tiistai 5. lokakuuta 2021

TULENVÄKI 2.10.2021, Mikkeli: Vapaudenristi, Pagan Skull, Sudentaival



Tulenväki on järjestänyt keikkoja tasaisesti ympäri Suomea. Niistä ei usein ole tiedotettu sosiaalisessa mediassa. Moni skenen ulkopuolinen ei ole kuulleet tapahtumista kuin jälkeenpäin. 2.10.2021 järjestettyä keikkaa oli mainostettu myös yhtyeiden omissa kanavissa ja Veriyhteyden julkisilla kanavilla. Ehkä osittain tästä syystä paikalle oli saapunut monenlaista porukkaa. Skinheadeja, NSBM väkeä, järjestöaktiiveja, nuorisoa ja skenen veteraaneja. Myös keikalla virrannut energia oli hyvin positiivinen.

Sudentaival aloitti illan raakaa Black Metalia soittamalla. Rääkyvä laulu ja helposti tunnistettavat kappaleet ovat genressä edukseen. Harbinger levyn kappaleet sisältävät niin tarttuvia elementtejä sekä keskitempoisempaa otetta joten live tilanteille tyypillinen sotkuinen äänimaailma ei ole haitaksi. Yhtye oli lavaesiintymisessä edeltävää keikkaa synkempi, säilyttäen tutun kansallisradikaalin Black Metalin ominaisuudet. Corpsepaintit ja satanismiin viittaava estetiikka ei näillä keikoilla ole läsnä.

Pagan Skull on huippukunnossa. Keikkailun runsaus näkyy itsevarmuudessa. Repertuaariin kuuluu kappaleita demoilta uusimpaan albumiin. Kunnianhimoisimmat ja parhaat kappaleet, kuten Joutomaa, antavat Pagan Skullista kuvan omaleimaisena ja rajoja rikkovana yhtyeenä. Pitissä suosituinta on yhteen suoraviivaisimmat rock vedot. Suomi raccia kappale voi joistain vaikuttaa ironiselta irvailulta, mutta vitsi sijaan Pagan Skull onnistuu kiteyttämään nostalgisesti kotimaisen RAC skenen uuden polven kokemuksen. Veriyhteys on raportoinut skenen tapahtumista noin seitsemän vuoden ajan. Jo sinä aikana olemme nähneet miten uudet yhtyeet ovat vakiinnuttaneet asemansa, kerhot, verkostot ja keikkatilat ovat kehittyneet ennen näkemättömälle tasolle. Monia menneiden vuosien tapahtumia muistellaan merkkihetkinä ja ympäri suomen soinut RAC on yhdistänyt kansallisradikaalia kenttää tavoin joita moni ulkopuolinen ei näe. Suomi raccia onnistuu kirjoittamaan palan tuota historiaa kulkevan rock klassikon muotoon ja sai pitin pyörimään villinä.

Kaikille muillekin eduksi ollut hyvä äänentoisto oli Vapaudenristille positiivinen asia. Laulun ja lyriikan kuuluminen on radikaalissa rockissa on joskus toissijaista energian voimaan verrattuna. Toisille lyriikasta selvää saaminen lisää merkittävästi kokemusta. Vapaudenristi on soittanut 2021 vain 3 keikka, joista tämä oli ensimmäinen julkisesti mainostettu. Settiä oli uusittu tuomalla siihen monia kappaleita joita ei ole soitettu vuosiin kuten Valkoinen kapinahenki, Suomen SS sankarit ja Valkoinen liekki. Mukaan oli lisätty myös seuraavalle albumille tulevaa materiaalia jonka Mikkelin yleisö pääsi kuulemaan ensimmäisenä.

Vapaudenristi piti lyhyen puheen Genocide Wolves -yhtyeen edesmenneelle solistille T. Hakuliselle. Vapaudenristi muistutti miestä tuntemattomille tosiasioista. Vastustajat ovat tarkoituksella maalanneet Hakulisesta ja tapauksesta omaa agendaansa tukevaa propagandaa. Todellisuus on toinen. Hakulinen oli itsensä peliin laittava toimija. Hän on tunnettu niin katuaktiivina, radioäänenä, suomen radikaaleinta sanomaa levittäneen yhtyeen keulakuvana ja monessa mukana olleena liikkeen tukijana. Jo Vapaudenristin demo aikona Hakulinen teki Vapaudenrististä ensimmäisen laajemmalle levinneen haastattelun ja oli mukana heti ensimmäisen keikan eturivissä.

Kuolleiden tovereiden muistolle omistettu Soihdut soi sinä iltana nimenomaan Hakuliselle ja yleisö vastasi huutoon.

Tulenväki on osoittanut tasaista kasvua. Pyrkimys investoida kalustoon ja laajentaa kaupunkeihin joissa keikkoja on harvemmin kuultu. Kun seuraavan kerran tapahtuu, kannattaa paikalle tulla kauempaakin.

Kansallisradikaaleja keikkoja on tulossa lokakuussa, marraskuussa, joulukuussa, tammikuussa… kysy kaverilta ja kimppakyydillä paikalle!

Musiikkivideot keikasta:

Vapaudenristi

Pagan Skull

Sudentaival

Arvio: VY

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

KORSO EASTER FEST 31.3.2024

MISTREAT! Rock Bear järjesti pääsiäis viikonlopulle neljän päivän tapahtuman. Torstai ja lauantai olivat perinteisempää Black Metalia. Perja...