maanantai 2. toukokuuta 2022

Let’s party like it is 1933! 23.4.22 Ehre, Tupe Karppinen & Turvonneet Huulet, Goatmoon.






Hauskasti nimetty iltama oli jo vuoden toinen keikka Ukkometsossa. Keikkapaikka on profiloitunut monipuolisella tarjonnalla. Ukkometsossa on usein nähty monien eri musiikkityylien edustajia samoilla keikoilla. Osa olettaa Ukkometson olevan tiukasti poliittinen, mutta keikoilla on soittanut myös epäpoliittisia ja linjaltaan vaihtelevia yhtyeitä. Sama koskee yleisöä. Monenkirjava yleisö on löytänyt Ukkometson. 

Veriyhteys on keskittynyt esittelemään valkoista nationalismia ja roturealismia sisältävää kulttuuria. Se johtuu pitkälti siitä, ettei materiaali usein saa tavanomaisen musiikkikulttuurin sisällä huomiota. Moni yhtye ei ole sisällöllisesti kovin kaukana musiikkityyliensä valtavirrasta ja samaa eetosta on löydettävissä myös ns. Tavallisesta musiikista. Se pieni vivahde-ero on kuitenkin niin painava, ettei yhtyeet kuten EHRE voi saada palstatilaa tavanomaisissa metalli skenen julkaisuissa, vaikka lähes identtisellä sisällöllä varustettu Black Metal niihin kelpaa. Tämä kertoo että se pieni vivahde-ero on huomionarvoinen seikka.

Ehre on parantanut tasaisesti joka keikalla. Aggressiivista ja nykyiseen Suomalaiseen Black Metal ilmaisuun sulavasti sopivaa materiaalia. Nuoret miehet ovat taatusti kuunnelleet Goatmoon, Satanic Warmaster, White Death, yms. mainetta niittäneet Suomalaiset bändit tarkemmin kuin genren muinaiset klassikot. Tarttuvat ja selkeästi rullaavat kappaleet ovat taattua liveformaattiin sopivaa Black Metallia. Korvia repivä rääkyminen on edukseen ja lavalla on sopivasti meininkiä. Ehre on selvästi yksi niistä nousevista uusista nimistä, joka tällekin keikalle veti ikäistään porukkaa.

Tupe Karppinen & Turvonneet Huulet  soitti illan aikana kaksi eri settiä. Ensimmäinen koostui rautalanka ja humppa versioista radikaalin rockin kappaleista. Taitavien muusikoiden käsissä Sniper, Mistreat, Vapaudenristi, Skrewdriver, Sankar’hauta ynnä muiden bändien kappaleet taipuivat persoonallisiksi versioiksi. Moni kappale toimisi takuulla keskiolutbaarin lavalla. Taidokkaasti esitetyt versiot kappaleista kuten ”Elämästä kuolemaan” tai ”En aio kuolla” eivät tunnu suomalaisen iskelmän traditiossa kohtuuttoman radikaaleilta. Merkittävien RAC-veteraanien joukossa on useita bändejä, joilla suorasukainen viha ei ole ollut ensisijaista. Esimerkkinä Brutal Attack, jonka kappaleista merkittävä osa keskittyy veljeyden, yhteishengen ja elämäntavan erilaisten piirteiden käsittelyyn. Iskelmän parissa on paljon esimerkkejä kappaleista, jotka resonoivat vahvasti kansallismielisten parissa, vaikka niissä ei olisi mitään erityisen radikaalia tai edes ilmiselvästi vain nationalisteille ominaista sisältöä. 

Osa artisteista tykkää trollata punikkeja, shokeerata tai näyttää äärimmäisiltä, mahdollisimman paheksuttavien juttujen avulla. Vaihtoehtona tälle voi olla sisältö, jossa ei ole mitään rankkaa. Vain rehellinen suomalaisen miehen mielenmaisema, mitään häpeilemättä, mitään kaunistelematta. Siihen samaistuvia olisi pilvin pimein, jos tämän tyyppinen musisointi heidän korviinsa kantautuisi.

Goatmoonin keikka osui lähes päivän tarkkuudella yhtyeen 20-vuotis syntymäpäivään. 20 vuotta on kunnioitettava ikä Black Metal yhtyeelle, joka ei ole pitänyt vuosikausien taukoja uransa aikana. Goatmoon on ensimmäisestä levystään lähtien ollut poleeminen ja kulttimainetta nauttiva yhtye. Taatulla varmuudella esiintynyt Goatmoon sai tällä keikalla erikoista lisää tuodessaan setin loppupuolella vanhan rumpalin vetämään muutamia kappaleita. 2 bassoa, 2 kitaraa, rummut ja laulu. Siinä oli lavalla tungosta ja menoa. Ukkometsossa oli todella hyvin porukkaa. Sisään ei olisi paljoa enempää ihmisiä mahtunutkaan. Goatmoon oli selvästi se nimi, joka sai suurimman yleisön, mutta muidenkin aikana sali oli käytännössä lähes täynnä.

GM keikan jälkeen Turvonneet Huulet jatkoi ikivihreiden hittien setillä. Irwin, Badding ja useita ulkomaisten artistien tunnettuja hittejä sai usein yleisön laulamaan mukana. Monissa kappaleissa oli läsnä nykyisessä yhteiskunnassa paheksuttua epäkorrektiutta tai nostalgista, melankolista romantiikkaa. Turpeat Huulet oli valikoinut käsittelyynsä laajalla skaalalla kappaleita joista moni voi tavalla tai toisella löytää kosketuspintaa.

Soundit olivat koko illan hyvin asialliset. Etenkin Turvonneet Huulet soi kaikuvien laulujen ja heleiden kitaroiden kanssa paremmin kuin koskaan aiemmin.

Veriyhteys toivottaa Goatmoonille hyvää 20v. Syntymäpäivää ja Ukkometsolle tervehdys ensiluokkaisesta toiminnasta kansallismielisen livemusiikin rintamalla.

Arvio: VY

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

MAINOS: Ukkometso 4.5.2024!