maanantai 9. toukokuuta 2022

Ääri-Savon vappu 30.4.2022: Vapaudenristi, Sudentaival, Hiidenlintu




Apocalyptic Rites festivaaleista tuttu Savon Karkeakulttuuri ry on vuodesta toiseen näyttänyt miten kaikkia odotuksia vastaan ja lukemattomista vastoinkäymisistä huolimatta on mahdollisuus edistää todellista vaihtoehtokulttuuria. Pienimuotoinen vappukeikka juhlisti merkkipaalua omaehtoisen ja riippumattoman toiminnan kestävän kehittämisen saralla.

Saamme usein kuulla uutisia miten avokätisesti valtion ja säätiöiden tukemat kulttuuriprojektit murenevat heti kun rahoitus loppuu. Antifasistiset projektit ovat kestoltaan yhtä olemattomia kuin transujen kyky riidattomaan yhteistyöhön ihmisten kanssa. 

Ääri-Savon maaseudulla järjestetty tapahtuma oli esimerkki miten mielekkäästi järjestetty kulttuuri ei ole riippuvainen valtion tai yhteiskunnan tuesta. Se osoittaa myös vahvuuden, joka syntyy kun kulttuuri ja toiminta on osa elämäntapaa ja -katsomusta. Ihmiset eivät etsi tekosyitä antaa periksi. He näkevät haasteissa mahdollisuuden kehitykseen ja uusiin toimintamalleihin. Tavoite ei ole jäljitellä kulutuskulttuurin yhdenmukaistamaa viihdekulttuuria. Sille on synnytettävä vaihtoehtoja. Kulttuuritapahtumien valtavirta on vallassa olevan ajatusmaailman mukaisien hampaattomien sirkushuvien tarjoaminen, joita kulutetaan kuin mitä tahansa suuryhtiöiden tarjoamaa turrutusta. Tätä ei tarvitse jäljitellä, kuvitellen että se on se mitä ihmiset haluaa ja ennenkaikkea tarvitsee.

George Orwell kirjoitti jo vuonna 1940 seuraavaa:

”(…) lähestulkoon kaikessa ”edistyksellisessä” ajattelussa, on pidetty ääneen lausumattomana lähtökohtana, että ihmiset haluavat ainoastaan helppoutta, turvallisuutta ja tuskan poissaoloa. Sellaisessa elämänkatsomuksessa ei ole tilaa esimerkiksi isänmaallisuudelle ja sotilaallisille hyveille. (…)

Ihmiset eivät halua vain mukavuutta, turvallisuutta, lyhyitä työpäiviä, hygieniaa, syntyvyyden säännöstelyä ja tervettä järkeä. Ainakin ajoittain he haluavat myös kamppailua ja uhrautumista, puhumattakaan rummuista, lipuista ja sotilasparaateista. (…)

Fasismi ja natsismi ovat psykologisesti paljon tarkkanäköisempiä aatteita kuin mitkään hedonistiset elämänkäsitykset. Siinä missä sosialismi ja hieman vastahakoisemmin myös kapitalismi, ovat sanoneet ihmisille ”tarjoan teille mukavaa elämää”, Hitler on sanonut heille ”Tarjoan teille kamppailua, vaaraa ja kuolemaa”, ja kokonainen kansakunta on heittäytynyt hänen jalkojensa juureen. ”

Parhaimmillaan kansallismielinen kulttuuri edellyttää tahtoa olla mukana jossain mitä et voi yksinkertaisesti vain ostaa. Vaikka tarjolla ei olisi kirjaimellisesti vaaraa ja kuolemaa, on tunnelma jotain aivan muuta kuin nalkuttavalla äänellä julistettu turvallinen ja esteetöntä tila. Tarjolla on jotain vaihtoehtoista, joka ylittää hedonismin pyrkimykset ja tarjoaa haasteita, kokemuksia ja elimellisen linkin käytäntöihin, jotka liittyvät maailmankatsomukseen. Tekijöille on tekemistä, osallistujille osallistumista.

Ääri-Savossa on aina osoitettu, miten orgaanisesti muodostunut ryhmä on terveempi tapa toimia kuin toimintakykyisiä halveksuva tasa-arvon kultti, joka aina kaatuu omaan mahdottomuuteensa.

Illan ensimmäisenä soittanut Hiidenlintu julkisti äskettäin saaneensa levydiilin albumia varten. Yhtye osoitti keikan luonnetta korostavaa sinnikkyyttä ja periksiantamattomuutta soittamalla keikan huolimatta rumpalin sairastumisesta. Kahden päivän varoitusajalla setin opetellut sessiorumpali hoiti homman asiallisesti. Toisen kitaristin lisääminen kokoonpanoon on tuonut lihaa luiden ympärille ja vanhatkin kappaleet soivat paremmin kuin koskaan aiemmin. Hiidenlintu on hyvin aikakauden kotimaisten Black Metal yhtyeiden tunnelmissa, mutta on selvästi saamassa lisää omaa otetta. Livetilanteessa edukseen olevalla yhtyeellä on mahdollisuudet yllättää albumilla, sillä Suomesta Veljille Ukrainan -kokoelmalta löytynyt kappale osoitti ilmaisun ja tuotannon vahvistuneen edeltävältä julkaisulta.

Sudentaival on saanut pientä nostetta keikkojen ja Harbinger albumin myötä. Veriyhteys on noteerannut yhtyeen keikkoja useamman kerran. Uusia kappaleita oli tullut settiin mukaan ja yhtye veti taattua settiään. Edellisen Apocalyptic Rites -keikan humoristiset elementit ovat olleet poissa ja Sudentaival on keskittynyt olennaiseen. Raakaa rääkymistä ja mieleen iskostuvia tarttuvia kappaleita.

Illan viimeisenä Ääri-Savon vakiovieras Vapaudenristi. Yhtye oli lisännyt settiin neljä kappaletta lisää, joista osa löytyy äskettäin uudelleenjulkaistulta Vapaudenristi/Pyhä Kuolema split-CD levyltä. Mukana oli splitin molemmat omat kappaleet, harvoin keikoilla kuultu Tuhkaa ja vakiokappaleisiin kuuluva Soihdut. Samaan aikaan uudelleenjulkaistu Ikuinen Kuolema -albumi oli edustettu paremmin kuin aikoihin. Vanhan Maailman Demonit ja Ilta Ulkona oli palautettu settiin mukaan usean muun kappaleen oheen. Tavallista pidempi setti ei sisältänyt lainkaan lainakappaleita. Mukana oli myös useampi kappale kesällä ilmestyvältä Kultainen Häkki albumilta. Hyvä äänentoisto ja sopiva miljöö sai yleisön pysymään tiiviisti lavan edessä.

Apocalyptic Rites festivaali palaa taas kesän lopuksi tuttuna ajankohtana.

Arvio: VY

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

MAINOS: Ukkometso 4.5.2024!