keskiviikko 6. huhtikuuta 2016

IN KETTEN - Live at JVA Ichtershausen 1995

Jos In Ketten ei nimenä sano mitään, kyseessä on Saksan kenties maineikkaimman black metal-bändi Absurdin vankilaversio. Koko bändi joutui mediamyrskyn saattelemana vankilaan koulukaverinsa murhaamisesta vuonna 1993. Vankilassa bändi ei jäänyt vain istuskelemaan paikallaan vaan nuorisovankilassa oli mahdollisuus harrastaa bänditoimintaa hyväntekeväisyyden kautta hankituilla soittimilla. Absurd-nimi oli jäänyt median myllytyksen johdosta koko Saksalle hyvin muistiin joten silloista tilannetta paremmin kuvaava In Ketten (”kahlittu”) otettiin toistaiseksi käyttöön. Bändi nauhoitti jonkin verran biisejä nauhalle, mutta soitti myös livenä viitisen kertaa. Kokoonpanossa on mukana myös neljäs jäsen, nimeämätön vanki soittaa syntikkaa. Joitakin biisejä on ollut aikaisemmilla julkaisuilla, jo vuonna 1997 Heldentumin kanssa julkaistulla splitiltä löytyy biisi Verlassen. Samaten Facta Loquntuurin eri uusintajulkaisuilta löytyy pari muutakin biisiä. Kokonaisena tämä kyseinen keikka julkaistiin vuonna 2013 Tour de Garden toimesta. Nyt 2015 kesällä viimeinkin julkaistiin myös CD ja LP versiot.

On hankala arvioida voisiko normaalia Absurd-fania kiinnostaa juuri tämä live, koska varsinaista black metallia tällä livellä ei oikeastaan edes ole. Ilmaisu keskittyy pääasiassa RAC ja vaihtelevaan rock-pohjaiseen poljentoon. Absurdin omia biisejä löytyy kolme, joista Ein Letzer Kuss on ainoa mitä ei löydy muilta nauhoituksilta. Loput biiseistä ovat covereita bändeiltä jotka ovat selkeästi tehneet bändiin suuren vaikutuksen. Löytyy Ultima Thulea, Misfitsiä, Endstufea ja jopa The Animalsia. Skaala on siis melko laaja! Soittotaito ja epävarmuus ovat tuttuja tunnusmerkkejä kaikilta vanhan Absurdin julkaisuilta, ja voisi sanoa että se on yksi ominaisuuksista joka tälläkin julkaisulla eniten kiehtoo kun Election Dayn lead-kitaraosuudet eivät tunnu taipuvan tönkön soittotaidon takia. Covereista löytyy todellakin omanlaista energiaa ja tunnelmaa. Sanoituksia on myös muokattu joko täysin saksaksi tai muuten vain kuvaamaan omaa henkilökohtaista tilannetta paremmin. Ultima Thulen klassikko Ragnarök on vedetty saksaksi nimellä Wikinger. Endstufen Winter in der BRD on muokattu muotoon Häftling in der BRD (”Vankina Saksassa”, BRD = Bundesrepublik Deutschland eli itäsaksalaisten viittaus Länsi-Saksaan). Sanoituksia ei levyllä ole mukana joten niiden analysointi jää heikon saksankielen taidon takia korvakuulolta liki olemattomaksi.

In Ketten soitti vankilassa yhteensä viisi keikkaa ja tämä on niistä viimeinen ennen kuin media sai tietoonsa että bändiläiset viettävät aikaansa vankilassa mukavissa oloissa soitellen musiikkia. Varsinkin uhrin vanhempien valituksesta viranomaiset päätyivät ratkaisuun että jokainen bändin jäsen siirretään eri vankiloihin tuomioiden loppuajaksi. Bändi joutui siis tahtomattaan jäihin silloin vielä määrittelemättömäksi ajaksi ja samalla se hajotti lopullisesti alkuperäisen kokoonpanon joka ei tämän jälkeen enään palannut yhteen. Tallenteena tämä live on tärkeä linkki Absurdin ja saksalaisen black metallin historiassa, koska ilman In Ketteniä ei olisi Facta Loquntuuria kuunneltavaksi. Suositeltava kaikille asiasta kiinnostuneille!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

KORSO EASTER FEST 31.3.2024

MISTREAT! Rock Bear järjesti pääsiäis viikonlopulle neljän päivän tapahtuman. Torstai ja lauantai olivat perinteisempää Black Metalia. Perja...