tiistai 7. joulukuuta 2021

Itsenäisyyspäivän riennot 4.12.2021 ja marssit 6.12.2021


4.12.2021: Perinteiseen tapaan itsenäisyyspäivää edeltävänä lauantaina on järjestetty kansallismielisen valkoisen vastarinnan konsertti. 4.12 pääkaupunkiseudulla oli tarjolla Stormheit, P.W.A. ja Mistreat. Maanantaille osunut itsenäisyyspäivä olisi luonnollinen juhlapäivä, mutta monilla alkaa tiistaiaamuna tavallinen arki, eikä yömyöhään juhlintaan ole mahdollisuutta. Sama koskee kansallismielisille marsseille osallistumista, jonne aamulla töihin menevä ei voi kaukaa ottaa osaa. 

Stormheit soitti akustisen keikan. Tarjolla aiemmilta keikoilta tuttujen kappaleiden lisäksi myös ennenkuulemattomia lauluja. Mielenkiintoisena valinta Raivopäiden kappale "Mirandan Kyyneleet". Pelkkien paatoksellisten isänmaallisten laulujen soittaminen ei ole tarpeen, sillä Stormheit osoittaa miten Suomalaisuus ja kansallismielisyys ei ole muusta elämästä irrallinen osa. Pelkän julistuksen lisäksi artisti voi laulaa asioista joka häntä ihmisenä koskettaa ja jota hän ympärillään näkee. Se linkittää musiikin viestin todelliseen ajatukseen ja aitoon tunteeseen pelkän yksiulotteisen propagandistisen vaikuttamisen sijaan. Stormheit kehittyy laulajana tasaisesti vuosi vuodelta. Erinomainen selkeä äänentoisto oli eduksi. 

Virolainen P.W.A. on vakionimi Suomessa. Veljeskansojen skinheadien yhteistyö juontaa juurensa niihin päiviin kun yhtyeet aloittivat toimintansa. Vierailuja on ollut puolin ja toisin vuodesta toiseen. 90-luvulla aloittanut, 20 vuotta sitten debyytti albuminsa julkaissut P.W.A. edustaa aktiivisesti keikkailevaa ja ison profiilin linjaa. Yhtyeestä huokuu pitkän linjan soittokokemus. Jäsenet eivät haparoi ja lavalla ollaan energisiä ja rentoja. Tuttuja hiteiksi muodostuneita kappaleita tulee tasaiseen tahtiin ja yleisö on hyvin mukana. P.W.A:n soittaessa ”Riot Girl” -kappaleen, erityisesti yleisön naisilla alkoi tanssijalka vipattamaan. Keikalla huomionarvoista on naisten suhteellisen suuri lukumäärä. Mielikuva skinhead keikoista puhtaasti miesten juhlina on selvästi virheellinen. Riot Girlin tarttuva kertosäe kertoo, miten tänään otetaan olutta ja tanssitaan maiharit jalassa, mutta nätin hymyn takana on korruptoitunutta maailmaa vihaava voimakas nainen. 

Pääkaupunkiseudun baareista on kantautunut uutisia, miten koronapassien vaatiminen on vähentänyt seksuaalista ahdistelua minimiin. Sosiaalisessa mediassa naiset todenneet vihdoin saavansa olla taas vapaasti, ilman jatkuvaa häirintää. Valtavirtamedia huomioi tämän, mutta ei uskaltanut nostaa esiin avainasioita: Matujen keskuudessa koronapassittomuus on yleistä ja haitallisen populaation vähentyvä määrä yökerhoissa korreloi suoraan ja konkreettisesti naisten kokemuksiin. On selvää ettei asiaa voi korruptoituneessa valtavirtamediassa sanoa ääneen. Sen sanominen sosiaalisessa mediassakin saattaa johtaa toimenpiteisiin. Tilanne on tiedossa, mutta sen syistä ja seurauksista ei saada edes keskustella. Ei olisi ihme mikäli naisten osuus kansallismielisessä liikehdinnässä kasvaa entisestään. Omakohtaiset kokemukset kertoo, mihin suuntaan se Suomi on menossa jossa heidän tyttärensä tulevat asumaan. 

Illan pääesiintyjä on perinteitä kunnioittaen Mistreat. Hyvällä äänentoistolla ja tiukasti soitettu setti sisälsi jo 90-luvun itsenäisyyspäivän keikoilta tutun, mutta sittemmin harvoin kuullun potpurin missä perinteinen Oi kohtaa isänmaallisen hymnin. Yleisön pyynnöstä tuli niin uutta kuin vanhaa ja varmalla otteella soittanut Mistreat konkretisoi miten juhlakeikalla toimitaan. Keskellä keikkaa pidettiin minuutin hiljaisuus vuosi sitten kuolleen aktivistin muistolle. Vastapuoli on toistuvasti ottanut kaiken irti mitä minkä kuvittelevat auttavan agendaansa. Kansallismielisten keskuudessa tragediasta on kunnioitusta osoittaen oltu hiljaa. 

Keikalla oli kattava myyntipöytä, jossa oli tarjolla paitoja, levyjä ynnä muuta. Mukaan tarttui uusia julkaisuja, kaksi CD levyä Blink 1488:lta sekä runsaasti ihmettelyä aiheuttanut Sotasetä debyytti albumi. 

6.12.2021: Suomi Herää -kulkue oli noin kahden ja puolensadan ihmisen kulkue joka käveli kauas kaikuvan hitaan rumpurytmin tahdissa eduskuntatalolle. Myöhemmin illalla 612 soihtukulkue veti olosuhteista huolimatta noin 500 ihmisen kulkueen. Maanantai ilta, nousussa olevat rajoitukset ja korona tilanne yleensä on ilmiselvästi syy, vaikka antifasistit hurrasivat omille ansioilleen. Antifasistien konkreettiset ansiot jäivät 2021 entistä laihemmiksi. Kulkueiden varrella ei nähty kuin pieni teini-ikäisten kommunistien ryhmä Suomi Herää kulkueen varrella ja kaksi hiljaa murjottavaa kyltin kannattelijaa soihtumarssilla. Kulkue eteni komeasti uutta reittiä eduskuntatalon edestä pääkaupungin isoimpia katoja pitkin, kun samaan aikaan motissa värjöttelevät antifasistit riemuitsivat taas suurta voittoaan. Itsenäisyyspäivä 2021 näytti että haastavan maailmantilan vallitessakin, kaiken vihamielisen propagandan ja vastustuksen keskellä kansallismieliset ovat vieneet suunnitelmat kunnialla loppuun.

Arvio: VY

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

KORSO EASTER FEST 31.3.2024

MISTREAT! Rock Bear järjesti pääsiäis viikonlopulle neljän päivän tapahtuman. Torstai ja lauantai olivat perinteisempää Black Metalia. Perja...