keskiviikko 19. huhtikuuta 2023

Nation War / Aryan Hammer: Poteroveljeys (D88, Death Cult Records , 2023)

Ankara kimppalevy Poteroveljeys kahdelta NSBM-bändiltä täysin eri puolilta maailmaa. Yhtyeitä yhdistää samankaltainen maailmankatsomus ja black metal, mutta äänimaisemasta vaistoaa välittömästi valtavan kulttuurisen eron. Meksikolainen (!) Nation War soittaa punk-asenteella yksioikoisen raakaa mustaa metallia kun taas kotimaamme Aryan Hammer tykittää teknisesti taitavaa ja soundillisesti täyteen pakattua äärimetallia.

Nation Warin poliittisesta radikalismista ei ole epäilystäkään, siitä kertovat jo kappaleiden nimet ”Stormfire Over Jerusalem” ja ”Achtung Juden!”. Ikävä kyllä sanoma ei saa ainakaan tällä levyllä musiikillista pontta tuekseen. Joillekin näin tympeä rypistys varmaan maittaa, mutta harjaantuneimpia korvia häiritsee kappaleiden yksinkertaisuus ja melodiaköyhyys. Kaikki neljä esitystä ovat kuin samasta puusta veistetty, mikä tekee kuuntelukokemuksesta melko puuduttavan.

Sen sijaan Aryan Hammer on toista maata. Jälleen kerran bändi on muuttanut yleissoundiaan, sillä nyt tykitetään samassa hengessä sellaisten puolalaisten kaahaajien kuin Dark Furyn kanssa. Bändi pyyhältää niin valtavalla voimalla, että äänikaista ajetaan lähes tukkoon, jolloin soundi muuttuu ajoittain puuroisen kuuloiseksi. Ehkä kalliilla tuottajalla tai ruhtinaallisemmalla studioajalla olisi saatu soundiin parempi erottelu Mardukin tapaan. Tosin toimii se näinkin, sillä Aryan Hammerin kokonaisvaltaisessa rutistuksessa ei pyritä hifistelyyn, vaan musiikkia ja politiikkaa pyritään moukaroimaan kuulijan korviin mahdollisimman väkivaltaisella tavalla. Bändin tylytyksessä ei pahemmin muiden mielipiteitä kysellä.

Yhteislevy osoittaa kuinka eri suuntiin black metal voi musiikillisesti venyä. Tälläkin kertaa härmäläiset pesevät ulkomaiset aateveljensä mennen tullen.

Arvio: RL

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

MAINOS: Ukkometso 4.5.2024!