maanantai 29. elokuuta 2016

Miksi Suomen "anti"-fasistit tukevat suur-venäläistä ja homovastaista Moscow Death Brigadea?


Venäläinen antifa hardcore/rap-ilmiö Moscow Death Brigade saapuu viikonlopun mittaiselle klubi-kiertueelle Suomeen syyskuussa! Näin mainostaa Varisverkosto. Tulevan viikonlopun ympärille on järjestetty konserttikiertue, johon on kutsuttu soittamaan venäläinen “antifa-yhtye”
 Moscow Death Brigade.

Muutamat tahot ovat nostaneet esille kysymyksen, miten keikkapaikat ja järjestäjät voivat sallia väkivaltaa ja uhkailua promotoivia yhtyeitä. Veriyhteys kollektiivissa nähdään hyvin selvästi ns. vaihtoehtomusiikin vasemmalle kallistunut ilmapiiri, joten ei tule yllätyksenä, että keikkapaikat ei näe mitään erikoista kommandopipoihin sonnustaneiden kiihkoilijoiden buukkaamisen. Eikä väkivalta rock-lyriikoissa ole mitään uutta. Sen sijaan mitä venäläisten “epäpoliittisten antifasistien” kanssa veljeily paljastaa Suomen antifasisteista ja heidän motiiveistaan?
Euroopassa Moscow Death Brigade ei nauti varauksetonta hyväksyntää. Se johtuu siitä, että Venäjällä on olemassa laajamittainen “epäpoliittisen antifasismin” liikehdintä, johon myös mainittu Moscow Death Brigade kuuluu, eroaa suuresti tietyistä ihanteista, joita edes näennäisesti liitetään liikkeeseen.
Venäjällä, isolle osalle antifa on lähinnä tuotemerkki, jonka alla on mahdollista nahistella epävenäläisen aineksen kanssa, jonne esimerkiksi Venäjän vastaiset “natsit” on helppo luokitella. Euroopan antifasistien keskuudessa kytee suuria epäluuloja ja kriittistä asennetta, miten on mahdollista että antifasismi ilmenee venäläisenä patriotismina. Ilmentymismuotoina esimerkiksi keskittyminen maskuliiniseen toimintaan, jossa antifasismi on vain tekosyy väkivallalle. Asenteena, joka hyökkää sekä itse luokiteltuja “natseja” vastaan, kuin esimerkiksi kaukasukselta tulevia vähemmistöjä kohtaan, jotka nähdään yhtä lailla Venäjän vastaisina, epävenäläisinä ja halveksittavina ihmisryhminä. Vain johtuen siitä että heillä on tervettä kansallista ylpeyttä - jonka virhe on ettei se ole “venäläistä”.
“As for patriotism, then, in my opinion, this word is understood wrongly today, as the total approval of the existing regime, the worship of power, running down all foreign and other nonsense. For us to be a patriot - trying to make the place you live the best. This is our scene, our streets, our city and, in the end, our country”- lainaus MDB haastattelusta 2010.
Not with us those who are spreading to enemies and traitors russophobia with dead brain’s fear. Not are led to the nazi dogma and nonsense ultra. Politics are for the weak, your own opinion - for the brave. (…) The boys raising the movement, whores arguing like children. We try to act in a way not to shame our grandfathers and fathers. My Moscow, Russia, together we will be with you until the end ”- lainaus MDB kappaleen tekstistä “Your card bet”
Yllättääkö ajatus suomalaisesta antifasismista, jossa kiihkeät väkivaltaan taipuvaiset ihmiset on löytäneet hyväksyttävän kategorian vihalleen ja hekumoivat “ennaltaehkäisevästä väkivallasta” itse määrittelemiään natseja vastaan? Syytökset homofobiasta, seksismistä, patrotismista ja väkivallan ihannoinnista ovat varjostaneet lähes kaikkia MDB kiertueita ulkomailla.
Kun epäpoliittinen Oi-bändi yrittää selittää tekemisiään, kukaan ei yleensä usko tai halua edes kuulla. Sen sijaan MDB onnistuu vakuuttamaan porukat väsyneen kulahtaneilla “venäjä on eri asia kuin läntinen Eurooppa”, “olemme kaikenlaista syrjintää vastaan” lausunnoillaan. Siitä huolimatta että merkittävä osa selityksistä on kuitattu tyypillisenä konservatiivisena venäläisenä valtavirta retoriikkana ja loput täydellisenä ymmärtämättömyytenä politiikan peruskäsitteistä.
Vastarinta sivustolla julkaistiin muutamia kuvankaappauksia Varisverkostoon kytköksissä olevilta tahoilta. Toisin kuin Suomessa, ulkomailla bändiin on krittisesti suhtautuneet nimenomaan itse anarkistit ja antifasistit. Suomessa vastaavaa ei olla nähty. Veriyhteys ei ole yllättynyt, että kansalliseen itseinhoon taipuvaisten moniongelmaisten ihmisten keskuudessa MDB tyyppinen bändi venäjältä edustaa ihannetta. Kommandopipopäiset urbaanin kulttuurin läpitunkemat hip hop -kovikset sotkemassa paikkoja ja hakkaamassa “väärin ajattelevia” on varmasti se todellisuus, jossa osa suomalaisista “antifasisteista” tuntee olonsa kotoisaksi.
Tosiasia on, ettei MDB kaltaisella bändillä pitäisi olla mitään asiaa nimenomaan punk keikoille. Miksi näin kuitenkin tapahtuu, kertoo suomalaisen äärivasemmiston ideologisesta köyhyydestä ja antifasistisen harhan epätoivosta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

MAINOS: Ukkometso 4.5.2024!