tiistai 18. toukokuuta 2021

TULENVÄKI konsertti: Mistreat / Sniper / Vapaudenristi, 15.5.2021 Kouvola


Antifasistit ovat ilakoineet kansallismielisten keikkojen määrän pienentymisestä. Kansallismieliset taas ovat saaneet nautiskella keikkojen runsaudesta jopa aikoina jolloin musiikkiteollisuus on hätää kärsimässä. 

Tätä ristiriitaa selittää kansallismielisen musiikin vakiintuminen. Monella järjestäjällä on omat kanavansa tavoittaa yleisö. Sana kiirii ihmiseltä toiselle, eikä ole syytä hakea huomiota enempää kuin on ollut tarpeen. 

2021 alkuvuosi on tarjonnut iltamia kuukausittain, ympäri suomea. Viimeisin keikka oli 15.5. Kouvolassa järjestetty puhdasverinen RAC tyylilajin ulkoilmakeikka. 

Tulenväki kollektiivi on aktivoitunut keikkojen suhteen ympäri Suomen. Veriyhteyden tietojen mukaan tänä vuonna eri kaupungeissa on ollut jo kolme Tulenväki kollektiivin livemusiikkitapahtumaa ja lisää on luvassa kesän edetessä. 

Sijaintinsa puolesta Kouvola oli otollinen paikka kerätä oman kaupungin miehet lavalle. Samalla tilaisuus tarjota monille seuraajille mahdollisuus todistaa yhtyeet pitkästä aikaa kotikaupungissaan. Mistreat ja Sniper saivat rinnalleen Vapaudenristin. Yleisössä oli selvästi nähtävissä paikallista tunnelmaa. Paljon ihmisiä joita harvemmin näkee Etelä-Suomen keikoilla. 

Alkukesän aurinko porotti kirkkaalta taivaalta. Hienoissa puitteissa kelpasi odotella yhtyeiden aloitusta. Ennen keikkoja Tuukka Kuru kävi lyhyesti esittelemässä tuoretta puolueprojektiaan ja levynmyyjien kojusta sai hankkia lukuisia kansallismielisiä äänitteitä. 
Ensimmäisenä lavalla oli Vapaudenristi. Vuonna 2007 ensimmäiset julkaisunsa tehnyt yhtye aloitti keikkailun 2014. Siitä lähtien Vapaudenristi on kiertänyt aktiivisesti erilaisissa tilaisuuksissa. Vapaudenristi on esimerkki perinteisestä RAC tyylistä poikkeavasta ajattelusta, pyrkimyksenään laajentaa genren rajoja ja rakentaa verkostoja, jotka ylittävät musiikin ja politiikan näennäisiä raja-aitoja. Tiukaksi hioutunut setti sisälsi sekä uutta että vanhaa. Setti sisälsi poimintoja ensimmäiseltä demolta lähtien, uusimmalle albumille asti. 

Kaksi vuotta Sniper on soittanut keikkansa akustisena duona, sekä Korkki & Muke yhteiskeikkoina. Uuden rumpalin myötä yhtye palasi Kouvolassa äänekkääseen rockpoljentoon (katso video täältä). Yleisön seasta kuulunut huutelu kertoi paikalla olleen useita yhtyeen kavereita ja tuttuja. Settiin kuului iso liuta klassikkoja, joita on kuultu edellisillä rock keikoilla. Uusittuun settiin oli kaivettu monia virkistäviä vanhoja kappaleita, joita ei ole kuultu vuosikausiin. Uuden rumpalin letkeä ote on tervetullut muutos edellisen rumpalin tekniseen ja metalliseen soitantaan. Tälle vuodelle on jo nyt suunnitteilla ainakin kaksi Sniperin keikkaa, joten yhtyeen livekuntoa pääsee katsomaan nekin, jotka eivät päässeet Kouvolaan. Sniperiltä on tulossa 2021 aikana kokonaan suomenkielinen akustinen levy. 
Illan viimeisenä esiintyjänä oli Mistreat. Vuosikymmenten keikkakokemus näkyy ja yhtye vetää varmalla otteella. Yleisöstä hihkuttiin toiveita, joista vain muutama jäi toteutumatta. Pitkistä seteistä tunnettu Mistreat on faneille aina herkkua. Keikoilla kuullaan usein lähes kaikki yhtyeen tärkeimmät kappaleet. Kouvolan esiintyminen ei ollut poikkeus. Varhaisesta 80-luvun materiaalista aina näihin päiviin asti. Taattu hittiputki sai eniten ihmisiä lavan eteen. 

Illan hämärtyessä osa yleisöstä lähti bändien jälkeen pois, osan jäädessä viettämään aikaa seuraavaan päivään asti. 

Veriyhteys pyrkii tiedottamaan keikoista, joiden järjestäjät haluavat tapahtumia mainostettavan. Monia tapahtumia ei markkinoida sosiaalisessa mediassa. RAC keikoista kiinnostuneiden tulee muistaa, että mukana oleminen todellakin tarkoittaa mukana olemista. Sosiaalisen median seuraamisen sijaan, naaman näyttäminen paikan päällä ja aktiivinen osallistuminen ovat parhaat keinot olla ajan tasalla jatkossakin. 

Touko- ja kesäkuussa on luvassa iltamia. Aktiivit tietää mitä, missä ja milloin.

Teksti: VY



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

KORSO EASTER FEST 31.3.2024

MISTREAT! Rock Bear järjesti pääsiäis viikonlopulle neljän päivän tapahtuman. Torstai ja lauantai olivat perinteisempää Black Metalia. Perja...