsinaisia levytyksiä bändin potentiaali ja lähes uskonnollinen kiihko on hyvin tunnistettavissa. Demon karheammat soundit ja hieman brutaalimpi tyyli antaa aavistuksen siitä, millainen bändi on ollut livenä.

Tuntemattomaksi jäävä julkaisija on painattanut takakanteen tunnetuimpien kappaleiden sanoitukset, joita ei aikaisemmista äänitteistä löydy. Laajemman kuuntelijakunnan kannalta suurin puute on LP-painoksen hävettävä pienuus, vain 199 kappaletta. Googlen kautta levyä näyttää myyvän vielä kaksi saksalaista distroa, joten kannattaa pitää kiirettä, mikäli halua oman kappaleen levyhyllyynsä.

RL

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

KORSO EASTER FEST 31.3.2024

MISTREAT! Rock Bear järjesti pääsiäis viikonlopulle neljän päivän tapahtuman. Torstai ja lauantai olivat perinteisempää Black Metalia. Perja...