maanantai 9. marraskuuta 2015

Pagan Skull & Minu Kamp: Aseveljet / Relvavennad (Europa Erwache Productions, 2015)


Musiikklinkki Minu Kampin kappaleeseen "Mustalane".

RAC:ssä suomalais-virolaisen yhteisalbumin on tehnyt aiemmin Sniper ja PWA ja nyt tälle saa jatkoa kahden vähemmän tunnetun yhtyeen Pagan Skullin ja Minu Kampin levy Aseveljet. Albumilla ensin kuultava virolainen Minu Kamp on selvästi vähemmän tunnettu kokoonpano kuin etelänaapurin PWA tai Revalers, mikä on sääli, sillä sen verran vetävästä RAC-pumpusta on kyse. Jo kaksi albumia julkaisseen yhtyeen tuntemattomuus johtunee pitkälti siitä, että bändin levyjä on ollut vaikea löytää juuri mistään alan distroista. Tosin aivan tuntematon suuruus Minu Kamp ei ole näillä leveysasteilla, sillä yhtye vieraili viime vuonna maassamme. Toivottavasti bändi saa tämän kimppalevyn myötä ansaittua arvostusta myös täällä.

Levyllä kuultavasta neljästä virolaisryhmän esityksestä kaksi ensimmäistä kappaletta Kaks mustjat varju ja Käsulauad ovat ennen kuulematonta materiaalia, kun taas jälkimmäiset Mustlane ja Sinene must ja valge ovat tanakammalla otteella uudelleen levytettyjä versiota toiselta Kuperjanovile ja ensimmäiseltä Tõuskem Võitluseks! albumeilta. Bändin tapa kuljettaa melodisia biisejä lead-kitaralla tuo mieleen lukuisat viikinkirock-yhtyeet, vaikkei soundimaailma olekaan mitenkään erityisen ruotsalainen. Toisaalta laulaja Herr Link ei ole myöskään tyypillinen RAC-mörisijä, vaan puhdas vokalisointi muistuttaa enemmän valtavirran rockin ulosantia, mikä taas helpottaa sanoitusten kuuntelua. Siksi jopa ummikkosuomalainen tajuaa, että kappaleessa Käsulauad kiitetään sarkastisella ivalla EU-hallintoa ja esityksessä Mustlane kuulijalle ei jää epäselväksi, mitkä ovat romaniväestön vähemmän mairittelevat luonteenpiirteet.

Uudempaa verta maamme kansallismielisessä rockissa edustava Pagan Skull on tyyliltään hajanaisen debyyttialbumin jälkeen onnistunut löytämään tällä levyllä oman soundinsa, jossa RAC ja black metal lyövät onnistuneesti kättä. Jo Vapaudenristin kanssa tehty split-EP lupasi hyvää, mutta vihdoin nyt palat alkavat loksahdella paikoilleen mitä tulee soundipolitiikkaan ja politiikkaan sanoituksissa. Varsinkin tarttuvan monipolvinen Surullinen sotilas voisi olla lyyrisesti maamme nationalististen runomestarien kynästä:


Surulla, kaiholla katson

kansaani kerran niin kaunista

vain itkua, tuskaa, rappiota

on jäljellä kansasta puhtaasta


Mutta vapise vainolainen!

Sillä surumme olkoon aseemme

vihamme terävin terä

terä kyynelistä kuolevan kansamme

on oleva viimeinen turvamme


Black metallista muistuttava tremolo-kitara ja hypnoottinen rumpubiitti ovat vahvasti esillä kappaleessa Eläköön kuolema, mutta möreä laulu tuo taas mieleen miehekkään saksalaisen RAC-ilmaisun. Puhtaasti punk-henkistä provokaatiota kuullaan Irwin Goodman -coverissa Haistakaa paska koko valtiovaltiovalta, jonka sanoitukset on koko matkan muutettu radikaalimpaan muotoon, sillä kertosäkeessäkin lauletaan, että ”haistakaa vittu koko valtiovalta, ette osaa muuta kuin kusettaa, muutenkin touhu tuntuu holtittomalta kaikki pitäisi kerralla teloittaa!”. Levyn päättävä runollinen Kali Yugan lapset -laulelma on puolestaan yhdistelmä lähes kaikista bändin käyttämistä musiikkityyleistä aina lopussa kuultavaa punk-rykäisyä myöten.

Monesti kimppalevyjen materiaali on raavittu kokoon piirongin laatikon pohjilta, eivätkä ne edusta siksi bändien terävintä tuotantoa. Tällä Aseveljet-yhteislevyllä ei olla tyydytty puolinaisuuksiin, vaan levyyn on aina kansien taittoa ja grafiikkaa myöten satsattu täysillä. Tähän mennessä levy on RAC-rintamalla vuoden positiivisin yllätys, jonka hankkimista ei tarvitse katua.


Arvio: RL

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

MAINOS: Korso Easter Fest - RAC-konsertti 31.3.2024: Mistreat, Vapaudenristi, Pagan Skull, Fatherland

  Kaikille avoin Vantaan Korson nelipäiväinen pääsiäisfestivaali huipentuu sunnuntain RAC-konserttiin.