keskiviikko 15. helmikuuta 2017

GOATMOON + MARDER, Turun seudulla, lauantaina 10.2.2017



Suomen tämän hetken ehkä kohutuin black metal nimi Goatmoon piti uuden albuminsa Stella Polaris (suom. Pohjantähti) julkaisukeikan koleassa sydäntalven Varsinais-Suomessa. Tällä kertaa järjestelmän pikku apulaisina toimivat varikset ja muut äärivasemmistolaiset raakkujat eivät järjestäneet some-kampanjaa anniskeluravintolaa vastaan ehkä siksi, että komukyylät eivät yksinkertaisesti tienneet mistä paikkaa etsiä. Matkalla keikkapaikalle tuttavani epäili, että punahäiriköiden matala profiili ennen konserttia johtui yksinkertaisesti siitä, että kulmakunnan Antifa oli ripulipaskat housuissa sammunut kiljuämpärinsä äärelle jo iltakuudelta. Arviossa lienee perää, sillä illan aikana ravintola ei saanut uhkauspuheluita eikä uhoavia tarrojakaan näkynyt lähiympäristössä.

Saapuessamme paikalle seitsemän jälkeen ravintolassa oli jo mukavasti porukkaa. Myyntipöydältä tarttui Stella Polaris vinyyli LP, jonka painos oli myyjän mukaan kovaa vauhtia loppumassa. Tuttujen moikkailua ja seurustelua kesti vajaa tunti kunnes lauteille astui hatecore-jyrä Marder, joka takoi neljähenkiseksi kutistuneella keikkakokoonpanollaan tiukan 15 biisin setin ilman turhia jaaritteluita. Ryminän aloitti debyyttilevyltä tuttu avaus ”You can’t buy tomorrow”, jonka perään soi samalta levyltä livenä harvoin kuultu ”Cunt liberation”. Muita ensimmäiseltä levyltä kuultuja purkauksia olivat ”Last sight”, ”Anti-you assault crew” (eli ”Anti-Jew”), yleisön suosikki ”Kultainen aamunkoitto”, ”Flood gates” ja keikan päättänyt ”Patriot”. Uutta materiaalia ohjelmistossa edustivat ”Unabomber”, ”Antichrist”, ”Moonlight”, ”Isis”, ”Afa” ja ”Dippidie”.

Keikkasetissä saatiin kuulla myös laulaja Aleksin ensimmäinen bändille tekemä kappale ”Mellakka”, joka jo nimensä mukaisesti eteni raivoisasti ja sai yleisöltä hyväksyvän vastaanoton voitontervehdyksineen. Kappaleessa oli jotain samaa totaalista henkeä kuin hc-bändi Kaaoksen samannimisessä esityksessä (ilm. 1982), mutta siinä missä Jakken rääkymä biisi kertoi anarkistisesta päiväunelmasta, Marderin ylvään fasistisessa sodanjulistuksessa on mukana katu-uskottavuutta.

Kuten aina, Marderin keikalla huomio kiinnittyy helposti vain showpuolesta vastaavaan laulajaan ja vimmaisesti paukuttelevaan rumpali BlackGoatiin (Goatmoonin laulaja), vaikka tanakasta livesoundista ovat päävastuussa eleettömät puurtajat kitaristi Mika ja basisti TP. Varsinkin Mikalle pitää antaa propsit, sillä harvoin yhdellä kitaralla saa livenä aikaan niin jäätävää kitaravallia.

Arviolta pikkutuopin mittaisen tauon jälkeen lavalle rynni illan pääesiintyjä Goatmoon täydessä black metal -sotisovassa. Keikan aloitti mutkattomasti rokkaava esitys ”Puiden tuolla puolen”. Sitä seurasivat varmaksi havaitut livesuosikit ”Son of the Northwind” ja ”Voitto tai Valhalla” -kappaleen osat I ja II, jonka jälkeen päästiin hetkeksi uuden materiaalin pariin, kun ilmoille raikasi Stella Polaris -albumin nimikappale. Uunituoreelta levyltä ei tämän lisäksi kuultu muuta kuin jo nyt klassikoksi noussut ”Kansojen hävittäjä” ja ”Wolf Night”. Yleisölle ei näyttänyt olevan mitään sitä vastaan, että bändi soitti myös suositun kakkoslevynsä ikivihreät ”Finnish Steel Storm”, ”Alone” ja ”Eclipsed by Raven Wings”, sillä näiden aikana lavan edusta täyttyi roomalaisista tervehdyksistä. Hieno tapaa kiittää bändiä ja pyhää asiaa!

Kansallisen mytologian ja rodun myyttien äärellä operoiva yhtye ei tälläkään kertaa pitänyt esitysten välillä poliittisia palopuheita, koska sellaiseen ei ole tarvetta. Kaikki läsnäolijat tiedostivat, että Goatmoonin musiikki ja lavaolemus ovat politiikan tuolla puolen, suuremmissa asioissa, vaikka juuri se saa näyttämään yhtyeen erityisen vaaralliselta sen poliittisen vihollisen silmissä. Epäilemättä Goatmoon on rock- ja pop-viihteen konsensukselle epämieluisa outolintu, koska se ei kumarru vallalla olevalle liberaalihumanistiselle etnomasokismille.

Kokonaisuudessaan tapahtuma todisti, että Pohjolan miehet ja naiset eivät ole antautumassa henkistä syfilistä huokuvalle Kalin ajalle. Tiikerillä aioitaan ratsastaa myös aivan lähiaikoina, sillä tuleva maaliskuu tarjoaa lukuisia tilaisuuksia osallistua isänmaallisiin kulttuuritapahtumiin

Arvio: RL


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

MAINOS: Ukkometso 4.5.2024!