keskiviikko 16. maaliskuuta 2022

Play for Ukraine 12.3.2022, Vantaa – Tukikonsertti Ukrainalle





Ristiriitaisia tunteita herättänyt sota Ukrainassa on edelleen kova pala monelle kansallismieliselle. Miten suhtautua kriisiin, johon voi hakea monia näkökulmia, useita syitä ja syyllisiä? Kenen pussiin pelaa, tehdessään linjavetoja. Osa korostaa neutraalien suhteiden merkitystä. Halua pelata varman päälle, ettei oma asema huonone suhteessa mihinkään osapuoleen.

Länsi on kritiikittömästi asettunut Ukrainan puolelle, hyökkääjää vastaan. Teeskennellen ettei sillä olisi osaa tai arpaa koko kriisissä. Sodan syistä ja tulevista seurauksista löytyy paljon tietoa, spekulointia ja arvailuja. 

Monelle Suomalaiselle kansallismieliselle Ukrainan tilanne näyttäytyy pohjimmiltaan hyvin yksinkertaisena. Vieressämme sijaitseva historiallisesti vihamielisyyttä osoittava suurvalta hyökkäsi naapurimaahansa, tilanteessa, jossa sillä on hyvin vähän saavutettavaa. Vaikka olisi länsimaiden homosaation ja Natokiiman vastainen, voi sympatiat olla ensisijaisesti pienen suvereenin valtion puolella, valloittavaa suurvaltaa vastaan. Merkittävä osa nykyaikaisesta kansallismielisyydestä nojaa imperialismin sijaan kansojen itsemääräämisoikeuden lisäämiseen.

Monia kysymyksiä voi ratkoa ajan kanssa. Juuri nyt olisi noloa perustella tutuille kohtalonhetkiään viettäville ukrainalaisille, että päätti olla auttamatta Ukrainan kansaa käyttäen perusteena esimerkiksi juutalaista presidenttiä. 

Vain viikon varoitusajalla järjestetty Play For Ukraine piti kiinni selkeistä perusasioista. Pilkunviilaus ja oppiristiriidat jää taakse, kun akuutti tilanne vaatii nopeita toimia. Sankar'hauta, Pyhä Kuolema, Ehre ja Vapaudenristi oli saatu soittamaan. Eri toimijoita oli keräämässä tarvike- ja tavaralahjoituksia. Myös levy-yhtiöiden ja yhtyeiden lahjoittamia levyjä ja oheistuotteita oli myynnissä. Rahat tilitettiin lyhentämättömänä Ukrainan puolustukseen. Hieman tavallista kalliimpi lipunhinta sisälsi kannatus-rintamerkin.

Illan aloitti Ehre, joka on ilahduttavasti parantanut tasaisesti keikka keikalta. Ehre on onnistunut luomaan omaa seuraajakuntaa, jota näkee useilla heidän keikoillaan. Raakaa Black Metallia soittanelle Ehrelle oli eduksi Rock Bearin hyvä äänentoisto. Heti alusta alkaen yleisöä oli kerääntynyt hyvin. Viimeisenä Ehre soitti lainakappaleen White Uprising -nimiseltä RAC bändiltä. Osa Ehren jäsenistä vaikuttaa myös kyseisessä yhtyeessä. Yhden kappaleen perusteella bändin tuleva demoa odottaa mielenkiinnolla!

Pyhä Kuolema esiintyi neljän hengen bändinä. Sekä uutta että vanhaa materiaalia, mukaanlukien yksi kappale jota ei ole soitettu koskaan aiemmin. Ensimmäistä kertaa livenä käytössä ollut syntikka loi hienoa lisää Nykyaikaa Etsimässä kappaleeseen. Yhtye onnistui tuomaan levytetyn version futuristisen äänimaiseman myös keikalle. Neofolk genreä sivuava Pyhä Kuolema on saanut syystäkin ulkomaita myöten kiitosta kyetessään uudistamaan ilmaisua. Tuoden jopa kansainvälisesti merkittävää tuoretta tuulahdusta ilmaisuun, jossa etenkin uudet nimet ovat usein vain kimppu ennalta tuttuja kliseitä.

Vapaudenristi soitti kompaktin keikan. Pääasiassa sama setti kuin tämän vuoden muillakin keikoilla. Keikkaa mainostaessaan Vapaudenristin laulaja kommentoi:

Mielestäni yksi relevantti perspektiivi on olla väheksymättä elementtiä, joka tässäkin kriisissä näyttelee merkittävää osaa: omaa puolustavan tahon taistelutahto. Ei sekään ihan täysin tyhjästä synny, vaan kulttuurissa ja yhteiskunnassa lienee syytä olla joku idea miksi ja minkä takia sillä on merkitystä. Miksi ei anneta kaikkea vaan tapahtua, vaan jopa teoreettisesti väistämättömän lopputuleman edessä ei lannistuta. Yht’äkkiä idea, saattaa olla suurempi mahti kuin mikään muu.

