sunnuntai 23. toukokuuta 2021

#NSBMSUMMER2021




Riemukkaasti nimetty #NSBMSUMMER2021 tapahtuma mainoksessa mainittu Return of the Hawaiian shirt -teema ei näkynyt tällä kertaa lavalla. Yhdysvaltojen internetkulttuurista syntynyt ilmiö on ollut jo muutaman vuoden valtavirtamedian käsittelyssä. Suomessa ilmiö ei ole saanut suurta palstatilaa. Pelkkiä sivuhuomioita, ettei tämän vuosikymmenen kansallisradikaalit enää erotu katukuvasta stereotyyppisen ulkonäkönsä vuoksi.

Matalalla profiililla mainostettu tapahtuma oli saanut väkeä liikkeelle lähiseutujen lisäksi ympäri Suomen. Niin etelästä kuin pohjoisesta. Loistavat kelit sai ihmiset viettämään paljon aikaa ulkona. Jokaiselle yhtyeelle riitti yleisöä, mutta ei ollut epäilyksiä pääesiintyjän vetovoimaisuudesta.

Hiidenlintu on tuore tapaus Kuopiosta. Goatmoon ja Circle Of Dawn ovat takuulla vaikuttaneet Hiidenlinnun linjaan. Musiikillisesti kappaleissa on pari Goatmoon imitaatiota lähentelevää riffiä. Hiidenlintu osaa myös tehdä muutakin. Materiaalin monipuolisuus tulee ilmi tarkemmassa kuuntelussa. Live-esiintymiseen toi puhtia toisen kitaristin mukanaolo.

Kansallisromanttinen ja valloittajauskontojen vastainen sisältö sopii tyyliltään musiikkiin joka ei ole mustinta mustaa metallia, mystisen tai ilkeän kuulosta. Hiidenlintu on tarttuvaa ja helppotajuista ja selkeähahmoista. Sen tyylin Black Metalin haaste on tehdä kuuntelua kestäviä, pitkässä juoksussa mielenkiintoisia kappaleita. Kaksi demoa ja cd ep julkaisun tehnyt yhtye ehtii vielä kehittyä ellei hätäile albumin teon kanssa. 

Tarttuvien ja mielenpainuvien kappaleiden vastakohtia tarjosi Aryan Hammer. Yhtye kiinnitti seinälle ison hakaristin ja tahkosi pitkän setin läpi yhtä suorasukaista musiikkia. Suoraviivainen ja suhisevaa Black Metal, taustalla kaikuva laulu, pinnalla viiltävä kitara ja edellisiä keikkoja tiukempi rummutus. Staattisesti lavalla seisovat kommandot eivät olleet ”rokkaamassa”. Tasaisen harmaalle lähestymistavalle on faninsa. Muutama yleisöstä totesi yhtyeen olleen illan kovin.  

Goatmoon on tunnetusti kaikkea muuta kuin tasaisen harmaata. 2 basistia, 2 kitaristia, laulaja ja rumpali, ilman paitoja pullistelivat ja riekkuivat 14 kappaleen verran. 

Yhtye on nähty lukuisilla keikoilla, vaihtelevissa olosuhteissa. Ukkometson lava on puitteiltaan yksi parhaista. Valot, savukone ja muu klubeilta tuttu tekniikka on tarjolla. Se yhdistyy intiimiin tunnelmaan ja käsinkosketeltavaan energiaan. Kaukaisen ja korkean festivaalilavan sijaan lähes yleisön korkeudella soitettava bändi ei esiinny etäisenä, vaan on aivan samassa tilassa ja hetkessä. Tämän tyylin Black Metal sai jopa kunnon skinhead pitin pyörimään monessa kohtaa pitkää settiä. Tunnin setti loppui erikoiseen ratkaisuun soittaa Offspring laina ”All I Want”. Kappaleen teksti on universaali viesti, jonka moni ihminen tuntee, huolimatta musiikkityylin, alakulttuurin tai politiikan vivahteista. Turhat pötypuheet ja säännöt vittuun ja elää todellista elämää.

Day after day

Your home life's a wreck

The powers that be, 

just breathe down your neck

You get no respect

You get no relief

You gotta speak up

And yell out your piece

So back off your rules

Back off your jive

'Cause I'm sick of not living to stay alive

Leave me alone

Not asking a lot

I don't wanna to be controlled

That's all I want

That's all I want

That's all I want

That's all I want

Yeah, yeah, yeah, yeah, yeah

How many times (is it gonna take?)

Till someone around you hears what you say?

You've tried being cool

You feel like a lie

You've played by their rules

Now it's their turn to try

So back off your rules

Back off your jive

'Cause I'm sick of not living to stay alive

Leave me alone

Not asking a lot

I just don't wanna to be…

Ukkometson keikalla osoitettiin taas miten moniulotteinen ja vivahteikas on suomalainen kansallisradikalismin kenttä. Paikalla oli lukuisten eri ryhmien ja yhtyeiden edustajia, jotka omalla panoksellaan ja omilla tavoillaan edistävät suunnan muutosta. Kukaan yksittäinen taho ei voi ohjata historiaa tarkasti haluttuun suuntaan. Rönsyily vie eteenpäin ja pitää yllä liikettä staattisuuden sijaan. Värikkäissä paidoissa ja jäykkää johdonmukaisuutta välttelevässä sosiaalisessa toiminnassa on symboliarvoa vahvuudesta, joka on aina läsnä orgaanisessa ja moniulotteisessa kansallisradikalismissa. Se sisältää elinvoimaa, kapinaa ja ristiriitaa  latistunutta ja taantunutta massaa vastaan. Jo Hitlerin, Rosenbergin ja Mussolinin teksteistä löytyy voimakkaat kannanotot miten sovinnaisesta poikkeaminen on välttämätön elementti synteesissä, joka pitää kansallissosialismin ja fasismin elossa ja liikkeessä.

VY

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

KORSO EASTER FEST 31.3.2024

MISTREAT! Rock Bear järjesti pääsiäis viikonlopulle neljän päivän tapahtuman. Torstai ja lauantai olivat perinteisempää Black Metalia. Perja...