maanantai 4. huhtikuuta 2022

SUPPORT UKRAINE, Etelä-Suomi, 2.4.2022: Mistreat, Korkki (Sniper), Valkoiset Paholaiset



Pääkaupunkiseudulla järjestetty RAC-keikka Ukrainan tueksi ei ole ensimmäinen eikä viimeinen laatuaan. Suomen kansallismielisten tahojen sympatiat ovat pitkälti asettuneet puolustussotaa käyvän Ukrainan puolelle. Viime päivien uutiset venäläisten toteuttamista siviilien teloituksista tuskin on pelkkää propagandaa. Se tuo mieleen  neuvostopartisaanien toteuttamat iskut Suomen siviilikohteisiin jatkosodan aikana. Kaukana sotilaskohteista toteutetut raa’at lasten ja naisten murhat elivät Suomessa suullisena perinteenä, vaikka viranomaiset ja media vaikenivat niistä. Vasta 90-luvun lopussa Suomi oli valmis kohtaamaan itä-naapurin tekemisiä. Neuvostoliiton ja Venäjän kritisointi oli kuuma peruna vielä 90-luvun lopussa. Siviilien murhaamisen tutkiminen aiheutti keskustelua eduskunnassa, ulkoministeriössä, sisäministeriössä sekä poliisissa.

2022 ei enää tarvitse luottaa mediaan ja valtiollisiin toimioihin. Tavallinen kansalainen voi sopivan propagandafiltterin läpi tarkkailla jopa paikallisten ihmisen tarjoamaa materiaalia. Ihmisten, jotka omin silmin, omalla asuinalueellaan pystyy raportoimaan ensikäden materiaalia. Muutama liskoihmisten ja lapsia syövien pedofiilirinkien parissa viihtyvä kilipää vielä kokee Putinin suhteen samanlaista russofiliaa kuin fiktiiviseen messias-Trumpiin. Useimmille maailmaa ei näyttäydy noiden kaltaisten fiktiivisten hyvä & paha hahmojen kautta, vaan kaaottisena historiallisena prosessina, jossa ei ole yhtään helppoa tai yksiselitteistä ratkaisua. Kaikissa on hyvät ja huonot puolensa. Meneillään olevaa Euroopan muutosta pystymme jäsentämään vain jälkikäteen. Nyt käsillä on niin paljon liikkuvia palasia, että on syytä keskittyä perusasioihin, joita tuotiin ilmi myös tällä keikalla. Liberaalin lännen imperialismi on kiistatta vahingollista, mutta se ei saa hämärtää idän imperialismin vahingollisuuden havaitsemista. Suomalaisten ei tarvitse sitoutua suurvaltapolitiikan hännystelijöiksi, jossa valintana on olla joko Venäjän tai Yhdysvaltojen mielistelijä. Sen sijaan katsoa miten valkoinen nationalisti voi osoittaa yhtä aikaa empatiaa pienen kansakunnan kohtalontaistelua kohtaan, ja päättäväisyyttä ja lojaliteettia itsenäisen etnisen suomen tulevaisuuden edistämiseen.

Tämä keikka osoitti taas että Valkoiset Paholaiset on yksi kotimaisista yhtyeistä, jonka olisi ehdottomasti saatava tallennettua täysimittainen levytys. Varhaisten tallenteiden jälkeen kokoonpano on hieman elänyt ja soittotaitoa ja tiukkuutta on saatu lisää. Valkoisten Paholaisten selvä etu on myös yhdistellä aatteellista sisältöä, joka ei aina ole osana kokonaispakettia, jonka 2000-luvun vaihtoehto-oikeisto omaksuu. Yhtye voi ottaa kantaa sekä homolobbausta että rotupettureita vastaan. Heti perään nostaa esiin globalisaation ja kulutusvimman vastaista vihreää aatetta. Laulajan aggressiivinen tulkinta ja kitaristin tiukat metallivaikutteiset soolot tuo hyvää lisää moniin perinteistä ammentaviin sointukulkuihin. Vanhojen ja uudempien kappaleiden riffittelyssä on myös selvää kehitystä.

Moni on odottanut milloin Sniper taas nähdään täydellä rock kokoonpanolla keikalla. Huhut kertovat näin tapahtuvan kesäkuun puolivälissä White Boy Summer -tapahtumassa. Tällä kertaa Korkki soitti soolokeikan akustisen kitaran säestämänä. Rock-kokoonpano on aina hyvä. Korkin soolokeikoissa ehdottomana etuna on laaja ja monipuolinen kappalevalikoima. Kappaleet kuten The End Is Their End soi komeasti soolona. Monia setin kappaleista ei ole usein päästy nauttimaan bändin esittäminä.

Mistreatin keikka oli taas ilahduttavan uudistunut. Uuden albumin kappaleita oli lisätty settiin. Tietysti ikivihreitä Mistreat-hittejä kuultiin koko rahalla. Niiden lisäksi useita kappaleita, joita jopa tasaisesti Mistreat keikoille viihtyvä Veriyhteyden porukka kuuli ensimmäistä kertaa. Mukelle oli illan aikana ojennettu 50-vuotis lahjaksi kansainvälinen tupla-CD kokoelma. Lainakappaleet esittäviä yhtyeitä löytyy maista kuten USA, Ruotsi, Viro, Saksa, Argentina, Unkari, Englanti, Australia, Espanja ja tietenkin Suomi. 80-luvun lopusta asti Mistreat on nauttinut suosiota ja asettuu kiistatta genren legendojen joukkoon.

Muken energia oli jopa poikkeuksellisen korkealla. Suorapuheisia julistuksia tuli esimerkiksi 5-4-3-2-1- Fire! ja Warrior Nation kappaleita ennen. Muke kertoi peittelemättä kappaleiden sanoitusten sisällöstä. Lisäksi alleviivaten että nykyään Suomelta ei panokset lopu kesken, toisin kuin edeltävissä sodissa. Ukrainan esimerkkiä seuraten, Suomella on kyky laittaa kovalla kovaa vastaan mikäli arvaamaton itänaapuri haluaa kokeilla kepillä jäätä.

Yleisöä oli saapunut ympäri Suomen. Etelä-Suomen lisäksi Kymeenlaakso, Pohjois-Karjala, ynnä muut alueet olivat hyvin edustettuna. Mukana tyypilliseen tapaan myös ulkomaalaisia paikalle saapuneita. D88:n myyntipöydässä oli saatavilla laaja valikoima levyjä. Mainittavia ehdottomasti Mistreatin uusin Talk The Talk, Walk The Walk CD, Muke solo Patriotic tunes 2 CD, Mistreat Muke Fifty Years of Not Giving a Fuck 2CD. Kaikkia mainittuja voi kysyä D88 recordsilta, joka toimittaa levyjä myös postitse.

Videoita keikalta:

Mistreat

Korkki (Sniper)

Valkoiset Paholaiset

Arvio: VY

1 kommentti:

  1. Warrior Nationin aikana lens rumpukapulat ja reistaili kitarat vaan kyllä tuollainen ammattiyhtye pienen sälän aina kestää. Hail Mistreat!

    VastaaPoista

MAINOS: Ukkometso 4.5.2024!