maanantai 17. heinäkuuta 2017

Straight Arm Salute / Veri & Maa: Split 7" vinyl EP (Europa Erwache Productions, 2017)

Tässä on levy, joka ei soi Vihreiden nuorten punaviininhuuruisilla jatkoilla. Harmi, sillä juuri teemansa vuoksi sitä pitäisi huudattaa niissä taajaan, kun he kerran väittävät olevansa ideologisesti aitoja luonnonsuojelijoita.

Voimaelektroniikka-kommando Straight Arm Salute ja militantti dark ambient -projekti Veri & Maa ovat julkaisseet kumpikin kaksi kappaletta tuoreella vinyyli-EP:llä, joka on harvinaislaatuinen kunnianosoitus syväekologi Pentti Linkolan elämäntyölle ja filosofialle. Vaikka muut kotimaiset Power Electronics ja Noise-projektit kuten Grunt ja Halthan ovat tehneet yksittäisiä kappaleita Linkolan kunniaksi, on tämä käsillä oleva julkaisu tiettävästi ensimmäinen koko levyn kattava Linkola-tribuutti. Ajankohta on mitä mainioin, sillä tämän vuoden syksyllä on tulossa myös kauan odotettu toisinajattelijan elämänkerta.

Levyn avaava Straight Arm Salute hyökkää suoraan ihmiskunnan polttavimman ongelman kimppuuni esityksellään ”Depopulate / Degenrate”. Lähes kaikkien maailman keskeisempien ongelmien kuten ilmastonmuutoksen, kansainvaelluksen ja hajoavien yhteiskuntien taustalta löytyy yksi yhteinen syy: väestöräjähdys. Itä-Aasiassa kuten Kiinassa sitä on pyritty hillitsemään yhden lapsen politiikalla, kun taas Afrikassa asialle ei ole tehty mitään. Päinvastoin, länsi on humanitäärisellä kehitysavullaan ainoastaan taannut sen, että luonnon kannalta kestämätön ylijäämäväestö on jäänyt eloon. Nyt tuo luonnon reunaehdoista ylitse pursuava miljardiväestö on vyörymässä Eurooppaan tuhoten täällä yhteiskuntajärjestyksen ja paikallisen ekologian. Straight Arm Salute tarjoaa ratkaisuksi ainoaa jäljellä olevaa eli väestön vähentämistä konkreettisin toimin. Sivuhuomautuksena sanottakoon, että Afrikan ekologinen väestöongelma ratkeaisi pitkälti jo sillä, että se jätettäisiin oman onnensa nojaan.

Kappaleena ”Depopulate / Degenrate” edustaa tuttua SAS:n tyyliä, jossa käytetään tv-dokumentista napattua samplea sekä äänimaton päälle huudettuja omia iskulauseita. Perinteistä voimaelektroniikkaa ja Death Industrialia yhdistävä esitys rullaa eteenpäin säännöllisesti räjähtävillä meluvalleilla, joista saa parhaat mehut irti huudattamalla kappaletta nupit kaakossa.

B-puolella soivan Veri & Maa ensimmäinen esitys ”The Worst Enemy Of Life (Linkola Tribute)” on kolkko julistus maapallon nykyisestä tilasta. Pentti Linkolan puheen ja englanninkielisen johtolauseen ”I believe, the worst enemy of life is too much life, the excess of human life ” taustalla kuullaan pahaenteisesti maalailevaa dark ambientia, jota syventää surumielinen jousisoitin ja tasaisesti pauhaavaa patarumpu. Esitystä on helppo pitää tyylipuhtaana fasistisena agitprop-kollaasina, jossa propagandistisen sanoman lausuu tosielämän mielipidevaikuttaja. Linkolalta kuullaan mm. seuraavia fragmentaarisia mietteitä:

Mutta maailma ei enää jatku, koska luonto ei enää kovin kauan odota…ekokatastrofi tiivistyy sillä lailla, että historia loppuu. Ellemme pääse tästä lajista eroon ennen kuin koko muu luomakunta tuhoutuu, ei toivoa ole. Tämä on sellainen laji että kun se riistäytyy, niin se on kaikissa kulttuureissa katkeraa taistelua resursseista…vaikka on olemassa kulttuureja jotka ovat pysyneet nahoissaan. Talouskasvu on uskonto, tyypillinen uskonto. Siitä ei seuraa koskaan ihmisille muuta kuin onnettomuutta. Köyhyyttähän ei ole olemassakaan vaan ylisuuria väestöjä, yhtä vähän kuin nälkää ja nälkäpäivää. Ei mitään järkeä sellaisessa. Jos jossain nähdään nälkää, niin silloin on väkeä liikaa. Tämä on järjetön, kauhistuttava, siis jo koko periaate, tämä yhtenäiskulttuuri. Mihin tarvitaan kuutta miljardia ihmistä, jos näiden elämäntapa muistuttaa toistansa? Kun todellisuus on mitä on, ei anna se armoa että olisin väärässä.

Levyn päättävä kappale ”Jatkosodan kynnyksellä (Risto Ryti)” sisältää osan presidentti Risto Rytin kesäkuun 26. päivänä 1941 pitämästä puheesta, joka oli vastaus Neuvostoliiton hyökkäykselle ja siten lähtölaukaus jatkosodalle. Puheen ikuinen totuus suhteessa itänaapuriin palautuu jäntevästi nykyaikaan, kun taustalla kuullaan kevyesti naputtavaa elektro-biittiä.

Levyn tyylikkään visuaalinen ulkoasu vain korostaa koko paketin häikäilemätöntä audiaalista kulttuuri-terrorismia. Straight Arm Salute ja Veri & Maa pureutuvat suurella ankaruudella teemaan, josta ei puhuta julkisuudesta juuri lainkaan.  Jo se, että joku käsittelee väestöräjähdystä musiikissaan, on näinä välinpitämättömyyden lopun aikoina kunnioitettava teko. Seiskatuumaisen julkaisijana toimiva Europa Erwache Productions on tässä suhteessa tehnyt tärkeän päänavauksen.

Arvio: RL

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

MAINOS: Ukkometso 4.5.2024!