keskiviikko 3. elokuuta 2016

PAGAN SKULL -haastattelu 2016


Veriyhteys sai käsiinsä PAGAN SKULL haastattelun joka oli alun perin annettu Rumba –lehden ”Valtion Valkoiset Viholliset” artikkelia varten. Pitkästä haastattelusta päätyi lehteen vain lyhyitä sitaatteja, joten on perusteltua julkaista haastattelu koko komeudessan.

 
Kysymykset MV
Vastaukset M8
 
Miten itse määrittelisitte RAC:n musiikillisesti ja ideologisesti? Mikä siinä vetää puoleensa ja miksi koette tarvetta soittaa aatteellisesti näinkin radikaalia musiikkia?
M8: Alunperinhän Rock Against Communism syntyi Englannissa 70-luvun lopulla vastavetona Rock Against Racism (RAR) liikkeelle ja ilmeni lähinnä konsertteina. Sittemmin termillä on kuvattu lähes kaikkea rock musiikkia, joka pohjaa vahvasti ns. kolmannen tien aatteeseen. Nykyään voidaan ihan yhtä hyvin loppuliitteeksi laittaa Capitalismin kuin Communisminkin.
Itselle musiikissa ja taiteessa ylipäätään on aina ollut tärkeää sen sisältö ja, että sillä pyritään sanomaan/saavuttamaan jotain tärkeää eikä pelkästään nojata aivottoman kertakäyttökulttuurin sanelemiin viitekehyksiin. Luonnollisesti omat ajatukset siirtyy omiin biiseihin ja sitä kautta luo bändille tietyn leiman (mitä en paheksu). Joillekkin nämä asiat voivat olla äärimmäisiä ja radikaaleja, mutta itselleni ne ovat täysin luonnollisia ja loogisia, voisi jopa sanoa että arkipäiväisiä. Kirjoitan siitä mitä tunnen sisälläni ja miten koen ympäröivän maailman. Se maailma ei ole halukas totuuteen, joten on lähes velvollisuus nostaa nämä aiheet ylös kerta toisensa jälkeen.
Pagan Skull on melko suorasti ilmaissut olevansa RAC-bändi. Moni bändi tuntuu kuitenkin välttelevän RAC-leimaa, vaikka ”tyylilajin” ulkoiset tunnuspiirteet täyttyisivätkin. Mistä luulette tämän johtuvan, ja miksi omista aatteista ei uskalleta puhua niiden oikeilla nimillä?
M8: En tiedä yhtään asiaankuuluvaa bändiä, joka varsinaisesti välttelesi RAC-leimaa. Tässä skenessä mukana olevat orkesterit ovat jo lähtökohtaisesti valinneet aatteellisen tien, joten sen kieltäminen olisi absurdia. Voi olla, että tarkoitat eri genrejä esim. viikinkirokkia tai black metallia, joilla ei välttämättä suoranaisesti ole mitään tekemistä RAC:n kanssa.
Kuinka suuri RAC-”skene” Suomessa on tänä päivänä (bändit, zinet, levynjulkaisutoiminta, muu toiminta tms)?
M8: RAC taitaa voida tänä päivänä Suomessa paremmin kuin koskaan. Vanhat jyyrät Mistreat ja Sniper ovat kumpikin edelleen aktiivisia sekä uuden kaartin bändit keikkailevat/tekevät julkaisuja tiuhaan. Pagan Skullin lisäksi näitä bändejä ovat ainakin Vapaudenristi, Marder, Pylvanainen, Valkoiset Paholaiset, Genocide Wolves, White Minority ja Civic Duty. Myös bändien ympärillä on kasvua tapahtunut zinejen, levy-yhtiöiden ja jopa omien radio-ohjelmien taholla. Kun puhutaan ns. lainsuojattomasta ”pahuuden pesäkkeestä”, niin kiitettävän isolla on meiningit heh.
Onko Suomen RAC-”skenen” taustalla jokin yhtenäisempi liike, jonka pariin esimerkiksi keikoilta värvätään (kuten netissä spekuloidaan)?
