maanantai 16. tammikuuta 2023

Viimeisimpiä radikaaleja kasettijulkaisuja (Rautakotka, Joni Kapina)


Jonkinlainen kasettiskene löytyy lähes jokaisesta valtavirran ulkopuolelle jättäytyneestä genrestä. Suomen RAC-hommissa kasetin nimeen on vannonut erityisesti Vastausmerkki, jonka neljää julkaisua on saanut vain C-kasettina. Pylvainaisen Mikan sivuprojektit Joni Kapina, Vitun XXX!, Dirle & The Wangers ja Korpisota ovat julkaisseet äänityksensä enimmäkseen kasetteina. Isoista nimistä Vapaudenristi on cd:n ja vinyylien lisäksi harjoittanut kasettitoimintaa, sillä bändin kaikki julkaistut livevedot ja suurin osa demoista löytyy vain kassuina.

Viime vuoden jälkipuoliskolla ilmestyi kourallinen alan kasetteja, joista viimeistellyimmän paketin tarjosi Kali Yuga Noise (D88). Epämääräisesti "Etelä-Suomen suunnalla" vaikuttava Rautakotka ampui eetteriin toisen demonsa ja liveäänitteen ja Joni Kapina kolmannen kasettinsa. Tässä vielä lyhyet huomiot näistä julkaisuista. Rautakotka: 2 (Hakaristi tuotannot, 2022)


Bändin pari vuotta sitten julkaistu äänite oli väkevää kamaa. Uudella nauhallaan Rautakotka jatkaa samoilla korskean fascistisilla linjoilla, joskin musiikkiin on tullut mukaan enemmän ammattimaisuutta ja tekemisen meininkiä. Harmi vain, että kasetilla ei päästä niin kirkkaisiin soundeihin kun cd-julkaisussa, joten demomaisuus tulee harmillisen alleviivatuksi. Pääasia on kuitenkin hyvät biisit ja niistä tämä seitsemän biisin julkaisu ei tingi. Jo uhitteleva avauskappale "Valkokapina" viittoittaa raskaalla RAC-poljennollaan millä tiellä Rautakotka marssii. Bändin kulmikas soitto tuo mieleen vanhat Vapaudenristin julkaisut, mutta mukana on myös roima annos omintakeista äijärock-soundia. Julkaisun yllättävin esitys on ranskalaisen Nouvelle Croisaden kappale Gardien De l'Ordre, joka tottelee suomalaista nimeä "Vartija". Hieno kunnianosoitus kulttibändille, jonka soisi olla tunnetumpi nuorelle sukupolvelle.

Erilaisissa RAC-2022 äänestyksissä Rautakotkan toinen julkaisu nousi korkeille sijoille. Ei mikään ihme, sillä bändin yrmeä outlaw-asenne vetoaa varmasti kuulijaan, joka ei tunne lännen mätäneviä epäarvoja omakseen.


Rautakotka: Apocalyptic Rites Live 28.8.2021 Live (Hakaristi tuotannot, 2022)


Kuopion seudulla vuosittain järjestettävä Apocalyptic Rites on pääasiassa poliittisen vaihtoehtometallin tapahtuma, mutta kattaukseen on mahtunut aina jokunen RAC-bändikin. Toissa vuonna yksi suoraviivaisen rockin julistajista oli Rautakotka, joka vetikin tiettävästi ensimmäisen keikkansa – ja millä tekijän otteella!

Kasettijulkaisussa livetallenteet ovat yleensä melko luokattomia, mutta Rautakotka tarjoaa tällä kertaa positiivisen yllätyksen. Miksaus on kohdallaan ja soundit tasapainossa, mikä johtunee festarin panostuksesta äänentoistoon. Livetallenteella kuullaan sopivassa suhteessa ensimmäisen ja toisen demon kappaleita, mikä on mitä mainioin käyntikortti bändiltä.

Nauha kannattaa ottaa haltuun jos tulee vastaan, semminkin kun kaikki maailman julkaissut listaava Discogs ei ole huomionut tätä kasettia Rautakotkan diskografiassa.

Joni Kapina: Nekru Aid (Joni Kapina, 2022)

Joni Kapinan ensimmäinen ja toinen julkaisu pysyttelivät perinteisen outlaw-countryn kuosissa innoittajinaan Johnny Rebel ja David Allan Coe. Uudella kassulla ollaan yhtä ratkiriemukkaissa tunnelmissa, mutta soitto on entistä riisutumpaa, suorastaan minimalistista. Nyt kuvioissa on vain mies ja kitara, tosin välillä raaputetaan pyykkilaudan tapaista ja naputetaan rytmiä kaikukoppaan, jolla tuodaan soittoon hieman dynamiikkaa.

Tälläkin kertaa valtaosa kappaleista on versiota maineensa vakiinnuttaneilta artisteilta, mutta Joni Kapinan käsittelyssä mm. Johnny Rebel ("Kappas vaan") ja Bootleg Bill ("Villinekrut") ja Odis & The 3 Bigots ("Laulun arvoinen") muuntuvat karuun, vain vaivoin alkuperäistä muistuttavaan muotoonsa. Myös omaa vertailun kestävää tavaraa esitetään: "Kun ne lähtee kävelemään" on hillittömyydessään levyn hauskimpia ralleja.

Kappaleiden voima on lyriikoissa, joissa kielletty huumori kukkii vapaasti. Joillekin se saattaa olla typerää punaniskaöyhötystä, joka ei edistä mitenkään asiaa. Toisaalta musiikin voi tulkita niin, että velmulla provosoinnillaan Joni Kapina haluaa tehdä pilkkaa orwellilaisista ajatusrikoslainsäädännöstä. Samalla vapauttava nauru toimii aseena ihmisten ilmaisuvapauden kontrollointiin pyrkivää EU-valtiota vastaan.

Valtavirran arvostuksia ylenkatsovan Joni Kapinan DIY-estetiikka näkyy koko paketissa, aina "kansitaidetta" myöten. Ketään ei mielistellä, vaan kaikki mitä sanotaan ja esitetään tulee ilman suodatinta. Ota tai jätä – se tuskin edes kiinnostaa Joni Kapinaa.

Arviot: RL

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

MAINOS: Ukkometso 4.5.2024!