sunnuntai 13. joulukuuta 2020

Mistreat: Faith & Fury (25-vuotis juhla- ja näköispainos) (D88 Records, EE Productions, 2020)


(Koko albumin voit kuunnella täältä)

Tänä vuonna tuli kuluneeksi 25 vuotta ensimmäisestä suomalaisesta kokopitkästä RAC-levystä. Jo viisi vuotta aiemmin kouvolalainen Mistreat oli julkaissut nimeään kantavan vinyyli-EP:n (Alternative Action, 1990), mutta albumia saatiin odotella levy-yhtiöongelmien vuoksi vielä viisi vuotta. 

Alun perin Mistreat levytti Faith & Furyn vuonna 1992 ja tarjosi sitä ainakin kolmelle merkittävälle eurooppalaiselle julkaisijalle (ROR, RE, Skull), mutta erilaisten sattumien vuoksi yksikään yhtiö ei kyennyt julkaisemaan levyä tuolloin. Näistä nauhoista ja muista tallenteista Mistreat julkaisi viime vuonna tupla-LP:n The Rough - The Rare & The Rock-O-Rama Recordings. Suositeltava hankinta muuten!

Vuosien vieriessä levy päätettiin äänittää kokonaan uudelleen ja se julkaistiin kesällä 1995, jolloin Pro Patria -lehti (nro 2 (6) 1995) teki siitä arvion. Arvostelun alussa lehti kertoo bändin vaikeuksista saada levy ylipäätään julkaistua:

Mistreatin levyn teosta valmiiseen CD-formaattiin on ollut pitkä matka. Alun perin levyn piti ilmestyä jo kesällä 1993 Rebelles Europeénsin leivissä. Ranskalaisyhtiö oli juuri silloin suurissa vaikeuksissa, mutta onneksi saksalaisyhtiö Skull Records tuli hätiin ja kiinnitti bändin talliinsa. Kuinka ollakaan, myös Skull Records joutui vaikeuksiin niin viranomaisten kuin skinheadien kanssa. Näytti siltä, ettei Mistreatin levy ilmesty ollenkaan. Ainoa mahdollisuus oli löytää kotimainen julkaisija ja sellainen löytyikin lopulta kun Ainaskin-lehti perusti oman levy-yhtiön. Kaikki 11 aiemmalle albumille tarkoitettua kappaletta äänitettiin uudelleen. Lisäksi bändi äänitti kahdeksan täysin uutta biisiä.

Pro Patrian arviossa nähtiin jo tuolloin, että käsillä on RAC-klassikko, joka on myös osa suomalaista rock-historiaa. Arvostelussa tunnustetaan biisien melodinen hittipotentiaali, joka on ollut Mistreatin tavaramerkki uran alusta alkaen:

Olen jo kerran (Pro Patria nro 3) arvostellut bändin Rebelles Europeénsille tehdyn Faith & Fury -version, eikä siihen taida nyt olla paljon lisättävää. Tällä albumilla on Mistreat-EP:n tyylistä jenkki Oi-corea (Veteran, Hang the scum, Must be ready) sekä tarttuvaa rokettirollia kuten Troubles, Fourth Reich, Take a look, Times are changing, What you gonna do, Junkie ja Man with a badge. Laulaja Mukella on tosiaan sitä kaivattua melodian tajua, joka monelta muulta muusikolta puuttuu. 
Vuodet eivät ole haalistaneet ajankohtaisuutensa säilyttänyttä levyä, jonka vuoksi se ollut jatkuvasti levydistroissa kysytty artikkeli. Levystä on tehty lukuisia uusintapainoksia, painosten kokonaismäärän yltäessä reippaasti yli kymmenentuhannen. Kotimaisen D88 Recordsin ja Europa Erwache Productionsin tuore juhlapainos tekee kunniaa levylle, joka avasi lopullisesti portin suomalaiselle RAC-musiikille. Pro Patria ei ollut väärässä kun se näki jo tuoreeltaan levyn arvon kansainvälisestikin:
Levyn pienet epätasaisuudet antaa mielellään anteeksi, sillä Faith & Fury on joka tapauksessa niin hyvä albumi kansainvälistekin mitattuna, että se yltää vuoden parhaimpien WP-levyjen joukkoon. 

Arvio: RL

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

KORSO EASTER FEST 31.3.2024

MISTREAT! Rock Bear järjesti pääsiäis viikonlopulle neljän päivän tapahtuman. Torstai ja lauantai olivat perinteisempää Black Metalia. Perja...