keskiviikko 19. lokakuuta 2016

Etelä-Suomi 14.10.2016: LEICHENZUG (Saksa), VELIMOR (Venäjä), NATTFOG



Lokakuun puolessa välissä oli jälleen aika radikaalimmalle black  metallille. Pääesiintyjäksi oli alusta alkaen bookattu saksalainen LEICHENZUG. Toinen merkittävä esiintyjä oli alunperin Goatmoon, mutta joutuivat perumaan koska liian isolla osalla kokoonpanosta oli este kyseiselle päivälle. Korvaavaa esiintyjää joutui odottamaan tovin, mutta tilalle varmistui lopulta venäläinen NSBM-bändi VELIMOR. Sekä Leichenzug että Velimor ovat Suomen mittakaavassa erittäin marginaalisuosiossa ja täysin epäkaupallisia valintoja keikalle. Illan ainoana kotimaisena esiintyjänä oli tarjolla kotkalainen NATTFOG. Keikalle oli saapunut runsaasti ulkomaalaisia vieraita, etenkin vähemmän yllättäen, Saksasta.
Kellon lähestyessä iltayhdeksää pääsi NATTFOG polkaisemaan illan käyntiin. Kotkalainen yhtye on ollut kasassa jo liki vuosikymmenen. Ensimmäinen täyspitkä levytys “Mustan auringon riitti” julkaistiin 2012 Hammer of Haten kautta. Julkaisun aikoihin sitä yritettiin myydä mm. vertailemalla Goatmooniin, mutta se on enemmän metsään kuin voisi kuvitella. Vertailukohdat löytyy lähimmin Baptismin ja Hornan tapaisista bändeistä. Keskitempoinen materiaali henkii myös vahvasti Bilskirnirin suuntaan. Biisejä tuli runsaasti sekä täyspitkältä että sitä edeltäneeltä Nekrokrist SS-splitiltä. Parhaiten rullasivat Path of the White Wolves ja Mieleni mustissa merissä. Toivottavasti bändi aktivoituu enemmän sekä nauhoitus ja live-rintamalla, koska olisi sääli jos tätä olisi tarjolla harvemmin.
Säätötauon jälkeen oli VELIMORin vuoro aloittaa. Reilut viikko ennen keikkaa bändi ilmoitti että varsinainen rumpali on mokannut viisuminsa eikä pääse paikalle. Tilalle saatiin järjestettyä suomalainen rumpali, joka sai käsittämättömästi opeteltua alle viikossa koko 12 biisin keikkasetin! Keikka alkoi pienellä puheella joka tuli venäjäksi. Onneksi yleisöstä löytyi kielitaitoinen ja puhe saatiin myös käännettyä ymmärrettäväksi muillekin. “Black metal for white people. Sieg heil!” julistuksen jälkeen keikka polkaistiin oikeasti päälle ja se olikin melkoista vyörytystä ihan alusta alkaen. Ei ihme, päämies Alexey on kuitenkin tunnetusti kehonrakentaja joten testosteronin eritys varmasti kohdallaan. Materiaalina kyse on black metallista, missä on kuitenkin vivahteita myös perinteisemmästä luupäisestä metallista mutta myös RAC:sta. Ensimmäisenä tuli viime vuonna julkaisulta Master of Illusions-levyltä biisi Time to Die. Masters of Illusionilta tuli muutenkin runsaasti biisejä, jopa viisi kappaletta. Biisejä tuli kuitenkin sopivasti koko uralta. Myös demolta! Lainabiisejä tuli vain yksi. Honor ja Nokturnal Mortum-miesten projekti Warheadin biisi Blood & Honour, joka oli myös omistettu kyseisille yhtyeille. Keikan kruunasi kuitenkin erinomaisesti viimeisenä soitettu oma biisi Son of Odin, jonka kertosäe julisti “My Führer awaits in Valhalla!”. Ei tähän tarvitse enempää lisätä, bändi sai ansaitusti runsaat voitontervehdykset.
Vielä oli illan finaali hoitamatta. Saksalainen LEICHENZUG ei ole sekään mikään isojen yleisöjen nimi. Saksasta tulee tunnetusti ihan vitusti black metallia ja siinä valtavassa loosissa parhaiten esillä ovat yleensä eniten hypetetyt ja maineikkaimmat. Kotimaassaan bändi ei pysty juurikaan keikkailemaan, joten ei siis ihme että jäsenet totesivat että siistiä päästä soittamaan keikkaa. 
Keikka alkoi tuoreimman 2013 ep:n nimiraidalla Pfaffenschwein, mikä nimensä mukaisesti on hyökkäys kirkon pedofiilipappeja kohti. Bändi soitti energisesti ja todella taidokkaasti. Ja myös paljon paremmin kuin keväällä Italiassa. Kuitenkin yleisestä fiiliksestä välittyi hienoinen tasapaksuus mutta se ei haitannut. Absurdia kuultiin myös kahden biisin verran. Ensiksi Mourning Soul ja encorena myös Triumph of Death. Keikan kohokohta oli kuitenkin nimikkobiisi Leichenzug. Tämän jälkeen oli hyvä siirtyä viihteen puolelle.
Keikka sujui erinomaisesti ilman välikohtauksia, kuten todellisten arjalaisten tapahtumissa kuuluukin. Yleisömäärää toki verotti marginaaliset ja epäkaupalliset valinnat. Seuraavaksi Etelä-Suomessa pitäisi olla tarjolla taas RAC-keikkaa. Vielä ei ole julkistettu mainoksia mutta kannattaa pysyä kuulolla! Seuraavaa black metal-keikkaa on luvassa lauantaina 14.01.2017 kun ranskalainen SACRIFICIA MORTUORUM saapuu ensimmäistä kertaa Suomeen. Bändilistassa myös kotimainen legenda HORNA ja STORMHEIT. Jos kiinnostaa, ole yhteydessä osoitteeseen: verikultti@hotmail.com
Linkiksi laitettu näyte Leichenzug levyltä. Suomessa pienelle huomiolle jäänyt bändi kannattaa tsekata!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

MAINOS: Ukkometso 4.5.2024!