M8: Netissä spekuloinnin voi ohittaa olan kohautuksella. Vastapuoli harrastaa paljon nettihuutelua ilman mitään käsitystä asioiden oikeasta tolasta. Suoranaiset valheet ja konteksteista revityt yksittäiset asiat ovat ihan peruskauraa esim. antifasisteiksi itseään kutsuvilla. Tämän sanottuani, skenen taustalla ei ole mitään erinäistä liikettä eikä keikat varsinaisesti ole mitään salattuja värväystapahtumia vaan yksinkertaisesti rokkikeikkoja, joilla pidetään hauskaa. Tottakai aatteellisen musiikin konserteilla vallitsee tietty ilmapiiri ja ne pyritään järjestämään niin, että asiasta kiinnostuneet näkisivät ”ilmiön” positiivisena vastakulttuurina.
Monesti homma on ”uskovaisille saarnausta”, mutta itse ainakin toivotan tervetulleeksi kaikki uudet kasvot, jotka kentien musiikin kautta kiinnostuvat aiheista laajemmin ja alkavat ajatella omilla aivoillaan.
Mikä on suhteenne Suomen Blood & Honouriin ja Suomen Vastarintaliikkeeseen?
M8: Pagan Skull ei ole minkään järjestön bändi vaan toimii omalla tahollaan. B&H:n ja SVL:n tyypit ovat ystäviämme.
RAC-keikkoja näkee toisinaan ”yleisillä” keikkapaikoilla, mutta useimmiten keikat järjestetään syrjässä eikä niitä markkinoida. Saadakseen keikkapaikan selville on otettava yhteys järjestäjään tai kysyttävä kaverilta. Miksi näin? Yritetäänkö ratkaisulla vältellä antifasistien väliintuloa, halutaanko sillä luoda tarkoitushakuista mystisyyttä vai onko niin, että keikka kiellettäisiin, mikäli sen aatteellisuus paljastuisi? (Tähän liittyen: mikä on hämmentävin keikkapaikka, jossa olette soittaneet?)
M8: Voi olla montakin syytä miksi keikat järjestetään kehä kolmosen ulkopuolella, poissa keskustan heviklubien hälinästä. Itse näkisin tärkeimpänä syynä juuri vastakulttuurin luomisen, joka haistattaa vitut kaupunkien saastuneille betonilähiöille ja likaisille baareille. Kun tehdään tilanne, jossa yleisön pitää nähdä pikkuisen vaivaa päästäkseen paikalle, se yleensä karsii epätoivotun aineksen pois ja tapahtumat ovat kaikille positiivisempia kokemuksia. Mieleen jäänyt kokemus on myös hyvä syy järkätä hieman erilaisia keikkoja kuin iänikuisia kännireissuja baareihin, joista käteen jää lähinnä tyhjä tili ja musta silmä.
Toki antifasistien raukkamaiset uhkailut esim. isompien baarien omistajia kohtaan estävät joissain tilanteissa täysin julkisen keikan, koska yrittäjillä on toimeentulo pelissä ja harva uskaltaa seistä jaloillaan kohdatessa moista uhkailua. Valtamediahan on tunnetusti näiden räkänokkien takana, joten ymmärrän tapauksia toisaalta.
Pienempien paikkakuntien kulmakuppilat taasen ottavat avosylin vastaan lauman hilpeitä oluenystäviä ja tunnelmakin näissä on kevyesti parempi kuin isoissa cityissä.
Varsinaisesti hämmentäviä keikkapaikkoja ei ole tullut vastaan, mutta hienoin oli ehkä rekka-auton lavalla ulkoilmassa.
Millaisia RAC-keikat yleensä ovat? Paljonko niillä käy väkeä, pidetäänkö keikoilla puheita tai suunnitellaan toimintaa, vai onko kyse pelkästä musiikista?
M8: Sivusinkin jo aiemmin kysymystä. Keikoilla pidetään hauskaa, moikataan tuttuja ja luodaan uusia suhteita ja kontakteja. Väkeä on vaihtelevasti 50-200 henkeä. Puheisiin en ole törmännyt. Ei siis varmasti pohjavireeltään eroa paljoakaan normaalista rokkikeikasta. Toki yhtenäisyys on aivan eri asteella mikä on hienoa nähdä.
Ovatko RAC- ja NSBM-piirit yhteydessä toisiinsa, ts. onko keikoilla bändejä molemmista genreistä, vai liikkuuko väki omissa porukoissaan?
