perjantai 29. maaliskuuta 2019

23.3.2019 Jyväskylä: GOATMOON / FORLOR / ARYAN HAMMER / FATHERLAND

Illan aloitti Aryan Hammer. Yhtyeen kokoonpano elää keikalta toiselle. Tällä kertaa keikkakunto oli huomattavasti parempi kuin Apocalyptic Rites festivaalilla. Siihen verrattuna Aryan Hammer kuulosti äärimmäisen tiukalta ja tasapainoiselta. Hyvä äänentoisto ja valot antoi tarvittavan teknisen valmiuden hyvälle keikalle
Näin uudelle bändille, joka soittaa näin tasapaksua ja karkeaa Black Metallia, kolme varttia kellottava konsertti on selvästi liian pitkä.  Yksinkertaisista riffeistä kasatut kappaleet menettää iskukykyään setin kuluessa. Hyvin positiivinen vaikutelma alkoi pikkuhiljaa kärsiä. Materiaalin ollessa ennestään tuntematonta, siitä ei helpolla saanut otetta näin isossa määrässä. Aryan Hammer on nimeään myöten niin jyrkkää ja koruton, että keikalle toivoisi lyhyen ytimekästä settiä johon on valikoitu vain ehdottoman parhaat kappaleet. Toistaiseksi alkuillan esiintyjän roolissa operoiva bändi olisi edukseen tiivistämällä energiansa.
Fatherland on osoittanut nousujohteista keikkakuntoa. Vapauden Soinnut tapahtuman jälkeen odotukset oli korkealla ja ne lunastetiin. Vimmainen rummutus, perinteisiä mutta toimivia riffejä. Raakaa vokalisointia. Fatherland voi Black Metalliin tottumattomalle kansallismieliselle kuulostaa yhtä tasapaksulta kaahaukselta kuin Aryan Hammer. Black Metal miehet tunnistavat selvän eron. Sekä tyylissä, että Fatherlandin setissä esiin nousevissa hittipotentiaalia omaavissa kappaleissa. Fatherland on selvästi livesoittoon sopiva yhtye, kunhan saundit eivät puuroudu liikaa. Monissa isommissa keikkapaikoissa äänentoiston bassovoittoisuus ei ole tämän kaltaisille bändeille eduksi. Fatherland pääsee parhaiten oikeuksiinsa kohtuullisen pienissä tiloissa, iskevillä ja repivillä saundeilla.
Depressive Void nimellä, 2014 alkaen Forlor nimeen siirtynyt yhtye on vielä melko tuntematon. Forlor on tehnyt demon, 7” sinkun, split 7” ja vihdoin vuonna 2018 albumin. Saksalaiselle Darker Than Blackille tehdyt levyt ovat painoksiltaan pieniä. Kuolemasta, sodasta, antikristillisyydestä ja ihmisvihasta laulava yhtye edusti asenteellisesti luultavasti keikan perinteisintä Black Metallia. Tiukasti soitettu ja kireällä narisevalla rääkylaululla varustettu Black Metal oli edukseen jopa yhtyeen materiaalia kuulemattomille. Levyltä tuttuja syntikoita ei ollut käytössä. Analogisella 4-raiturilla nauhoitettu albumimateriaali oli mahdollista siirtää lavalle hyvin samankaltaisena, kolmehenkisen kokoonpanon voimin. Tyylilaji ei tarjoa yllätyksiä kotimaista Black Metallia vuosia kuunnelleille. Tarttuvat ja livesoittoon sopivat tempoltaan vaihtelevat kappaleet toimivat varmasti kuuntelijoille joille maistuu Horna, Satanic Warmaster, White Death, Goatmoon, Nattfog, Nekrokrist SS ja moni muu.
Kiistatta headliner paikan ansainnut Goatmoon tuntui olevan liki parhaassa vedossaan. Asialliset saundit, tunnelmaa lisäävät valot ja savukoneet saivat lavan näyttämään huomattavasti paremmalta kuin baarin nurkassa vetäminen. Syntikoista ja huiluista karsittuun raakaan versioon palannut Goatmoon veti tuttua hittikimaraa. Veriyhteys on noteerannut Goatmoonin monta kertaa. Samaa teki viime vuonna Valtiotieteellisen tiedekunnan julkaisu, Daniel Sallamaan ”ULKOPARLAMENTAARINEN ÄÄRIOIKEISTOLIIKEHDINTÄ JA MAAHANMUUTTOVASTAISUUS 2010-LUVUN SUOMESSA” tutkimusprojektin raportti. Valtavirtamediassa 2018 useaan kertaan lainattu tutkimusprojektin raportti huomioi myös Veriyhteys-sivuston:
etenkin Veriyhteys- kollektiivi on tuottanut verkkoon huomattavan määrän äärioikeistomusiikkia käsittelevää materiaalia. Levy- ja konserttiarvioiden lisäksi sen verkkosivulla on mm. luotu katsauksia suomalaisen RAC-musiikin historiaan, käsitelty NSBM-yhtyeiden asemaa äärioikeistolaisessa musiikkialakulttuurissa ja jaettu eri yhtyeiden videoita. 
Goatmoon on ainoa metallibändi joka mainitaan nimeltä raportissa. Kun yhtye on yhtä aikaa Black Metallin jyrkkää puolta kauhistelevan New Yorkerin sivuilla sekä Äärioikeisto 2010-luvun Suomessa (SFÄÄRI) -tutkimusprojektin raportissa (Eurooppa-tutkimuksen keskus, Helsingin yliopisto), jalansija Suomalaisen Black Metallin kuumimpana nimenä alkaa olla sinetöity.

https://helda.helsinki.fi/bitstream/handle/10138/253474/Raportti-Sallamaa.pdf

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

KORSO EASTER FEST 31.3.2024

MISTREAT! Rock Bear järjesti pääsiäis viikonlopulle neljän päivän tapahtuman. Torstai ja lauantai olivat perinteisempää Black Metalia. Perja...