perjantai 22. huhtikuuta 2016

The Prideful / Kareliaani: Shields Of Iron / Sotahuuto (Rolling On! Records ‎/ ‎This Means War, 2015)

Kotimainen kimppa-EP (kaksi kappaletta kummaltakin) tarjoaa huomattavasti poliittisempaa julistusta kuin ironisesti epäpoliittiseksi kutsuttu Oi!-genre yleensä. Varsinkin b-puolella sekä suomeksi että englanniksi laulava Kareliaani on liukunut selkeästi lyriikoihin, jotka tunnettaan paremmin RAC-liikkeen bändeissä.

A-puolen avaava, Helsingin suunnalla vaikuttava The Prideful, ei ole aivan uusi tulokas, sillä bändi on julkaissut studiomateriaalia jo viitisen vuotta sitten. En tiedä The Pridefulin aikaisemmasta kokoonpanosta sen enempää, mutta ainakin tällä hetkellä yhtyeessä vaikuttaa heppuja mm. The Wrongdoers ja Rangaistuspotku nimisistä tekijöistä, joten aivan eilisen teeren ”pojista” ei ole kyse.

Aikaisempiin sinkkujulkaisuihin verrattuna The Prideful on tällä seiskalla jättänyt taakseen perinnnetietoisen tönkköOi!:n ja ottanut rohkeasti mukaan 1980-luvun alun brittiläisen NWOBHM-genren heavy-vaikutteita. Tämä näkyy jopa bändin oman puolen Conan Barbaari -henkisestä kansikuvasta, joka voisi olla hyvin Saxonin albumista! Facebook-sivullaan bändi määrittelee itsensä Iron Rockiksi, mutta suurelle yleisölle termi Oi!-metal kuvaisi paremmin mistä yhtyeen musiikissa on kyse. Varsinkin toisessa kappaleessa The Hammer Strikes Again kuuluu selvästi NWOBHM-soundin vaikutus, vaikka kappale on alunperin kansallismielisen black metal yhtye Bilskirnirin tuotantoa. Poliittisesti kappale istuu hyvin The Pridefulin linjaan, joka ei eroa juurikaan saksalaisbändin eurooppalaista identiteettiä ja pakanallisuutta korostavasta julistuksesta.

Ari ”Arska” Honkosen Kareliaani on työntänyt kotistudiostaan käsin tasaisen tappavaan tahtiin uutta materiaalia ulos. Musiikillisesti tällä splitillä olevat esitykset eivät eroa juurikaan yhtyeen muusta tuotannosta, mutta sanoitusten nationalistinen linja näyttää jyrkentyneen entisestään. Hakkapeliitta rockia takovaa Kareliaania voisi lyriikoiden puolesta pitää RAC-bändinä, vaikka musiikilliset innoittajat löytyvätkin enimmäkseen Oi:sta ja viikinkirockista, tosin hieman hevimmällä otteella.

Kokonaisuudessaan EP on mainio pakkaus patrioottista, metallivaikutteista Oi:ta. Levyn kansitaide on tip top ja ainoastaan bändien lievä rallienglanti rikkoo kokonaisuutta, mikä ei toisaalta ole poikkeuksellista Englannin ulkopuolelta tulevilta alan bändeiltä. Kotimaisille Oi! ja RAC musiikin vinyyliharrastajille tämä pikkumusta on tietenkin ehdoton hankita.

Arvio: RL

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

MAINOS: Ukkometso 4.5.2024!