M8: Suomessa ollaan sikäli onnekkaita, että täällä samoille keikoille mahtuu skinheadit, metalliporukka, raggarit ja jopa punkkarit. Tämä ei todellakaan ole yleistä ulkomailla. Samat naamat näkyvät perus metallikeikalla kuin RAC-keikallakin ja yhteisiä keikkoja ollaan pidetty ja pidetään varmasti jatkossakin.
Lisääntynyt maahanmuutto ja oikeistopopulismin nousu on lisännyt äärioikeistolaisesti ajattelevien ihmisten määrää Suomessa, tai ainakin tehnyt heidät aiempaa näkyvimmiksi. Onko tämä näkynyt lisääntyneenä väkimääränä RAC-keikoilla, vai ovatko keikat yhä insider-tapahtumia? Entä mitä itse ajattelette tämänhetkisestä pakolaiskriisistä?
M8: En ole huomannut sen vaikuttavat keikkoihin mitenkään. Ei siitä tietenkään haittaa olisi vaikka väkimäärät kasvaisivat. Jäämme odottamaan tilanteen kehitystä.
Itse näen ”pakolaiskriisin” olevan tarkkaan masinoitu yritys heikentää Eurooppaa ja sen kansallisvaltioita. Olemme jo tilanteessa, jossa joku kaukainen EU päättää asioistamme ja itsenäisyydestä tuskin voidaan enää puhua. Metsät, pohjavedet ja kaikki kansallisomaisuus myydään pilkkahintaan monikansallisille yrityksille ja samaan aikaan maa velkaantuu kansainvälisille pankkiireille. Mutta pääasia, että Putous tulee telkkarista ja kädessä on perjantai-olvi, eikö?
Ainoa kapula NWO:n rattaissa on ihmisten luontaiset vaistot tuntea yhteyttä kansaansa ja maahansa sekä tarvetta säilyttää perintönsä tuleville sukupolville. Kansallismielisyys on siis EU:n vihollinen numero yksi. Euroopan väestönvaihto palvelee näiden hullujen päämääriä sillä maat, joissa ei ole vahvaa yhtenäistä kulttuuria, identiteettiä tai moraalia, ovat helpommin orjuutettavissa. Kertokäyttökulttuurin köyhdyttämät  värittömät massat juoksevat vaikka jyrkänteeltä alas, jos sellainen säädös tehdään. Kansallisvaltiot ovat todellista monikulttuurisuutta maapallolla.
Pakolaiskriisi ei tietenkään ole pelkästään Euroopan ongelma vaan tällä hetkellä siitä kärsivät eniten eri arabivaltiot, joihin jenkit Israelin liekassa ovat tulleet tuomaan rauhaansa ja demokratiaansa. Taustalla tietenkin öljy ja pankkitoiminta. Irak, Libya ja nyt Syyria. Toivon Assadille voitokasta taistelua kansansa puolesta ja siten epäsuorasti myös Euroopan tulevaisuuden puolesta!
Pagan Skullin musiikissa on RAC:n lisäksi vaikutteita ainakin NSBM:stä. Keitä musiikilliset vaikuttajanne ovat?
M8: Musiikilliset vaikutteet tulevat todella monesta eri suunnasta. Voisin mainita Agentsin, Irwinin, Absurdin, Der Stürmerin, Heiliger Kriegin ja koko OC skinhead genren Californiasta, mutta eihän se kerro läheskään koko totuutta. Viimeksi inspiroiduin Fröbelin Palikoiden biisistä, on muuten kova bändi! 
Koska, miten ja missä bändi sai alkunsa? Mitä kaikkea olette julkaisseet? Millaista väkeä keikoillanne käy?
M8: Pagan Skull perustettiin Jyväskylässä vuonna 2006 minun ja nyt jo entisen jäsenen toimesta. Aluksi olimme enemmän vanhaan heavy metalliin kallellaan ja teematkin liikkuivat enemmän kansallisromanttisissa asioissa. Myöhemmin mukaan tuli vakavampi aatteellinen taso luonnollisen henkilökohtaisen kehityksen ansiosta. Kansallisromanttisuus seuraa toki meitä edelleen vahvasti.
Julkaisuja on: Promo 2008 (2008), Cry For the Northern Lands –promo (2010), Heretic Finland –promo (2010), In the Hands of the Fatherland CD (2012), Pagan Skull/Vapaudenristi split 7” (2014), Pagan Skull/Minu Kamp split CD (2015).
