tiistai 23. elokuuta 2016

Kategorie C (Ger) + Dead Nation + UItra Brewality, Helsinki 20.8.2016

Ennen syyskauden alkamista loppukesän kuumin futishenkinen RAC-keikka pidettiin Suur-Helsingin alueella viime lauantaina. Ennakkoon loppuunmyydyn konsertin järjestäjänä toiminut 1312 Productions oli saanut napattua pääesiintyjäksi Saksan tunnetuimman kansallisradikaalin futisbändin Kategorie C:n, jonka nimi tulee viranomaisten antamasta vaarallisimpien jalkapallofanien luokittelusta. Kotimaan skeneä edustivat Dead Nation ja Oi-bändi Ultra Brewality.

Alun perin tilaisuudessa piti esiintyä pari seiskatuumaista rieskaa tehnyt Rangaistuspotku, mutta yhtye päätti panna pillit lopullisesti pussiin alkukesästä. Bändin korvasi täysin uusi ryhmä nimeltä Dead Nation,  jonka tiukka Oi-henkinen hardcore oli yleisölle positiivinen yllätys. Eniten hämmästystä herätti kuitenkin yhtyeen habitus, sillä kaikki jäsenet rumpalia myöten olivat sonnustautuneet kasvot peittäviin kommandopipoihin. Äkkiseltään on vaikea arvata oliko kyseessä pelkkä show-temppu vai soittavatko herrat jossain tunnetussa bändissä, jonka vuoksi he halusivat peittää naamansa poliittisesti epäkorrektissa konsertissa. Rytmiryhmän soitto oli sen verran varman kuuloista, että aivan ensi kertaa musikantit eivät lavalla olleet.

Toinen kotimainen esiintyjä, kuopiolainen Ultra Brewality, ei sen sijaan saanut yhtä varauksetonta hyväksyntää yleisössä kuin ensimmäinen esiintyjä. Yhtyeen humalainen kohellus innostikin eniten paikan harvoja punkkareita ja epäpoliittisia Oi-skinheadeja. Arvomaailmaltaan Ultra Brewality oli illan poikkeus, sillä bremeniläinen pääesiintyjä Kategorie C tunnetaan jalkapalloimagostaan huolimatta ehdottoman nationalistisena ryhmänä, joka on toiminut keskeisenä voimana Hooligans Gegen Salafisten -liikkeessä, joka vastustaa islamilaista radikalismia.

Kategorie C:n (KC- Die Band) poliittiset taustat huomio konserttipäivävä myös anarkistinen Varisverkosto, jonka aktiivi Juhani Järvinen (luultavasti salanimi) kirjoitti samaisten apurahakapinallisten sivustolle uutisjutun “Saksan tunnetuin äärioikeistobändi esiintyy Helsingissä”. Google oli ollut kirjoittajalla ahkerassa käytössä, mutta niin vain jäi komukyylältä selvittämättä sekin, että KC:n laulaja Hannes Ostendorf vaikutti jo 1990-luvun alussa kansallissosialistisessa bändissä nimeltä Nahkampf. Itse asiassa Nahkampfilta on 2000-luvun alun hiljaiselon jälkeen ilmestynyt tänä vuonna uunituore albumi Kein Schöner Land. 

Nimimerkki Juhani Järvisen “paljastuksella” ei ollut mitään vaikutusta konsertin toteutumiseen, joten jutun tarkoitus oli vain monitoroida kansallismielistä kulttuuriaktivismia, jotta vasemmistolaisten soluttamat tunnetummat “kansalaisjärjestöt” saisivat ruinattua lisää rahaa suomalaisvihamieliseen “anti”-rasismiin. Systeemin rappioarvojen puhdasoppisuutta valvova vahtikoiraverkosto Varis on selkeästi Stasin kaltainen Isosiskokerho, joka raportoi viranomaisille kansalaisten väärästä ajattelusta ja vapaa-ajantoiminnasta. Vaikka varikset raakkuvat, ne eivät tälläkään kertaa estäneet RAC-karavaanin kulkua.

Reilusti yli toistakymmentä albumia julkaissut breminläisryhmä oli juuri niin tyly ilmestys kuin saattoi ärjyjen levyjen perusteella odottaakin. Asiaa auttoi sekin, että soundipolitiikka oli hoidettu jokaisen bändin kohdalla tip top. Melodista Rechtsrockia jyrännyt KC sai heti ensimmäisestä kappaleesta lähtien väkivaltaisen myllyn pyörimään lavan edustalla, eikä se loppunut vasta kun encoren viimeinen biisi “So Sind Wir” oli kuultu. Jo pelkästään laulaja Hannesin parimetrinen roikaleen runko oli ilmestys puhuttamakaan siitä, miten hän osasi jämerällä karismallaan ottaa yleisönsä. Noin puolitoista tuntia kestänyt setti oli katusoturien voimannäyte, jossa erittyi testosteronia kuin Teutoburgin metsän taistelussa.

Bändin lavaolemuksessa hilpeää sympatiaa herätti kaikillä jäsenillä olleet pienet nahkaiset vyölaukut, mikä saattoi olla niin sanottua saksalaista huumoria tai sitten kyse oli nipsterinä tunnetusta ilmiöstä, jossa kansallissosialistinuoret lainaavat hipsterikulttuurin (sic) piirteitä. Huumoria tai ei, mutta Kategorie C:tä on vaikea nähdä missään ironisessa valossa, niin aidosti he ovat asiansa puolella, mikä ei silti tarkoita sitä, etteikö bändi olisi osannut pitää lavalla hauskaa. Ilo oli tarttuvaa, eikä kenenkään tarvinnut poistua paikalta myrtynein mielin. Lisää saksalaisherkkua on luvassa jo ensi kuussa kun Division Germania yhdessä italialaisen Hate for Breakfastin kanssa tekevät “Hate Tourin” Jyväskylään ja Helsinkiin.

Musanäyte viimeisimmältä Falsch Gelebt (2015) kokopitkältä albumilta:




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

MAINOS: Ukkometso 4.5.2024!