keskiviikko 26. huhtikuuta 2023

Jyväskylä Blood & Honour 22.4.2023: Katastrof (ITA) / PWA (EST) / Mistreat / White Minority / White Uprising


Jyväskylän Blood & Honour järjesti menneenä lauantaina 22.4. isomman kokoluokan konsertin, johon oli kiinnitetty kaksi ulkomaalaista ja kolme suomalaista yhtyettä. Koko reissuhan alkoi allekirjoittaneella pääkaupunkiseudulta lähtevän bussikuljetuksen parista, jonka oli järjestänyt Blood & Honour Helsinki. Samankaltaisia bussikyytejä ei ole enää vuosiin järjestetty keikoille, mutta kyseinen ilmiö oli tuttua puuhaa 90- ja 00- luvuilla. Tuntui 
hienolta, että vanha perinne oli tuotu takaisin ainakin yhden reissun ajaksi.

Linja-auto täyttyikin sovittuun aikaan italialaisista, ruotsalaisista, norjalaisista, saksalaisista ja suomalaisista, joten puheensorina oli vähintäänkin eksoottista. Italialainen Katastrof oli ainakin saanut hyvin italialaisia tovereitaan lähtemään mukaan reissuun.

Joitain tunteja myöhemmin bussi saapuikin keikkapaikan pihaan ja väki alkoi valumaan sisälle. Ensimmäisenä yhtyeenä soitti ekaa täyspitkäänsä työstävä pk-seudun White Uprising. WU tarjosi tiukan setin soittamalla demoltaan tuttuja biisejä kuin myös uutta materiaalia ja bändi sai etenkin paikalliseen nuorisoon liikettä lavan edessä. Yhtye vääntää rajua hatecorea melkoisella vimmalla ja vaikka jotain ääniongelmia lavalla oli, niin se ei ainakaan yleisöä haitannut, vaan moni ulkomaalainen kehui uutta tuttavuuttaan melkoisesti keikan jälkeen.

Seuraavana lavalle kiipesi Jyväskylän oma White Minority. Yhtye joka aloitti uransa jo 2000-luvun alkupuolella palasi 2018 Mistreatin 30v juhlissa aktiiviseksi kokoonpanoksi ja on sen jälkeen keikkaillut melko tasaisesti ja julkaissut yhden split-levyn Mistreatin kanssa. Livesetti koostui debyyttilevyn ja splitin biiseistä sekä muutamasta uudemmasta, joita ei toistaiseksi ainakaan miltään äänitteeltä löydy. Ennen yhtyeen settiä muistettiin myös Blood & Honourin ja Genocide Wolvesin edesmennyttä Toni Hakulista "Paikalla" -huudoilla. Loistavasti soitetun setin päätti jo vakiovedoksi tullut jyräävä versio Skrewdriverin Streetfight kappaleesta, joka saa aina liikettä yleisössä. White Minority on livenä erittäin kovassa iskussa ollut viime keikoillaan ja toivottavasti saisimme piakkoin myös uutta nauhoitettua materiaalia yhtyeeltä ulos.

Illan kolmantena esiintyjänä soitti Mistreat! Tänä vuonna 35-vuotista uraa juhlistava bändi oli kasannut setin niin vanhoista kuin uudemmistakin kappaleistaan ja tämä kyllä maistui paikalle saapuneille. Pitissä alkoi olemaan tungosta ja keikkapaikan lämpötila tuntui lähenevän saunalukemia kun yhtye rokkasi menemään; oli myös selvää että erittäin moni ulkomaalainen oli Mistreatin takia saapunut paikanpäälle, sillä väkeä valui koko ajan vaan enemmän ja enemmän lavan eteen. Tällä kertaa yhtye ei venyttänyt keikkaansa, koska vielä olisi kaksi bändiä jäljellä ja uskon, että tämä sopi yhtyeellekin että välillä on kiva vetää hieman lyhyempi setti. Nyt oli kuitenkin soitettu tunnin verran ja yleisökin varmaan kaipasi jo happea, sen verran kova hurmos oli loppusetin aikana lavan edessä. Mistreatin juuri julkaisemaa uutta kokoelmavinyyliä "We Start The Fire - The Compilation Track" LP oli saanut julkaisunsa juuri ennen Jyväskylän keikkaa ja sitä olikin tuotu myyntiin myös paikanpäälle. Muutenkin yhtyeen levyt tekivät kauppaansa illan aikana. Paikanpäällä oli vaatemyyntiä No Compromise Clothingin toimesta ja White Minorityllä sekä PWA:lla oli omat myyntipöydät. Levymyynnistä vastasi D88 Records.

Ulkomaisista esiintyjistä ensimmäisenä soittovuorossa oli virolainen PWA, joka on tuttu näky Suomessa ja yksi kovimmista livebändeistä mitä tällä hetkellä löytyy kansallismielisestä musiikkiskenestä. Yhtye soitti jälleen todella hyvän keikan ja yleisö jaksoi pienen tauon jälkeen aktivoitua koko setin ajaksi kuumassa salissa. PWA:n erotti eniten muista yhtyeistä tietenkin yhtyeen basistin läskibasso, jonka lonksutus on toki jo tuttua aikaisemmilta keikoilta, mutta uskon että Jyväskylässä oli monia jotka eivät välttämättä ole yhtyettä nähnyt etelämmässä järjestetyillä keikoilla. Eestiläisiltäkin on mennyt jo pitempi tovi siitä kun viimeksi on uutta musiikkia tullut levyn muodossa, mutta katalooki on niin laaja että setistä saa kyllä aina menevän pakkauksen. Olisi hienoa jos nyt yli 10 vuotta kestänyt "levytystauko" katkeaisi uudella julkaisulla.

Varmasti monien suurin mielenkiinto oli suunnattu illan viimeiseen esiintyjään joka oli Suomessa ensimmäistä kertaa esiintyvä Katastrof! Bändin jäsenet oli saapuneet jo edellisenä päivänä Jyväskylään ja tutustunut paikallisen B&H kerhon toimesta kaupungin nähtävyyksiin. Lavalla olikin hyväntuulinen yhtye, joka veti pitkän setin ja vaikka ilta oli ollut jo pitkä ja raskas niin yleisöstäkin löytyi vielä jaksamista pitissä. Itselleni yhtyeen materiaali ei ole entuudestaan kovinkaan tuttua, mutta keikkaa katsoessa tuli pakottava tarve saada yhtyeen levyjä käsiin, sen verran hyvää metallisempaa RAC:ta yhtye veivasi erittäin ammattimaisella soitolla. Katastrof veti varsin mainion setin, joka päättyi lainakappaleeseen jonka myös PWA veti oman settinsä päätökseen eli G.G. Allinin "Bite It You Scum". Totesinkin eräälle kaverille, että ei Allinia liian usein kuule livenä. Keikka loppui aika sopivasti, sillä bussikuljetus takaisin pk-seudulle oli lähtemäisillään ja väsähtäneet reissaajat pääsivät huilimaan moottoritien tasaisesta huminasta linja-auton pimeyteen.

Raportoi: Kurja


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

KORSO EASTER FEST 31.3.2024

MISTREAT! Rock Bear järjesti pääsiäis viikonlopulle neljän päivän tapahtuman. Torstai ja lauantai olivat perinteisempää Black Metalia. Perja...