keskiviikko 5. syyskuuta 2018

APOCALYPTIC RITES IV 31.8-1.9.2018









Apocalyptic Rites järjestettiin neljännen kerran ”Ääri-Savossa”, Kuopion syrjäseudulla yksityishenkilöiden toimesta, tällä kertaa Nilsiässä Tahkon lähellä 31.8.-1.9.2018. Tapahtuma noudatti samaa linjaa kuin edellisillä kerroilla, erilaisia esiintyjiä ja rentoa, vapaamuotoista juhlintaa viikonlopun ajan festaripuitteissa.

Tapahtuma sai runsaasti mediahuomiota. Saksan uutisoinnin jälkeen, pari päivää ennen tapahtuman alkua mediahuomiota kotimaassa antoivat ensin Savon Sanomat ja Karjalainen asiavirheineen surullisen kuuluisan A. Tenhusen toimittamana, minkä jälkeen Iltalehti suolti oman pohjanoteerauksensa. Hieman myöhemmin Yle Kuopio onnistui kirjoittamaan edellisiin verrattuna jopa suhteellisen objektiivisen uutisen. Näistä valtamedian vouhotuksista polttoainetta saivat järjestäjien lisäksi myös kotimaiset kansallismieliset vaihtoehtomediat, jotka uutisoivat tuttuun tapaan hyvin asianmukaisesti ja terävästi.

Valtamedian agendan tietäen lausuntoja ei heille tietenkään annettu, pyynnöistä huolimatta. Mediamylläkästä huolimatta järjestelyihin ei tullut byrokraattisia seikkoja kummempia muutoksia. Poliisin alkujaan neutraalista suhtautumisesta huolimatta tapahtuman luonne muuttui aiemmista yksityistilaisuuksista yleisötapahtumaksi. 

Voi miettiä millaisessa yhteiskunnassa eletään jos pelkkä etuliite “Ääri-” pistää median puntit tutisemaan, bändien nimet aiheuttavat ”eliitissä” hyperventilaatiokohtauksia, ja kävijäkunnan ”poliittinen väärinajattelu” hiertää ties missä. Riippumattomalle vastakulttuurille on selvästi tilausta ympäri Suomen. Vapaat yksityishenkilöt kuitenkin tekevät ja järjestävät mitä haluavat, valtaapitävän systeemin ja median painostuksesta huolimatta! 

Kaikki alkoi aivan suunnitellusti. Perjantaina ensimmäiset olivat tulleet paikalle jo hyvissä ajoin päivällä, ja enemmän väkeä alkoi virrata alkuillasta. Kaksipäiväiseen tapahtumaan osallistunut väki pystytti seurueittain tukikohtansa tapahtuma-alueen pihalle, ja osa majoittui seudun mökkeihin. Yksi oleellinen pointti laadukkaiden esiintyjien lisäksi olikin toverillinen juhlinta, vanhojen ja uusien tuttujen kanssa sössöttäminen tapahtumaympäristössä. Yötä  kohden meininki alueella yltyi paikoitellen varsin elinvoimaiseksi, mutta varsinaisilta järjestyshäiriöiltä tai mauttomuuksilta vältyttiin, kuten edellisillä kerroilla myös. 

Lauantaina uutta väkeä saapui lisää heti iltapäivällä, mutta kokonaisuudessaan lauantai-sunnuntai sujui hieman rauhallisemmissa merkeissä. Kuitenkin, ”kohtuuttomuus kaikessa”, kuten järjestäjien sanonta kuuluu. Ulkotulet loivat valaistusta pimeneviin iltoihin, ja erilaiset tuli- ja moottoripyöräshowt pitivät yleisöä virkeänä esiintyjien välissä. Koko tapahtuman ajan alueella palveli hienosti yksityisyrittäjän pitämä ruoanmyyntipiste, sekä levyjen, paitojen yms myyntipisteitä. Musiikin, vaatteiden, kirjallisuuden yms. lisäksi myyjiltä sai myös lippuja joulukuussa pidettävään Asgardsrei-festiin Kiovaan.

Väkeä oli saapunut paikalle tasaisesti ympäri Suomen, yksi etäsavolainen Espanjasta, ja muista kansallisuuksista edustettuina olivat Saksa, Italia, Venäjä, Ukraina, Puola, Iso-Britannia, Hollanti, USA, Itävalta. Voidaanko todeta, että jonkinlainen monikulttuurinen ”Ääri-Savo –aate” on jyrkässä nousussa? Todellinen Tahkon Riemuvoitto!

Suurkiitos kaikille osallistuneille, tukijoille ja yhteistyökumppaneille!


LYHYET RAPORTIT ESIINTYJISTÄ

Perjantai:

HELLBOOZER UNION Kuopiosta avasi festin väkevästi. Meininki on edelleen samaa kuin aina ennenkin, mutta nykyään tykimpää ja räyhäkämpää otetta. Soittajavaihdokset ovat ehkä tehneet vain hyvää, ja vokaalit ovat muuttuneet vuosien varrella kyrväkkäämmäksi. Oikein jämäkkä avaus!