Suomessa on paljon tahoja, jotka painottavat puolustusta vähättelevää näkökulmaa. Meille usein väitetään, että Venäjä voisi halutessaan vain kävellä rajan yli ja ottaan maan haltuun. Maanpuolustusta väitetään illuusioksi ja jokaista puolustusmäärärahoista keskustelua määrittää pessimistinen ajatus rahan haaskauksesta. Ukrainan kriisi on näyttänyt miten sota on lopulta hyvin samanlaista kuin se on ennenkin ollut. Taistelutahdon omaava puolustaja on ollut kyvykäs ylittämään kaikki odotukset. Mielikuva huipputeknologialla varustetusta suurvallasta savuaa raunioina, polttopullojen lentäessä jopa periksiantamattomien siviilien käsistä.

Kansallismielisten on hyvä nähdä tilanteessa hedelmälliset mahdollisuudet. Asiat jotka ovat meille olleet itsestäänselviä, ovat nyt monen kansalaisen mielessä pitkästä aikaa. Tässä tilanteessa voimme nostaa esiin kysymyksiä, jotka ovat olennaisia, mutta usein liian kaukaisia tavalliselle kansalaiselle. Mitkä piirteet ovat niitä hyviä ja edistettäviä asioita, jotka mahdollistavat kulttuurillisesti suhteellisen yhtenäisen kansan olemassaolon tunteen. Edes sen mahdollisuuden, että tuntee oikeutensa olemassaoloon ja itsenäisyyteen, eikä vain mieti kenen renkinä haluaisi olla. Se avaa mahdollisuudet laajaan keskusteluun, joka ylittää Ukrainan kriisin ja tuo kysymykset osaksi Suomen arkitodellisuutta.

Monet Sankar'hauta-yhtyeen kappaleista sisältävät potentiaalin olla laajemmin pidettyä musiikkia. Vanhakantainen, mutta voitokas ja innokkaasti julistava sisältö olisi hyvä soida nyt jopa rock ja metal-musiikkia soittavassa radiossa. Sisältö on hyväksi havaittu ja iskee kohderyhmän tajuntaan. Vanhojen kotimaisten tekstien käyttäminen uuden musiikin sisältönä on toimiva ratkaisu. Yhtye on onnistunut taidokkaalla soitolla ja hyvällä tuotannolla tavoittamaan uutta yleisöä perinteisen RAC/skinhead skenen ulkopuolelta. Vaikka yhtye ei saisi suurta kannatusta RAC-liikkeen sisäisesti, sen potentiaali toimia tienä löytää muuta sekä edistää kansallismielistä musiikkia ja asennetta on kiistaton.

Elämme aikoja jolloin kansallismielisyys voi hyvin alkaa nousta koskettamaan hyvin erilaisia ja erilaisista lähtökohdista tulevia suomalaisia. Sen edistäminen on hyvä pitää mielessä. Keskittyminen "skeneen" tai kansan häviävän pieneen murto-osaan kaipaa rinnalleen laajempaa, joka suuntaan verkot heittävää toimintaa. Tämä keikka oli hyvä osoitus, miten eri skeneistä, erilaisilla painotuksilla toimivat yhtyeet ja toimijat saadaan saman katon alle kun on tärkeä ja yhdistävä päämäärä.

Ukrainan kriisissä on kyse sekä pyyteettömästä auttamisenhalusta, että mahdollisuus katsoa mitä muuta Suomalainen voi oppia kuin tarjolla olevan riitelyn Nato jäsenyydestä tai kansainvälisen politiikan mutkikkuudesta.

Kriisi ei luultavasti ole lyhyt. Se ei tule menemään hetkessä ohi. Ukrainan tueksi on tulossa pian lisää tapahtumaa. 2.4. Pääkaupunkiseudulla luvassa pääasiassa akustisia vetoja.

Teksti: VY

Veriyhteyden toimitus lisää: Kun asia on koko kansalle ja eurooppalaisille tärkeä edes äärivasemmisto ei kehtaa ryhtyä cancel-toimiin. Vantaan konsertti pidettiin kaikille avoimessa ravintolassa, joten se olisi voinut provoisoida erilaisissa vasemmistoraakkujissa mediakampanjan "'äärioikeistolaista" tapahtumaa vastaan. Sielläkin sentään ymmärrettiin, että tällainen de-platformismi tässä herkässä tilanteessa olisi sama kuin ampuisi omaan jalkaansa.

Ukrainan sodan vuoksi vasemmisto joutuu nyt muutenkin arviomaan uudelleen suhdettaan inhomaansa nationalismiin ja maanpuolustukseen. Tästä on jo selviä merkkejä, sillä monet kansallismieliset käytyään viime aikoina vasemmistohenkisissä juottoloissa ovat raportoineet maanjärjistyksellisestä paradigman muutoksesta. Jopa piintynyeet vasemmistolaiset "pasifistit" vaativat nyt rautaa rajalle ja maanpuolustuksen vahvistamista. Jos Ukrainan sodasta on löydettävä jotain hyvää, niin ainakin se on ollut niin sanotuile Hyville ihmisille silmien avaamisen päivä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

MAINOS: Ukkometso 4.5.2024!