maanantai 18. elokuuta 2014

V/A: MEN AMONG MICE (1997, Warcom Media)

(Arvio on kirjoitettu 1990-luvun lopulla julkaisemattomaan lehteen. Koko levyn voi imuroida täältä)

Kokoelman nimi on sen verran kummallinen, että moni arvannee jo sen perusteella levyn olevan jotain tavallisesta rockin räminästä poikkeavaa. Olettamus on aivan oikea, sillä Men among Mice sisältää kymmenen enemmän tai vähemmän omituista industrial-musiikin tekijää, joidenka asenne perinteiseen populaarimusiikkiin poikkeaa radikaalisti mihin keskiverto trendiperse on tottunut. Lisäksi näiden artistien polittiset näkemykset eivät nekään ole kovin populaareja nykyisessä lattapää-demokratiassamme. Suurin osa levyn artisteista ja ryhmistä (perinteisestä bändi-muodosta on tässä yhteydessä kai turha puhua) tulee Amerikasta, mutta on levyllä mukana myös ruotsalainen (Tan Trick) ja australialainen (Streicher) esittäjä. 

Useammalla levyn artisteista on jonkinlainen kansallissosialistinen tai odinistinen tausta. Esimerkiksi kohukirjan Siege kirjoittanut James Mason kuului jo 1960-luvulla George Lincoln Rockwellin American Nazi Partyyn ja Robert X. Patriot – oikelta nimeltään Bob Heick – oli 1980-luvun lopulla perustetun American Front -nimisen puolueen ensimmäinen johtaja ja melumuusikko-sosiaalidarvinisti Boyd Ricen kaveri. Tämä ehkä selittää sen, miksi levyllä esiintyvien artistien musiikki kuulostaa niin äärimmäiseltä verrattuna arkiseen listanytkytykseen tai tavalliseen “vaihtoehto” rockiin. 

Neekerivetoisesta rock`n`rollista ei ole hajuakaan, vaan artistit esittävät lähinnä industrial-musiikkia, voimaelektroniikkaa, noisea ja apokalyptista folkia. Artistien äänikollaaseista voi päätellä sen verran, että vaikutteet  löytynevät jostain Throbbing Gristle/Psychic TV:n ja vanhemman Death in Junen välimaastosta. Jotkut levyn power electronics -äänivyöryt kuten Streicherillä ovat varsin infrenaalista terroria korville, mutta ilman että näissä esityksissä olisi mukana jotakin falskia tekotaiteellisuutta ja näennäinsyvällisyyttä. Kyse on sittenkin aitoudesta ja uskottavuudesta ja sitä tämän levyn artisteilta löytyy. 

RL

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

MAINOS: Ukkometso 4.5.2024!