sunnuntai 28. elokuuta 2016

27.8.2016 Helsinki: THE SLUMS OF JERUSALEM - Grand Belial's Key (USA), Blackdeath (Venäjä), Aegrus


Eteläisessä Suomessa oli jälleen kerran tarjolla kovaa black metallia.  Eikä suotta, pääesiintyjäksi oli kuuden vuoden keikkatauon jälkeen saatu yhdysvaltalainen legenda GRAND BELIAL’S KEY! Lämmittelijöiksi oli valittu pietarilainen BLACKDEATH ja kouvolalainen AEGRUS. Illassa ei  poliittista virettä ollut millään tavalla, mutta GBK:n historian tietäen on parempi pelata varman päälle ettei nykyiset SJW ja safespace-pillittäjät pääse laittamaan kapuloita rattaisiin. Useat bändin haastatteluista ovat sisältäneet paljon epäkorrektia  kommentointia ja myös keikkoja on vedetty paljon sellaisten bändien  kanssa (Bound For Glory, Blue Eyed Devils…) josta näkee että operoidaan  hieman eri näkökulmasta kuin moni muu black metal-bändi. Bändikin ymmärsi ratkaisua ja piti myös keikkapaikasta jossa riisutumpi asetelma  monelta kantilta, verrattuna ns. virallisiin ja steriileihin  city-rokkiklubeihin, joissa Rumban ja Infernon kosher-toimittajat käyvät juomassa hinttioluita.
Illan ensimmäisenä aloitti Kouvolan AEGRUS. Bändi on julkaissut vuosien varrella tasaisesti demoja, mutta viime vuonna Drakkar Productions julkaisi Devotion for the Devil täyspitkän. Levyltä löytyy reilusti hieman jo unohdettua ”suomi-bm” riffittelyä, kun sen kehittäneet  pioneerit ovat enemmän tai vähemmän siirtyneet niistä ajoista eteenpäin. Bändi tunnusti ennen keikkaa että tämän illan setti sisältää enemmän suoraa rienausta ja itsetutkistelevat, filosofisemmat vedot jätetty pois. Soundit oli lujalla ja selkeät. Setin päätti hyvä coveri Impaled Nazarenen Let’s Fucking Die-biisistä mistä lähtee ehdottomasti  lisäpisteet, koska ImpNazia nyt ei juurikaan nykypäivänä coveroida! Varsinkaan SFP-levyn materiaalia.  
Pietarilainen BLACKDEATH on pitkän linjan veteraanibändi ja käynyt Suomessa ennenkin vaihtelevalla menestyksellä. Bändi tosiaan aloittanut  jo vuonna 1995 nimellä Draugwath, mikä kehittyi Black Draugwathiksi ja lopulta muotoon Blackdeath. Myös julkaisutoiminnassa ovat olleet pienessä edelläkävijän asemassa kun Blackdeathin veljesten jo 90-luvun  lopussa lopetettu Hungry AK-47 kasettilafka julkaisi mm. Blazebirth Hallin Branikaldia ja Rundagoria, joista ei läntisessä maailmassa edes pääosin tiedettäisi kuin vasta myöhemmin CD-uusintajulkaisujen kautta. Keikka itsessään oli edellisten keikkojen tavoin black metallia tavalla miten Blackdeath sitä esittää. Riffit ovat paikoin omituisia, rytmitykset käyvät progressiivisuuden rajoilla mutta ilman että siitä  tulee mitään avantgarde-homostelua. Laulujen omituinen kärinä on myös  pysynyt vuodesta toiseen samana. Eipä syyttä että bändistä yleensäkin  kiinnostuvat ja palvovat vain ne jotka kuuntelevat black metallia oikeasti. Ei mikään siisti tai kiva bändi genreturisteille. True black metal!  
GRAND BELIAL’S KEY on ollut viimeksi aktiivinen bändinä ylipäätänsä 6 vuotta sitten kun viimeksi soittivat Euroopassa Suomessa Hammer Open Airissa ja Italiassa pienemmällä keikalla. Syitä on toki useita, mutta selkein varmasti se, että bändin sävellyksestä ja ylipäätänsä suunnasta  vastaava Gelal ei asu nykyisin enää Yhdysvalloissa. Bändin jäsenet  asuvat muutenkin neljässä eri maassa! Joten ei ihme jos ei ihan noin  vain saada järjestettyä soittamaan keikkaa. 
Keikka alkoi klassikkobiisillä Shemhamforash eli suoraan asiaan. Kovat  biisit jatkuivat muutenkin, Goat of a Thousand Young, Sumerian  Fairytale, In Rapture by the Fenrir Moon… Itse asiassa tässä vaiheessa alkoi varmistua se, että molemmat demojulkaisut tulevat biisijärjestyksessään alusta loppuun. Selitys tälle oli varsin luonteva; pian julkaistaan viimeinkin odotettu demokokoelma. Demojen jälkeen siirryttiin Judeobeast Assasination -levylle mistä irtosi hittibiisit The Tenderhearted’s Manifesto ja Lamb of God Slain Will Be. Bändin maantieteellisestä hajoamasta johtuva harjoituksen vähyys näkyi siinä, että Unhold ei ollut saanut opeteltua Castrate the Redeemer biisiä, joten se vedettiin encorena instrumentaalina. Soundit olivat todella selkeät ja volyymi kova. Unholdin vokaalit  todella karut ja julmat! Gelal arvosti suuresti riisuttua lava-asetusta ilman turhia hifistelyjä ja etenkin sitä että kitaravahvaria ei oltu mikitetty erikseen. PA oli paikalla vahvistamassa lauluja ja rumpuja.  Kaikin puolin erittäin onnistunut veto ja bändi oli hyvin yksimielisesti  sitä mieltä että oli parempi kuin edellisiltana Kuopiossa. Ilta oli erittäin onnistunut.  
Seuraavaksi Etelässä on tarjolla jo kolmen viikon päästä 17.9  RAC-keikkaa kun italialainen Hate For Breakfast ja saksalainen Division Germania tulevat soittamaan. Metallirintamalla luvassa lokakuussa 14.10  saksalainen Leichenzug ja venäläinen Velimor. Muistakaa ilmoittautua keikoille ajoissa flyereissa oleviin sähköpostiosoitteisiin!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

MAINOS: Ukkometso 4.5.2024!