Keikoilla käy sitä samaa väkeä mitä muillakin RAC-keikoilla. Skinheadia, raggaria, punkkaria ja metalliporukkaa.
Kuten bändinne nimestäkin voi päätellä, liputatte pakanismin puolesta. Mikä uskonnoissa häiritsee eniten?
M8: En ole uskontovastainen ihminen varsinaisesti. En vain usko, että seemiläinen jumalkuva kuuluu Eurooppalaiselle ihmiselle. Eurooppalaiset muinaisuskot kertovat hengellisyydestämme sillä tavalla kuin se meille on ominaista. Ne arkkityypit ja jumalat, joita mytologiastamme löytyvät kuvastavat täydellisesti mitä olemme, mihin uskomme ja mikä on tarkoituksemme täällä. Eurooppalaiselle ihmiselle luonto on aina ollut tärkeä ja koko maailmankatsomus perustuu sen voimiin. Seemiläiset kansat uskovat olevansa luonnon yläpuolella (raamattu, koraani, talmud). Pelkkä ajatuskin puistattaa! Täytyy mainita myös, että en arvosta materialistista ateistia yhtään enempää.
Huhujen mukaan basistinne oli osallisena Jyväskylän kirjastopuukotuksessa. Mikä on oma versionne tapahtumista?
M8: Netissä liikkuu paljon huhuja ja kontekstista revittyjä paskajuttuja, joita ei kannata noteerata. Tuo pikku nujakka paisuteltiin sellaisiin mittoihin, että jälkikäteen ei voi kuin ihmetellä. Moni ihminen joutui kärsimään aika paljon turhaa paskaa sen takia. Mitä se kertoo vastapuolesta kun moinen nahistelu tuodaan valheellisesti edelleen esiin oman agendansa ajamiseksi? Vähissä on aiheet vissiin.
Mitä ajattelitte Prkl-klubin (rip) ympärillä pyörineestä “natsikohusta”? Soititteko itse koskaan Prkl-klubilla?
M8: Eikö se kohu nyt alunperinkin lähtenyt liikkeelle aivan turhasta. Korrozia Metalla natsibändi? Hahaha! Täytyy myöntää, että itsekin vähän ylireagoin aluksi klubin päätöksille perua keikkoja. Ymmärrän kyllä jos vuokranantajana toimiva taho taipuu painostuksen alla ja klubille ei varsinaisesti jää vaihtoehtoa. Näissä tilanteissa olisi vaan hyvä tuoda esiin uhkailevan tahon poliittiset intressit ja muutenkin sen kiistattomat väkivaltaan ja vihaan perustuvat toimintatavat. Ei soitettu koskaan eikä varsinaisesti harmita muutenkaan Prkl:n poismeno.
Uskotteko, että RAC-”skenellä” on potentiaalia kasvaa suuremmaksi tulevaisuudessa? Minkä näette kasvun suurimpana ongelmana/mahdollisuutena?
M8: Skenehän kasvaa kokoajan. Uusia bändejä putoilee tasaiseen tahtiin ja hommat menevät muutenkin ammattimaisempaan suuntaan. Itse näen, että internetin myötä tuoma vapaampi tiedonvälitys edesauttaa nuorempia sukupolvia etsimään muutakin totuutta kuin valtamedian sanelemaa virallista sellaista. Kyllä tällä on varmasti vaikutusta skenen kasvuun.
Onko ilmiön paheksunta lähtenyt käsistä vai nautitteko siitä, että RAC on viimeisiä lainsuojattomia kulttuuri-ilmiöitä 2000-luvun liberaaleissa demokratioissa?
M8: Nykymaailmassa paheksunta on saavuttanut lähes jumalan roolin. Aina löytyy joku uusi ”porukka”, joka triggeröityy ties mistä ja vaatii erioikeuksia itselleen. En kiellä sitä ettenkö nauttisi siitä, että edustan sellaista genreä, jota voisi tänä päivänä kutsua ainoaksi todelliseksi kapinalliseksi rock ’n rolliksi. Kapinaa rappeutuvaa yhteiskuntaa vastaan – vastavoima tuhoisille aatteille vanhojen jumalien ja tulevien sukupolvien puolesta!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

MAINOS: Ukkometso 4.5.2024!