PAGAN SKULL Ukkometsojen mailta hoiti homman mallikkaasti. Biisien välissä lauotut kuittailut mediaa ja valtaapitävää systeemiä kohtaan olivat omiaan nostattamaan koko festin fiilistä. Kansallismielinen ja ideologinen rokki istui kauniissa maalaismaisemassa aloitettuun iltaan aivan loistavasti.

VAPAUDENRISTI kärsi miehistövajeesta, mutta päämiehen karisma sekä kitaran ja rumpujen yhteistyö vei homman kunnialla kotiin. Aina hyvä. Klassikkopunkista väännelty ajan hermolla oleva Shitter Limited –cover eräästä Suvista oli festiyleisön huulilla koko illan, ja lie varmaan vieläkin. Väkevä torjuntavoitto.

ANTIMATERIA kohtasi haasteita tekniikan kanssa, mutta innokkaiden tukijoiden kannattelemana keikka kantoi yleisöä nauttimaan kosmisesta black metallista. Tunnelmallisuus huipussaan!

CIRCLE OF DAWN Kuopiosta rymisteli totuttuun tapaan militanttia, paikallisidentiteetin ja omaperäisyyden sävyttämää black metallia alati kasvaneen yleisön edessä. Samalla oli uhkaava, mutta myös veikeä tunnelma. Välispiikeissä kunniansa saivat kuulla paikallinen media ja sen roskatoimittajat.

FRANGAR Italiasta tykitti illan pääesiintyjän paikan ylväästi itselleen. Wanhaa italiameininkiä sampleissa ja varmat otteet lavalla takasivat hienon lopetuksen illalle. Veni, vidi, vici, tarzanello. Hellvetin hyvä keikka, odotettua kovempi yllätys.


Lauantai:

ARYAN HAMMER Lohjan seudulta aloitti hyvissä ajoin vielä eilisestä toipuvan yleisön herättelyn kylmillä kansanmurhariffeillä. Esitys ehkä hieman nyrjähteli soittohenkilöstön vireystilasta johtuen. Kielisoittimet eivät päässeet täyttämään aiempaan tyyliin jämerää paikkaansa laulujen ja rumpujen rymistellessä vapaamuotoisemmin mukana, mutta loppuviimein yleisö oli potkittu ylös festien toiselle päivälle.

MORGAL Mikkelistä pisteli lavalla tyylilleen sopivan energisen paukuttelushown nuorella vimmalla. Päämiehen karisma, kielisoittajien taito ja rumpaliin asennettu ylimääräinen virtalähde tuovat keikoille aina hyvän meiningin. Ei suotta kehuttu livebändi.

MARDER esitti hyvin juhlatunnelmaan päässeelle yleisölle viharokkia todellisella “tunti turpaan” -reseptillä. Bändin soitto kulki tiukasti, ja vokalistin sylkiessä sanomaansa kohti yleisöä, median toimittajia ja koko mätänevää länsimaista yhteiskuntaa vastaan tappavalla tarkkuudella ja raivolla, saatiin kakkospäivän meininki suoraan kattoon.

GOATSODOMY Lahdesta oli festien parhaimpia yllätyksiä. Raavaat miehet pistivät taidolla ja tekniikalla kunnon perkeleellistä metallia uhkaavien valojen alla, ja pimeys laskeutui ympäristöön… Lie ollut kovimpia metallikeikkoja aikoihin!

NORRHEM Turusta tunnelmoi pohjoista black metalliaan tähtitaivaan alla hämärän metsän loimutessa ulkotulien kajossa. Yleisöä oli tuolloin kertynyt jo runsaasti, eikä mikään, ihme. Bändi pääsi aiempaa paremmin oikeuksiinsa nyt suuremmalla lavalla ja paremmassa akustisessa ympäristössä.

ZYKLON SS nousi lavalle paikallisen vahvistuksen voimin ja toi yleisölle erittäin tyylitajuisen setin kylmäävää ja uhkaavaa voimaelektroniikkaa. Positiivinen yllätys myös useille voimaelektroniseen musiikkiin perehtymättömille.

ABSURD Saksasta oli saanut festivaalien muilta esiintyjiltä hyvän nosteen keikalleen ja tunnelma oli lievästi sanottuna odottava. Absurd oli Absurd, Savon yössä umpimetsän keskellä, ulkotulien loimutessa, ihmisten huutaessa kappaleiden mukana. Koko bändin, ja varsinkin nokkamiehen esiintyminen oli huomattavasti varmempaa kuin esimerkiksi Asgardsrei-festeillä 2017 Kiovassa. Vastaavaa tulette tuskin koskaan näkemään.

J.K. & K

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

MAINOS: Ukkometso 4.5.2024!