maanantai 10. toukokuuta 2021

Ehre / Kansojen Hävittäjä /Black Sun Disciple: Alla Mustan Auringon (D88 Records, 2021)


Black metallin poliittisesti radikaaleimman suuntauksen nimi NSBM, National Socialist Black Metal, vakiintui viimeistään vuonna 1999, jolloin ilmestyi alan ensimmäinen kansainvälinen kokoelmalevy The night and the fog. Sen jälkeen nsbm-leimoja on jaettu enemmän tai vähemmän mielivaltaisesti lähes kaikille black metal bändeille, jotka käyttävät lyriikoissaan ja imagossaan kansallissosialistista tematiikkaa. Toisaalta sellaiset bm-bändit, jotka laulavat kansallissosialismiin kuuluvasta rodullisesta idealismista karttavat nsbm-nimeä liian ahtaana kuvaamaan musiikkiaan. 

Termin ristiriitaisesta käytöstä black metal kulttuurin sisällä valaisee ansiokkaasti vuonna 2015 englanniksi julkaistu alan tiiliskivi  Wolves Among Sheep: History and Ideology of National Socialist Black Metal, jonka sivuille on päätynyt sekä eksplisiittistä NS-ideologiaa julistavat yhtyeet kuin myös aidalla istujat ja esoteerista rotuidealismia käsittelevät bändit. Kirjan italialaiset tekijät Davide Maspero ja Max Ribaric myöntävät, että nsbm:n saamasta julkisuudestaan huolimatta harva bändi itse asiassa myöntää edustavansa tuota genreä. Usein kiistäminen on täysin perusteltua, vaikka Järjestelmän vahtikoirina toimivien  äänekkäiden vasemmistolaisten mielestä jo pelkkä isänmaallisuus edustaa ”natsismia”. Suomessakin nsbm-bändeiksi on väitetty mm. Satanic Warmasteria, Goatmoonia ja jopa Clandestine Blazea, mutta vähänkään noiden bändien tuotantoon perehtynyt huomaa nopeasti, etteivät ne ole äkkivääriä kansallissosialismin julistajia, vaikka teksteissä saattaakin kukkia raikkaat rotuteemat, juutalaiskritiikki ja sosiaalidarvinismi.

Suomesta löytyy silti muutamia bändejä, jotka liputtavat avoimesti nsbm:n puolesta. Tunnetuimpia näistä lienevät Hammer,  Sudentaival, Aryan Hammer, Two Runes ja Blood & Soil. Näiden jo asemansa vakiinnuttaneiden bändien lisäksi maassamme versoo nuoren sukupolven nsbm-skene, josta Veriyhteys on kertonut Luola-keikkaraporteissaan. Uuden polven nsbm-nimet Ehre, Kansojen Hävittäjä ja Black Sun Disciple potkivat kaikki ensimmäisen demonsa ulos viime vuonna ja nyt nämä äänitteet on koottu yhdelle cd-levylle nimeltä Alla Mustan Auringon. Digipack-julkaisu julistaa takakannessaan ylpeästi: NSBM Jugend Finnland! Upeaa tervehenkisen nuorison tukemista D88 Recordsilta.

Levyn aloittaa tunkkaisilla lo-fi soundeilla Ehre, jonka laahausta ja paahtoa vuorotteleva avausraita ”Tämä kaunis maa” tuo mieleen Burzumin alkuaikojen ankean kylmyyden. Ehre onkin hyvässä mielessä koko levyn primitiivisin ilmestys raakuudessaan ja kolkkoudessaan. Ehre ei pahemmin mieti mitä muut ajattelevat musiikistaan, vaan yhtyeessä hohkaa vahvana umpifasistinen Me ne frego -asenne.

Kansojen Hävittäjä on selkeästi voittoisan kansallissosialismin lipunkantaja. Nimensä Goatmoonin kappaleesta lainannut combo soittaa melodista, up-tempo nsbm:ää, joka on melko harvinaista genren sisällä. Pelkästään suomeksi esiintyvä bändi on levyn ylivoimaisesti poliittisin ryhmä. Samankaltaisuus esimerkiksi Sielunvihollisen läpipolitisoituneeseen Kuolonkylväjä-levyyn on tässä suhteessa ilmeinen. Demonsa ensimmäinen esitys ”Veri ja kunnia” on tarttuvuudessaan vuolas esitys suomalaisen nuorison nousevasta kansallissosialismista. Toinen kappale, ”Eläköön voitto”, on hitaahkolla folk-poljennolla etenevä metalliballadi, mutta seuraavassa ”Totuuden terä” laulussa rymistellään jälleen uhmakkaasti aatteen puolesta. Kolmella kappaleellaan yhtye osoittaa olevansa teknisesti jo täysin valmis kokopitkän julkaisuun.  

Black Sun Disciplen demo on julkaistu aikaisemmin vain verkossa, mutta tämän levyn myötä se tulee dokumentoitua myös fyysisessä muodossa. Ja hyvä niin, sillä jo livenä loistavuutensa todistanut BSD ansaitsee paikkansa nsbm:ää arvostavan musiikkidiggarin levyhyllyssä. Levyn muihin bändeihin verrattu BSD on raskain ja jyräävin ryhmä, eikä bändi todellakaan pelaa paljon parjatuilla ”käppä-nsbm” soundeilla, josta on hyvänä osoituksena islamisteja murjova kappale ”Sairas profeetta”. Metallisessa, raskaassa ja korskeassa bändissä on paljon samaa kuin Satanic Warmasterissa. Musiikillisesti BSD onkin levyn ammattimaisin ilmestys, joka voisi koska tahansa tulla samalla viivalle vanhojen pierujen kanssa. 

Alla Mustan Auringon on mitä tervetullein dokumentti juuri tämän hetken uudesta suomalaisesta nsbm:stä. Nuivasti ”natsibläkyyn” suhtautuva bm-puristikin saattaa yllättyä positiivisesti tämän levyn suhteen, sillä vaikka se ei tarjoakaan varsinaisesti mitään uutta, bändien aito innostus ja kompromissittomuus ei voi olla välittymättä levyltä.

Arvio: RL


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

KORSO EASTER FEST 31.3.2024

MISTREAT! Rock Bear järjesti pääsiäis viikonlopulle neljän päivän tapahtuman. Torstai ja lauantai olivat perinteisempää Black Metalia. Perja...