perjantai 20. lokakuuta 2017

RAC-klassikot osa 3: PLUTON SVEA: Stöveltramp (Ragnarock Records, 1995)


(Arvio tehty 1990-luvun jälkipuoliskolla)

Eskilstunan pahat pojat jatkavat uudella levyllään samalla melodisella ja vanhahtavalla rock´n`roll linjalla kuin esikoisalbumillaan Genom Kamp till Seger. Jonkinlaisessa kulttimaineessa takavuosina olleen Pro Patrian (khrmm…) rauniolle perustettua Pluton Sveaa voisi kai pitää eräänlaisena Hurriganensin ja Mistreatin risteytyksenä, mitä tulee musiikilliseen poljentoon ja sanoitusten radikaalisuuteen.
Kaiken metallisen möyrinän keskellä Pluton Svean Stöveltramp on sympaattisen vanhanaikainen levy white power -skenessä. Levyllä lauletaan sekä ruotsiksi että englanniksi, mikä ei ole minusta lainkaan huono ratkaisu. Sanoituksissa käydään suoraan asiaan, eikä kuulijoiden tulkinnoille jätetä varaa väärinkäsityksille sellaisissa rokkirynkytyksissä kuin “Nu drar S.A. ut”, “Thailändska småpojkar”, “Fjärde Riket” ja “Hail The Swastika”.
Kaverit osaavat myös virnuilevan huumorilajin, sillä albumille on levytetty sosialistien pyhänä renkutuksena pitämä “Kansainvälinen”. Ruotsiksi esitetty “(Inter)nationalen” kappaleen perushenki on pienestä piruilusta huolimatta sosialistinen – nimittäin kansallissosialistinen. Toisen huumorpläjäyksen yhtye tarjoaa kappaleessa “See You later…(racetraitor)”. Kappalehan tunnetaan parhaiten Bill Haleyn esittämänä, alkuperäiseltä nimeltään “See You later Alligator”. 
Jos olet kyllästynyt pitkiin kitarasooloihin ja epämääräiseen mörinään, josta ei saa useinkaan selvää, niin silloin sinun kannattaa ladata cd-pesään Pluton Svean hieman punkisti soundaava Stöveltramp. Levy on positiivisella elämän asenteella varustettua rotutietoista white poweria, joka riittävän lujaa soitettuna panee kummasti myös SPR:n pakolaisavussa työskentelevän suomenruotsalaisen seinänaapurisi adrenaliinin virtaamaan suonissa – tosin eri syystä kuin sinulla.

RL

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

MAINOS: Ukkometso 4.5.2024!