torstai 6. syyskuuta 2018

Vapaudenristi: 2007 - 2018 (Sakaramiina Records, 2018)


Mikko A:n Lahdessa vuonna 2006 perustama yhden miehen RAC-projekti Vapaudenristi muuntui varsinaiseksi bändiksi vasta 4-5 vuotta sitten. Sitä ennen yhtyeen nimellä julkaistut demot olivat käytännössä Mikon yksin tekemää ja äänittämää materiaalia. Nämä äänitteet ovat jääneet Vapaudenristin historiassa pitkälti taka-alalle varsinkin kun suurin osa orkesterin nykyisestä kuulijakunnasta huomasi yhtyeen olemassaolon vasta 2014, jolloin bändiltä julkaistiin ensimmäinen virallinen levy, debyyttialbumi Ei maata ilman kansaa. Samana kesänä Vapaudenristi teki myös ensimmäiset varsinaiset live-esiintymiset. 

Sakaramiinan hiljattain ilmestyneeseen tupla-levyyn 2007 - 2012 on koottu kätevästi neljä vuosina 2007, 2009, 2010 ja 2012 julkaistua demoa. Alun perin C-kasetteina ja cd-r-levyinä ilmestyneet demonauhat ovat jo pitkään olleet loppuunmyytyjä ja sen vuoksi kohtuullisen kysyttyä keräilytavaraa. Tämä julkaisu palveleekin ennen kaikkea niitä, joilla ei ole ollut mahdollisuutta kuulla bändin varhaisia äänitteitä. Kokoelmaan on mahdutettu myös hardcore-diggareita varten kaksi ennen julkaisematonta kappaletta, ”Fruittarit” ja ”Katso” (Mistreat cover ”Take a look”), jotka on äänitetty vuoden 2008 sessiossa.

Valtaosa retrospektiivisen demokokoelman kappaleista on ilmestynyt myöhemmin joko ensimmäisellä albumilla tai muilla levyillä. Toki mukana on myös esityksiä, jotka ovat ilmestyneet vain demoilla kuten cover-biisit, joita löytyy yhteensä viisi kappaletta. Parin Mistreat vedon lisäksi versioidaan Bully Boysia (”Apinajahti”), Sniperiä (”Isänmaa”), Strawbsia (”Kenttäpappi ja teloittaja”). 

Levyjä kuunnellessa on mielenkiintoista seurata kuinka bändi kehittyy demo demolta.  Suurin loikka kuullaan ensimmäisen ja toisen demon välillä. Osaltaan kehitykseen on vaikuttanut äänitystason parantuminen, sillä ensimmäinen demo kuulostaa lähinnä treeninauhalta. Tietysti on olemassa se black metallista tuttu koulukunta, jonka mielestä ensimmäinen demo on aina se paras. Epäilemättä on totta, että vuoden 2007 demon ensimmäiset versiot kappaleista ”Ostettu ongelma”, ”Vapaudenristi” ja ”Suomi neidon kasvoleikkaus” ovat omassa tönkkömäisessä karheudessaan charmikkaita. 

Kaksi alkupään demoa sisältävä ensimmäinen cd on kokoelman karskimpi puolikas, jossa Vapaudenristi vasta hakee rujon punk-kohkaamisen ja matalalta örisevän laulun avulla omaa soundiaan. Silti jo näissä biiseissä on kuultavissa myöhemmin tutuiksi tulleet Vapaudenristin tavaramerkit kuten vahva laulu, melodisuus, rosoinen kitarasoundi ja Suomi-RAC:n itsestäänselvyyksiä välttelevät lyriikat. Pelkän virallisen materiaalin varassa olevan kuulijan mielenkiintoa pitää yllä levyttämättömät kappaleet ”Verinen lumi”, ”Palkinto luovuudesta” ja ”Huippuosaaja”. Ehkä niistäkin tehdään joskus vielä uudet versiot, sen verran kovista biiseistä on kuitenkin kyse.

Toisen cd:n kappaleet ovat jo tältä vuosikymmeneltä, mutta myös ne ovat melko rosoisia esityksiä verrattuna bändin nykysoundiin, joka sekin on kaikkea muuta kuin puleerattu ja Radio Rock -ystävällinen. Virallisen diskografian ulkopuolelta kuultavista kappaleista  mainitsemisen arvoisia ovat esitykset ”Aseistettu”, ”Tahdon riemuvoitto” ja ”Edessä vain pelkkää kuolemaa”. 

Joissakin kakkos-cd:n kappaleissa on jopa enemmän potkua kuin myöhemmin julkaistuissa ”siistityimmissä” versiossa. Ensimmäisenä tulee mieleen ainakin biisit ”Tuhkaa” (2010), ”Kohti taivasta” (2012) ja ”Ilta ulkona” (2012”), jotka olisi voitu julkaista jo ilmestyessään sellaisenaan virallisessa formaatissa. Yhtä kaikki, kokoelman toisella puolella tavara on sen verran hyvin tuotettua, että sitä on vaikea pitää pelkkänä demomateriaalina.

Vaikka 2007 - 2012 ei ymmärrettävästi ylläkään tuotannollisesti samalle tasolle kuin vuoden 2014 jälkeen ilmestyneet levytykset, on koko paketti kuuntelemisen arvoinen hankinta. 26 biisin boksin pitää kasassa tasaisen hyvä biisimateriaali, jonka vuoksi kokoelmaan ei kyllästy hetkessä, vaan se tulee aika ajoin kaivettua esiin uudestaan.

Arvio: RL

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

MAINOS: Ukkometso 4.5.2024!